sâmbătă, 8 aprilie 2017

un nume, un destin

Ahab moștenise de la tatăl său Omri tot ce era mai rău. Nu era o fire dominantă așa că și-a luat o soție care să completeze personalitatea lui, să conducă țara și să ducă idolatria la cote și standarde înalte. 
"29. Ahab, fiul lui Omri, a inceput sa domneasca peste Israel in al treizeci si optulea an al lui Asa, imparatul lui Iuda. Ahab, fiul lui Omri, a domnit douazeci si doi de ani peste Israel la Samaria.
30. Ahab, fiul lui Omri, a facut ce este rau inaintea Domnului, mai mult decat toti cei ce fusesera inaintea lui.
31. Si, ca si cum ar fi fost putin lucru pentru el sa se dedea la pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, a mai luat de nevasta si pe Izabela, fata lui Etbaal, imparatul sidonienilor, si a slujit lui Baal si s-a inchinat inaintea lui.
32. A ridicat un altar lui Baal in templul lui Baal pe care l-a zidit la Samaria 33. si a facut un idol Astarteii. Ahab a facut mai multe rele decat toti imparatii lui Israel care fusesera inaintea lui, ca sa manie pe Domnul Dumnezeul lui Israel." 1 Regi 16:29-33

Israel și Iuda la un loc însemnau cele 12 seminții ale lui Israel, însemna poporul Domnului. Același lucru e valabil și astăzi. Îmi reamintesc că sub domnia lui Roboam s-au despărțit. Zece seminții au mers cu Israel și două seminții cu Iuda. De la Solomon încoace, urmăresc o ascendență de răutate și idolatrie a regilor și o delăsare a poporului.

Ilie apare pe brusc pe scenă, direct în fața unuia dintre cei mai răi împărați ai lui Israel. Are un mesaj scurt și la obiect. 
"1. Ilie, tisbitul, unul din locuitorii Galaadului, a zis lui Ahab: "Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel al carui slujitor sunt, ca in anii acestia nu va fi nici roua, nici ploaie, decat dupa cuvantul meu."" 1 Regi 17:1

Cine este Ilie?
De unde vine?
Ce CV are?
Cine îl recomandă?

Ilie vine din Tishbe, din Galaad. O localitate fără mare însemnătate, din pustiul Galaadului. Mai mult de atât, acest om are un nume care face urechile lui Ahab și a curții sale să zbârnâie: Dumnezeul meu este Yahweh sau Domnul este Dumnezeul meu. 

Ilie nu merge la împărat să îi spună povești, să devină prieteni, să îi spună pe ocolite, diplomat, rezervat mesajul din partea Domnului. Are un mesaj de spus, e clar, concis și nu vrea nici un drept la replică. Spune ce are de spus și pleacă. Ilie știe clar a cui slujitor este: a Dumnezeului lui Israel, Dumnezeul Cel Viu, real, adevărat!

Pe Ahab nu îl interesa că Israel are un Dumnezeu viu, inima și casa lui erau legate de Baal și de mama acestui zeu, Astarteea. Baal era zeul ploii și al fertilității. 

Apare Ilie și cu alte cuvinte îi spune lui Ahab că trei ani de zile Baal va fi absent din viața lui Israel. Nu va ploua și nici măcar rouă nu va fi. Dacă nu plouă, adio iarbă, adio pășune, adio animale ... adio abundență. Dumnezeul lui Ilie are puterea să nu dea ploaie peste Israel, să nu lase roua să cadă peste teritoriile lui Israel.

Scurt, brutal, fără menajamente, Ilie își duce mesajul. E omul potrivit la locul potrivit. Nu a terminat filosofia, nu are doctorat în diplomație, nu a făcut cursuri post doctorale în literație și politică. Era un om al deșertului, al traiului greu și dur, al vânturilor ce trebuiau înfruntate, al furtunilor de nisip cu care trebuia să te lupți ca să supraviețuiești. Dar mai mult de atât, era un om ce se dedicase Domnului. Părinții erau oameni care credeau în Dumnezeul Cel Viu al lui Israel. Aleseseră un nume prin care să își lege fiul de Dumnezeul Cel Viu. Îl crescuseră în cunoștința de El, de legile Lui, de promisiunile Lui. 

Pentru o vreme ca aceea a fost trimis Ilie. Același lucru îl știu despre frumoasa Estera. Dar același lucru îl pot spune despre mine. Pentru o vreme ca asta sunt unde sunt. 

Dumnezeul Cel Viu al lui Israel este Dumnezeul meu? Sunt dedicată Lui 100%? 

Este posibil să mă consider neimportantă, să nu am diplome cu răsunet, să nu provin dintr-o localitate faimoasă, să nu am o linie genealogică cu renume, să nu am o poziție materială care să îmi dea un cuvânt de spus, să îmi bag capul în nisip și să tac mâlc. Posibil să nu vreau să mă compar cu Ilie! El era curajos! Apoi, nici numele meu nu are o semnificație ca a lui Ilie! Abia e începutul poveștii deci nu trebuie să trag concluziile!

Ahab al meu e posibil să fie printre rude, colegi, prieteni, vecini, cunoștințe. Îi duc mesajul ce Îl am din partea Domnului? Sunt un purtător de Christos = Mesia? 

Niciun comentariu: