miercuri, 24 septembrie 2014

Shana Tova 5775!

Shana Tova! Am găsit un articol foarte bun despre Rosh Hashana la OtnielaBattzion  
"Iata-ne ajunsi in pragul unei mari Sarbatori  anuale,  cea  descrisa in Vaikra ( Levitic )   23: 23-25 :” Domnul a vorbit lui Moise si a zis:  Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le: In luna a saptea, in cea dintai zi a lunii, sa aveti o zi de odihna, vestita cu sunet de trambite,  si o adunare sfanta. Atunci sa nu faceti nicio lucrare de sluga, si sa aduceti Domnului jertfe mistuite de foc.” Sunetul shofarului este foarte important deoarece el reaminteste de  Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru! –  In luna a saptea, in cea dintai zi a lunii, sa aveti o adunare sfanta: atunci sa nu faceti nicio lucrare de sluga. Ziua aceasta sa fie vestita  intre voi, cu sunet de trambita  (  Numeri  29 : 1 ) .”

Perioada cunoscuta sub numele de Rosh Ha Shana (Capul Anului) coincide cu un cuvant foarte important,  Teshuvah ( in Ebraica inseamna intoarcere sau cainta), care  incepe din prima zi a lunii Elul si continua 40 de zile de zile,  sfarsindu-se atunci cand debuteaza Ziua Ispasirii. Ultimile 10 zile din aceste 40, incep pe 1 Tishrei si se numesc zilele de veneratie sau de penitenta infricosatoare; Shabatul care cade in timpul acestor 10 zile se mai numeste si Shabatul Intoarcerii sau Caintei. De-a lungul celor 30 de zile din luna Elul ( cele inainte de zilele de veneratie ), in fiecare dimineata se sufla din shofar pentru a avertiza poporul, de la mic la mare,  sa se caiasca de faptele rele si sa se reintoarca la  Domnul intr-o atitudine potrivita, de regret si umilinta.Evreu rugandu-se la Zidul Plangerii
Teshuvah este pentru toti. Cu-atat mai mult pentru cei  care L-au aflat pe Mesia. Acestora li se cere sa–si examineze bine  vietile, sa vada pana unde si in ce fel s-au indepartat de Dumnezeu. Intotdeauna Inima lui Dumnezeu a fost  plina de cea mai  vie compasiune  pentru fiinta umana, intotdeauna,  inainte de-a pronunta o Judecata, EL mai intai avertizeaza. Dumnezeu i-a avertizat pe contemporanii lui Noe  despre iminenta unui Potop   (insa ei au continuat sa –I desconsidere Cuvintele si sa-l batjocoreasca pe servul sau), i-a avertizat si pe niniveni despre o posibila distrugere. EL nu doreste  ca omul sa se confrunte cu  mânia Judecatii Sale (Tefania 2 : 1-3 ; 2 Petru 3: 9). Intreaga luna Elul este, in cele  30 de zile ale ei,  o pregatire intensa in care examinarea personala si cainta adevarata ne pregatesc  pentru Zilele mari si sfinte ale Sarbatorii Yom Kippur si ale Sukkot-ului.  Shofarul ( sau cornul de berbec ) suna dupa fiecare slujba de dimineata amintindu-i poporului ca Dumnezeu doreste oameni cu  inimi curate, dedicate si circumcise; datoria oricarui om  este sa se  pozitioneze  intr-o relatie buna cu ADONAI,  si cu semenii.

