miercuri, 12 aprilie 2017

pe Carmel

Textul din 1 Regi 18:1-40 e mai provocator azi ca oricând. Ilie a mers la Ahab i-a spus că nu va ploua, nu va cădea nici măcar rouă peste Israel. Urmăresc câteva verbe în text. Ilie a mers, a spus, apoi a ascultat de Domnul si s-a ascuns, a mâncat sandwich-uri aduse corbi, a băut apă din pârâu, a plecat în Samaria, a mâncat turte, s-a rugat. Nu găsesc nicăieri că a stat cu burta la soare, a făcut plajă, a lenevit ... Ilie era în școala Domnului, iar școala Lui este una activă. 

Trec trei ani de secetă! Domnul Îi spune să meargă și să se înfățișeze înaintea lui Ahab. După trei ani de școlarizare în școala Domnului, Ilie merge ... la acțiune. Era omul cel mai căutat din Israel. Seceta își pusese amprenta peste ogoare, pârâuri și râuri, animale și oameni. Se vehicula că Ilie era responsabil pentru nenorocirea în care era țara. Cine altcineva putea fi? 

Ahab îl vedea în Ilie ca inamicul numărul unu al lui Israel. Ilie îl anunțase că nu va ploua și nu va fi rouă decât la cuvântul lui. Nevasta lui Ahab, Izabela, hrănea din belșug 850 de preoți ai lui Baal și ai Astarteei, îi ocrotea și îi ținea în puf. 

Cine era poporul care locuia în Israel? Erau cele 10 seminții ale poporului evreu care se scindase sub domnia lui Roboam și se desprinseseră de Iuda și Beniamin și la acel moment formau statul Iuda. Poporul din Israel era poporul Domnului. 

Erau poporul Domnului numai cu numele pentru că se inchinau lui Baal și Astarteei. Zeul soarelui, fertilității, recoltelor și al ploii luase locul Dumnezeului Cel Viu al lui Israel. Izabela venise în Israel cu zeii ei, Ahab i-a adoptat și a dus poporul în idolatrie cum nu mai făcuse nici un domnitor până atunci. 

Apare pe scenă Ilie și poruncește regelui să cheme poporul pe Carmel, munte situat lână Marea Mediteraneană. Regele ascultă de Ilie și poporul se adună pe Carmel. Este chemat acolo pentru a putea urmări o confruntare și apoi pentru a face o alegere. 

850 de bărbați au de adus o jertfă lui Baal iar Ilie trebuie să aducă o jertfă Dumnezeului Cel Viu al lui Israel. Ilie le acordă prioritate. Îi lasă să fie ei primii. 850 de bărbați taie repede vițelul și încep dansurile și strigătele pentru a invoca pe Baal să le trimită foc. Dansează, strigă, urlă, țipă, își fac tăieturi cu sabia și sulița, le curge sânge din tăieturi, aiurează de la atâta alergătură în cerc ... și focul nu apare. Baal nu dă nici un semn. Ilie își bate joc de ei și îi îndeamnă să strige și mai tare ... poate că Baal e ocupat, plecat în călătorie, doarme, meditează ... Ei nu se prind de ironie și fac ce spune Ilie!

Vine seara, pe vremea când se aducea la Templu jertfa de seară și Ilie se apucă să repare altarul Domnului. El nu aduce jertfă pe un altar închinat lui Baal sau Astarteei. Repară altarul, pune 12 pietre reprezentând cele 12 seminții ale lui Israel și apoi așează jertfa pe altar. Face un șanț și un canal în jurul altarului și roagă oamenii să pună apă peste jertfă, lemne și pietre. De trei ori se pune apă până totul devine îmbibat. Deși era secetă, Marea Mediteraneeană era aproape și poporul l-a ajutat pe Ilie aducând apa din mare,

Îmi închipui cam cum urmărea poporul fiecare mișcare a lui Ilie. Acesta stă lângă altarul reparat, cele 12 pietre sunt așezate cum trebuie, jertfa este la locul ei, lemnele sunt acolo, apa din șant și canal e suficientă! Se roagă simplu, în auzul tuturor:
"Doamne Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Israel! Fa sa se stie astazi ca Tu esti Dumnezeu in Israel, ca eu sunt slujitorul Tau si ca toate aceste lucruri le-am facut dupa porunca Ta.
37. Asculta-ma, Doamne, asculta-ma, pentru ca sa cunoasca poporul acesta ca Tu, Doamne, esti adevaratul Dumnezeu, si sa le intorci astfel inima spre bine!" 

Nici o incantație, nici un țipăt, nici un urlet, nici un dans, nici o tăietură nu a folosit Ilie. Cred că poporul își ținea respirația ca să vadă ce se va întâmpla, să audă orice sunet și zgomot, nu voiau să piardă nimic din ceea ce se petrecea în fața lor.
"38. Atunci a cazut foc de la Domnul si a mistuit arderea de tot, lemnele, pietrele si pamantul, si a supt si apa care era in sant.
39. Cand a vazut tot poporul lucrul acesta, au cazut cu fata la pamant si au zis: "Domnul este adevaratul Dumnezeu! Domnul este adevaratul Dumnezeu!"

Rugăciunea lui Ilie a fost ascultată! Ce a cerut Ilie? A cerut un semn vizibil ca poporul să cunoască cine este adevăratul Domn al lui Israel. Și a mai cerut Domnului să întoarcă inima poporului spre bine. Iar Binele era și este El. Domnul l-a ascultat și i-a dat ceea ce a cerut. Și lui Iabeț i-a răspuns la fel (2 Cronici 4:9-10).

În acel moment, Ilie a trebuit să acționeze cu înțelepciune. Trebuia eradicată idolatria din Israel și era nevoie ca toți cei 850 de preoți ai lui Baal și ai Asterteei să piară. 
"40. "Puneti mana pe prorocii lui Baal", le-a zis Ilie, "niciunul sa nu scape!" Si au pus mana pe ei. Ilie i-a coborat la paraul Chison si i-a injunghiat acolo.

Ce amestec de idolatrie e în viața mea?
Realizez că am adoptat subtil elemente de idolatrie, că trăiesc un amestec de credințe?
Cui slujesc?
Dumnezeului Viu al Lui Israel? 100%?
Oscilez între El și tradiții pline de elemente păgâne?
Ce incantații folosesc când mă rog?
Ilie a fost omul care a influențat un popor întreg și poporul s-a întors către Dumnezeu. Eu influențez pe cineva? Stârnește pe cineva credința mea ? Sau e prea personală pentru a discuta despre ea?

Niciun comentariu: