luni, 23 decembrie 2013

Maine ajung in Bethleem!

Zilele astea recitesc pasajele despre nasterea Domnului Isus Christos (Yeshua HaMaschiach). Incerc ca ies din pagina si sa imi imaginez conditiile calatoriei si contextul istoric. Israel era sub ocupatie romana. Dincolo de legea lui Moise, era legea romana care trebuia ascultata si implinita. Ce ii tuna suveranului aia trebuia sa faci.

Cezar voia sa isi faca bugetul ca sa stie cat sa cheltuie, cum, ce venit ii vine din teritoriile ocupate. Si ce daca oamenii trebuiau sa calatoreasca zile intregi? El isi stia scopul: cat venit vine de la cei cuceriti. Si daca mai calatoresc un pic, ce? Avea o fisa ce trebuia completata cu numele si prenumele sotului, a sotiei, copiilor, ocupatia sotului, ce venit avea. Decat sa trimita pe cineva in fiecare localitate, mai degraba sa faca miscare de popor in tara ...

Maria, o adolescenta din Nazaret, logodita cu Iosif tamplarul, amandoi din Bethleem (Casa Painii) trebuie sa mearga sa se inscrie, sa isi declare veniturile. Amandoi vin pe linie regeasca, davidica ... numai ca nimic din bogatia regelui nu a mai ajuns la ei. Acum, cu masina ar fi facut 2 ore si 10 minute cei 111 km. Dar, nu vreau sa uit ca actiunea se pretrece pe vremea cand nu erau masini. Pe atunci se calatorea cu camila, calul sau magarul. Si, tinand cont ca Maria era insarcinata, animalul cu care se deplasau nu putea atinge viteze mari. Se spune ca a calatorit 3 zile. Nu vreau sa stiu cata durere de spate a avut Maria din cauza acestei calatorii.

Linia davidica nu le-a adus nici un beneficiu in gasirea unei camere la un han sau in vreo casa. Evreii sunt recunoscuti pentru ospitalitate insa acum nu s-a gasit nici un pat liber, nici o camera unde sa fie asezata o saltea unde ea sa se odihneasca ...

Citeam zilele trecute un material despre nasterea Domnului, perioada anului pentru conceptie si nastere, calculele facute de rabini conform cu cartea Levitic si linia genealogica a levitilor, cand e nascut Ioan Botezatorul si de ce dau atatea detalii despre tatal si mama lui Ioan. Noaptea de Paste nu se celebreaza oricum ci conform cu Haggadah care este un set de reguli de celebrare, cu binecuvantari, indicatii, melodii, intrebari si raspunsuri. Seara, de fapt dupa miezul noptii, cel mai mic dintre copii este trimis la usa sa o deschida si sa vada daca apare Ilie in cadrul usii. Profetul este asteptat sa Il anunte pe Mesia.

Ioan Botezatorul s-a nascut la Paste ... asa cum a fost asteptat. La sase luni dupa nasterea lui, se naste verisorul lui, in Bethleem, Isus Christos (Yeshua HaMashiach) - de Sukkot = Sarbatoarea corturilor. Sarbatoarea Bucuriei, Multumirii. Painea venita din cer se naste in Casa Painii = Bethleem.

Regele venit din cer se naste intr-un grajd. Rege pe linie davidica  ... nu are nici un beneficiu de pe urma titlului. Cezar nu a facut nici o exceptie pentru femeile insarcinate, batrani si copii. Nu il interesa omul ci banul.

Incerc sa gandesc fiecare zi in parte a acestei calatorii si azi ar fi a doua zi ... isi strang bagajul mic, adapa camila, calul sau magarul, se indrepta de spate si se pregatesc de o noua zi de calatorie, se mai saluta unii cu altii, poate au legat noi relatii in aceasta calatorie ...

Maine vor ajunge in Bethleem!
Maine vor ajunge in Casa Painii!
Astazi insa isi recita Shema Israel, isi spun rugaciunile de calatorie, cele pentru apa si paine si calatoresc!
Maine ajung in Bethleem!

2 comentarii:

A.Dama spunea...

Singura? Cu tovarăși de drum? :)
Mă aștern drumului...

cella spunea...

Deocamdata cu gandul ;))

Ce zici tu ... tine de domeniul minunilor si eu ma rog pentru minunea asta ;)