marți, 4 aprilie 2017

binecuvântări dublate

"10. Domnul a adus pe Iov iarasi in starea lui de la inceput, dupa ce s-a rugat Iov pentru prietenii sai. Si Domnul i-a dat inapoi indoit decat tot ce avusese.
11. Fratii, surorile si vechii prieteni ai lui Iov au venit toti sa-l vada si au mancat cu el in casa. L-au plans si l-au mangaiat pentru toate nenorocirile pe care le trimisese Domnul peste el, si fiecare i-a dat un chesita si un inel de aur.
12. In cei din urma ani ai sai, Iov a primit de la Domnul mai multe binecuvantari decat primise in cei dintai. A avut paisprezece mii de oi, sase mii de camile, o mie de perechi de boi si o mie de magarite.
13. A avut sapte fii si trei fete; 14. celei dintai i-a pus numele Iemima, celei de-a doua Chetia si celei de-a treia Cheren-Hapuc. 15. In toata tara nu erau femei asa de frumoase ca fetele lui Iov. Tatal lor le-a dat o parte de mostenire printre fratii lor.
16. Iov a mai trait dupa aceea o suta patruzeci de ani si a vazut pe fiii sai si pe fiii fiilor sai pana la al patrulea neam. 17. Si Iov a murit batran si satul de zile." Iov 42:10-16
Iov a trecut testul! A rămas credincios, și-a păstrat titlul de "robul Meu". Aduce, împreună cu Elifaz, Bildad și Țofar, jertfa cerută de Domnul, se roagă pentru cei trei, Domnul îi iartă și nu le face după nebunia lor. 
Din studiul acestei cărți, am învățat mai multe despre doamna Iov. O femeie care a fost copleșită de durere și necaz, ajunsese la un pas aproape de nebunie. Iov așa îi și spune: ai lăsat durerea să te înnebunească și de asta vorbești așa. 
Văd din text că nu îl lasă pe Iov în durerea lui și pleacă în lumea ei. A stat lângă el când viermii îi colcăiau în bube, când cioburile nu mai erau îndeajuns de ascuțite pentru a se putea scărpina, când puțea ca un hoit și dinții păreau că îi părăsesc gura, când arăta jalnic, când cei zece copii muriseră și averea dispăruse în jafuri și intemperii. A stat lângă el când cei patru prieteni veniseră să îl mângâie și apoi și-au început tiradele deloc liniștitoare. 
Domnul i-a dat lui Iov mai multe binecuvântări decât a avut în primii ani. Din text văd că i-a dublat casa, averea, turmele, câmpurile și i-a mai dat zece copii. 
Nu cred ca aveau mai puțin de 50 de ani când au venit nenorocirile. Dacă mă uit la Avraam, Isaac și Iacov și vârstele lor când au început să aibă copii, aș putea spune că soții Iov erau mai în vârstă. Dar chiar și la vârsta lor... doamna Iov își anunță soțul că e iar însărcinată și asta nu o dată ci de zece ori. 
Ni se pomenește numele fetelor și faptul că în toată țara nu erau fete mai frumoase ca fetele lui Iov. 
Părinții acestor fete au avut șansa de a-și crește copii cu înțelepciunea maturității. Nu cred că se vorbește doar de frumusețea fizică a acestor fete. Cred că domnul și doamna Iov au investit în educația și caracterul lor. Cred că au dat ce era mai bun din înțelepciunea lor pentru creșterea celor zece copii. Mai mult de atât, Iov își tratează egal copiii. Împarte moștenirea la zece. Deși erau fete, primesc partea de moștenire la fel ca frații lor. 
Iov a mai trăit 140 de ani și a avut timp să își crească copiii, nepoții, strănepoții și copiii acestora. A murit patriarhal " bătrân și sătul de zile".
Sunt oameni mai tineri ca mine care-s deja bătrâni. Nu vreau să fiu bătrână, acră și să ca un aspersor de nemulțumire și nefericire. E posibil să nu fiu niciodată bogată dar aleg să fiu mulțumită, aleg să cred că Dumnezeu e în control, că El îngăduie suferințele, necazurile, durerile și nenorocirile. Aleg să Îl las pe El să mă mângâie, ridice. Aleg să Îl las pe El să îmi facă dreptate. Aleg să Îl las pe El să fie Dumnezeu. Aleg să fiu a Lui! Posibil să nu mor patriarhal, dar vreau să trăiesc cu aceeași credință și încredere în Dumnezeu ca și ei!

Niciun comentariu: