luni, 2 decembrie 2013

crestinismul, islamul, postmodernismul, umanismul si marxism-leninismul

Studiez in continuare "Intelegerea vremurilor" scrisa de David A. Noebel. Citeam dimineata ce este crestinismul, islamul, postmodernismul, umanismul si marxism-leninismul, ce idei propaga, care sunt "marii" ce le dezvolta, invoca si dupa care traiesc, ce consecinte aduc ideile lor in filosofie, literatura, media, educatie, politica, economie si vrand-nevrand si in viata mea?. Traiesc intr-o tara imbacsita cu idei comuniste si socialiste si care s-a aruncat cu viteza in umanism si postmodernism. Ca si concepte suna interesant insa gandind ca ideile ce ti le insusesti iti schimba viata, perspectiva asupra vietii atunci mi se pare normal sa stiu ce cred.

Chanukkah - Sarbatoarea luminilor este in plina desfasurare si nu pot sa nu ma gandesc zilele acestea la Macabeii satui de idolatrie, desfranare fatisa, pervertire a crezului lor si se rededica Domnului. Rededicarea lor aduce dupa sine rededicarea poporului in mijlocul caruia se aflau. Urmeaza batalia cu grecii si desi numeric vorbind, evreii erau o mana de oameni, inving numeroasa si antrenata armana a grecilor. Apoi era nevoie de rededicarea Templului. Era insa o problema. Aveau ulei de pus in menora numai pentru o zi. Erau necesare opt zile pentru prepararea uleiului de pus in menora. Dar l-au pus pe cel pe care il aveau si s-au apucat sa pregateasca altul. Uleiul ce l-au pus in menora a ars timp de opt zile ... pana a fost gata cel pe care il pregateau.

Minunea a venit dupa ce ei au decis sa se rededice Domnului, dupa ce au decis sa nu se mai lase amagiti de filosofia si traiul grecesc, dupa ce au decis sa nu se mai spurce uitandu-se la ritualurile grecilor. I-au biruit pe  greci dupa ce L-au ales pe Dumnezeu ca Dumnezeu al lor personal.

Ce idei cred? Sunt ele in concordanta cu ceea ce spune Biblia? Nu cumva le-am "cosmetizat si modernizat"? Monoteism, deism, trinitarianism, paganism, ecumenism nu sunt numai cuvinte ce au definitii. Sunt concepte dupa care oamenii traiesc. Eu pe unde ma aflu? Ce ma impiedica sa Il caut pe Domnul? Ce ma impiedica sa nu ma rededic? Nu cumva pentru ca habar nu am in ce idei si filosofii ma scald?


Cred ca e nevoie ca Lumina sa patrunda in inimile si mintile noastre ca sa putem discerne care e Adevarul. 

4 comentarii:

A.Dama spunea...

Prima data cand am fost intr-o sinagoga evreiasca a fost de Chanukkah. Eram cu corul de copii si ne asteptam sa cantam acolo, desi nu prea aveam cantari in care sa nu apara numele Isus.
Inainte de a merge la sinagoga, a venit la noi cineva de-acolo si ne-a invatat mai multe cantari in ebraica. Asa ca, pana la urma, am cantat acele cantari impreuna cu cei care erau prezenti la sarbatoare. Cand au inconjurat cu dans mijlocul lacasului de inchinare, ne-am uitat cu uimire si putina gelozie la bucuria de pe fetzele lor.
As mai vrea si-acum acea bucurie...

cella spunea...

Ce melodii vrei sa te invat? ;))
La dans nu ma pricep deloc insa la cel care se face de obicei nu e complicat, pana si eu il pot dansa ;).
Vezi ca mai ai timp pana miercuri seara sa celebrezi ;).

A.Dama spunea...

De-am fi mai aproape geografic!
Nu era dansul complicat, dar la noi era cu desavarsire interzis. Asa ca noi, copiii, ne minunam de bucuria lor si nu intelegeam de ce era interzis. :)

cella spunea...

Daca nu esti acolo prins in cantec, imbratisare si dans, nu ai cum sa intelegi bucuria ce izvoraste din tine si de pasiunea ce o pui in cantec.