  1. Talit si KipaSemnificatia istorica a Sarbatorii Trambitelor
    In acest caz sunetul  shofarului semnifica inaugurarea Noului An Evreiesc (civil)  care este o parte a sezonului de cainta (Teshuvah). Sarbatoarea Trambitelor este apogeul (capul, varful ) anului civil , si este de asemenea perceputa  ca un timp special de  nastere a lumii. Traditia iudaica sustine ca Adam ar fi fost creat intr-o asemenea zi.
    Sarbatoarea Trambitelor debuteaza 2 zile, prima si a doua zi a lunii evreiesti Tishrei (aceasta luna cade de obicei in Septembrie sau in Octombrie), considerata a fi prima luna a calendarului civil. Luna Tishrei este cea de-a saptea luna din calendarul religios biblic. Ratiunea care justifica ca Sarbatoarea Trambitelor trebuie sa  cada   in luna a saptea din calendarul biblic evreiesc, este ca Dumnezeu ar fi  hotarat ca prima luna,  Nisan,  sa ramana  perioada speciala de timp in care evreii sa-si aduca aminte de eliberarea  supranaturala de sub jugul egiptean (Exod 12 : 22 ; 13: 4). Oricum, potrivit traditiei evreiesti lumea a fost creata in luna Tishrei, sau mai exact, Adam si Eva au fost creati in prima zi a acestei luni, si de aceea numai odata cu  aceasta luna incepe ciclul anual al scurgerii zilelor pentru anul care debutează. De aceea, Rosh Ha Shana ( Capul Anului ) este celebrata in aceasta  perioada.  Sarbatoarea este celebrată două zile consecutive datorita unor mici incertitudini  in stabilirea riguroasa a Sarbatorilor din  calendarul evreiesc. Anul Nou Evreiesc este singura Sarbatoare iudaica care are doua zile de celebrare (de fapt 2 zile in care este mentionata ca atare, marcate de sunetul shofarului si de Teshuvah), in Israel una, iar in Diaspora doua, tocmai  datorita calendarului care se orienteaza dupa luna noua, fiecare inceput de luna fiind  desemnat de Tribunalul rabinic din Ierusalim, inca din cele mai vechi timpuri. Problema cu Sarbatoarea Trambitelor ar fi ca ea pica intotdeauna chiar la inceputul lunii noi, si de aceea este dificil sa se stabileasca o data foarte exacta.
  2. Shofarul si baietelul Semnificatia spiritual-mesianica a Sarbatorii Trambitelor
    Semnificatia sunetului shofarului pentru vietile noastre. Sunetul cornului de berbec ne poate aduce aminte de Inviere si de Revenirea lui Yeshua pe norii cerului. Termenul asociat cu Sarbatoarea Trambitelor,  in Ebraica,  este Ha Melech ( Regele ). Shofaruldin timpul Sarbatorii Trambitelor poate fi simbolizat cu trambita Rapirii mentionata de apostolul Pavel in 1 Tesaloniceni 4 : 16 -17  : “ Caci Insusi Domnul cu un strigat , cu glasul unui arhanghel si cu trambita lui Dumnezeu , Se va pogori din cer , si intai vor invia cei morti in Christos. Apoi , noi cei vii , cari vom fi ramas , vom fi rapiti toti impreuna cu ei, in nori, ca sa intampinam pe Domnul in vazduh ; si astfel vom fi totdeauna cu Domnul. Mangaiati-va dar unii pe altii cu aceste cuvinte.”
    Iata o alta ilustrare graitoare .  Stim  ca Sarbatoarea Trambitelor  debuteaza intotdeauna la luna noua ( Coloseni 2 : 16-17 : “ Nimeni sa nu va judece cu privire la mancare sau bautura , sau  privire la o zi de Sarbatoare , cu privire la o luna noua , sau cu privire la o zi de Shabat,  cari sunt umbra lucrurilor viitoare , dar trupul este al lui Christos. “ ) si  noi stim ca luna noua ne invata ceva despre Mesia, deoarece calendarul iudaic are in vedere o luna care se bazeaza pe o anumita ciclicitate.
  3. Yeshua Lumina Lumii 2Luna  abia se intrezareste pe cer cand debutează ciclicitatea ei. Apoi,  incet dar sigur, astrul se intoarce catre Soare si incepe sa reflecte lumina acestuia. YESHUA – daca citim cu mare atentie profetiile Tanach-ului – este asemuit cu  Soarele  pe cer (Maleahi 4: 2). Luna, in acest caz,  daca reflecta lumina Soarelui, ii simbolizeaza in acest minunat tablou cosmic pe toti credinciosii care-au incheiat Legamant prin Jertfa cu Fiul lui Dumnezeu. Soarele are propria lui lumina,  insa  lumina Lunii este o reflexie  a luminii solare. Cand am inceput sa –L urmam pe Yeshua, ne era foarte greu sa–L aratam si altora, deoarece schimbarea care se produsese in noi abia era vizibila. Dar cand vietile noastre s-au consacrat  in totalitate Lui  – atunci cand ne-am intors intru totul spre EL asa cum Luna se intoarce inspre Soare –  noi  am inceput sa aspiram intreaga Putere de la EL, asemeni  astrului nocturn ce  reflecta intreaga lumina preluata  de la Soare. Si cine-ar mai putea umbri oare aceasta Divina Reflectare a vietilor noastre inundate de Lumina Lumii (v. Romani 8: 31 – 35)?  Numele lui YESHUA, Nume mai presus de orice alt nume,  sa fie glorificat in veci !  Amen !



Fotografii preluate de pe http://virtualjerusalem.com/judaism.php?Itemid=14388

Niciun comentariu: