luni, 16 decembrie 2013

Vin sarbatorile de iarna!

Vin sarbatorile de iarna! Anuntul acesta il vad peste tot, trebuie sa fac cumparaturi, trebuie sa achizitionez un munte de mancare, un alt munte de cadouri, sa scot din casa ultima particula de praf, sa ma dau peste cap cu gatitul, aranjatul, ornatul ... ca in zilele de sarbatoare sa bolesc.

De fapt, ce sarbatori vin? Ce se sarbatoreste? Craciunul si Anul nou. Studiind, am aflat despre aceste sarbatori ca sunt doua dintre sarbatorile babiloniene, ca imparatul Constantin cel Mare le-a impus vrand sa scape lumea de traditia, sarbatorile si legile evreiesti. Dincolo de sarcasmul ce ma cuprinde, ce sarbatoresc totusi in aceste zile?

Isus Christos = Yeshua HaMaschiach s-a intrupat dintr-o fecioara evreica si s-a nascut in Bethleemul din Iudea, Israel. Nasterea Lui a avut loc in zilele sarbatorii bucuriei, multumirii (Sukkot = Sarbatoarea corturilor - septembrie - octombrie), in luna Tishri.  

Activitatea e mai intensa in aceste zile, lucrurile si lucrarile sunt inghesuite si ingramadite, de peste tot apar urgente ... multe din colindele ce le ascult sunt agramate sau total eronate din punct de vedere biblic  si ca sa auzi un mesaj corect, trebuie sa cauti un pic, sa citesti Scriptura, sa stii povestea nasterii. 

Dar, vreau sa celebrez!
Vreau sa ma bucur!
Conform calendarului impus de Constantin, suntem in pragul sarbatorii luminii. Insa tot nu reusesc sa scap de intrebari. 
Cine e Lumina? 
De ce lumina? 
Lumina de la brad? 
Ce semnificatie are steaua? 
Cine este steaua?
Cine este Pruncul despre care se tot vorbeste?

Ma pregatesc de sarbatoare gatind, facand curatenie, cumparand cadouri mai mici sau mari? 
Ce "gatesc" insa pentru sufletul meu? 
Fac curat si acolo? 
Las Lumina sa intre si acolo sau imi aprind luminitele si imi doresc sa treaca mai repede zilele astea?
YAH may my eyes be focused only on You and You alone my love may the words of the lips of my mouth be only Your loving words of Love towards all your loving Breath of Love brings into my life

2 comentarii:

Oana spunea...

Eu nici macar luminitele nu le mai aprind. Astept sa treaca zilele astea.

De vreo doi ani nu mai fac brad. O premiera in viata mea. Imi sunt tot mai ostile toate "pregatirile astea de sarbatoare" de care aminteai la inceputul postarii tale.
E drept ca nici partea a doua (sarbatorirea venirii in lume a Luminii) nu sunt in stare sa o celebrez cum se cuvine (sunt atat de departe de a fi in consonanta cu ce spune EL sa fim...ori sa traim).

Poate insa e un prim (bun) pas faptul ca nici macar ce-mi facea placere altadata (brad, luminite, ghirlande colorate) nu-mi mai trezeste acum interesul. Al doilea pas... vad ca nu vine fara EL.

Iti doresc Sarbatori asa cum ar avea nevoie sufletul tau sa fie, Cella! Din inima.

cella spunea...

Oana draga,
cu vreo doi ani in urma am studiat despre originile Craciunului si imi amintesc ce greata ma cuprindea vazand globurile din ornamente.

Vreau sa sarbatoresc, sa las Lumina Lumii sa cresca in mine si sa ma transforme.

M-am lasat de brad, de ornamente dar ... de gatit tot voi gati si particulele de praf voi incerca sa le scot afara ... pe cat posibil.