sâmbătă, 21 decembrie 2013

s-a născut aşa ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu!

Saptamana asta am participat la mai multe serbari, evenimente festive si familiale. Aseara insa am fost la o serbare a celor pe care multi dintre noi ii evita. Serbarea a fost organizata de Fundatia Steaua Sperantei Romania care a adunat mai multe familii ce au copii cu dizabilitati si care le ofera suport moral parintilor si terapie copiilor.

Pe unii dintre copii ii stiu de cativa ani. Pe atunci insa nu stiam cum sa reactionez cand ii vedeam dar acum ... acea jena a disparut. Au crescut ... si aseara aveau un cor micut, mixt insa plin de emotii si pasiune. Fiind ei direct implicati erau ochi si urechi la ceea ce se petrecea pe scena. Au cantat, aplaudat si cu infrigurare l-au asteptat pe Mos Craciun.

Este un baiat  - habar nu am cati ani are si cum il cheama insa stiu ca mananca mereu si e ... mare. L-am mai vazut la conferintele fundatiei si stiam despre el ca se leaga de oameni, ii intreaba ce fac, intra rapid in vorba, e prietenos si nu e violent.

Dupa ce si-a primit cadoul de la Mos Craciun a iesit sa serveasca ceva iar eu eram pe acolo. A venit tantos spre mine: "Ce faci?" I-am zambit si am intrat in jocul lui. Dupa el au prins si altii curaj sa vorbeasca cu mine insa nu au vrut sa fie atat de deschisi ca si baiatul acesta. M-a intrebat daca am primit cadou de la Mos Craciun si i-am spus: "Nu, nu am primit. Cred ca am fost cam obraznica". La care el foarte sincer, copilaresc si dezinvolt spune: "Da, vad eu ca ai fost obraznica si ca nu meriti."

Ma uitam la parintii lor si ... unii dintre ei nu aveau puterea sa raspunda zambetului meu. Nu sunt in papucii lor, nu stiu cata durere si dezamagire se ascunde dincolo de chipul crispat al parintilor ce au copiii cu dizabilitati. Cadoul adus de Mos Craciun nu le va face copilul "normal" ... cerul a ramas mut la rugaciunile lor pentru vindecare ...  De ce tocmai ei? Cu ce au gresit?

"1 În timp ce trecea, Isus a văzut un orb din naştere. 2 Ucenicii Lui L-au întrebat:
– Rabbi, cine a păcătuit de s-a născut orb: el sau părinţii lui?
3 Isus le-a răspuns:
– Nu este nici pentru că a păcătuit el, nici pentru că au păcătuit părinţii lui, ci s-a născut aşa ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu. 4 Cât este zi, trebuie să lucrăm lucrările Celui Ce M-a trimis. Vine noaptea, când nimeni nu mai poate să lucreze. 5 Cât sunt în lume, sunt lumina lumii. 6 Şi zicând aceasta, a scuipat pe pământ, a făcut nişte noroi din salivă şi l-a pus pe ochii orbului." Ioan 9:1-5

Parintii copiilor cu sindrom Down, autism sau alte combinatii de cromozomi care dau malformatii se intreaba: "de ce eu / noi?" "Cine a pacatuit?" Imi place raspunsul dat de Isus (Yeshua): "s-a născut aşa ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu".

Nepotul meu care are un copilas cu sindrom Down mi-a spus aseara ca ii pare rau ca nu m-a inregistrat in timp ce conversam cu acel baiat, ca am avut o reactie la care nu se astepta, e uimit ca am reactionat normal, natural. Nu m-a costat nimic ca sa zambesc, nu am facut nici un efort sa fiu naturala ...

Un comentariu:

A.Dama spunea...

Eu reusesc sa mi te imaginez zambind si purtand discutia cu baiatul, Cella! Mi-ar prinde bine sa asist la astfel de scene. :)