joi, 25 august 2011

subtilitati ucigatoare

"Învaţă pe copil calea pe care trebuie să meargă, iar când va îmbătrâni nu se va îndepărta de la ea." Proverbe 22:6. Cartea Proverbe este scrisa din cate stiu eu de marele rege intelept, Solomon.  Apoi, el a fost intelept insa ... cumva nu si destept. Suna ca o contradictie in termeni. Insa ma uit la viata lui,  la finalul acesteia, la fii si nepotii lui si pot sa spun: nu, nu a fost un parinte care a dat dovada de intelepciune. Poate ca a scris el despre toate buruienile posibile, a facut cele mai marete lucruri, cele mai frumoase constructii, a avut cele mai multe sotii din punct de vedere legal insa, in familie a fost un esec.


Fiul sau Roboam ajunge rege la 41 de ani si se comporta ca un adolescent caruia ii zburda hormonii, nu tine cont de sfatul batranilor ci de cel al prietenilor lui. Iar acestia erau crescuti in puf, cu orice dorinta implinita si indeplinita, cu servitori, cu femei, fara munca, fara truda, fara sa stie ce inseamna greul. 


Insa nu numai atat mi se spune despre Roboam. A condus tara in idolatrie, sexualitate dusa la extrem. Se spune despre prostitutie ca e cea mai veche meserie si de regula se vorbeste despre prostitutia femeilor. Insa pe vremea lui Roboam, barbatii din lipsa de ocupatie se prostituau la templele inchinate idolilor. Un soi de gigolo al zilelor noastre din casele de toleranta.


Dupa 5 ani de domnie, monarhul Egyptului (Sisak) pleaca la razboi contra lui Roboam ce domnea peste Iuda si reuseste sa le ia toate comorile adunate de David si Solomon, si acestea nu erau putine .... Pai daca barbatii se prostituau cine sa lupte?


Roboam habar nu avea de valoare comorilor ce au fost luate, de aurul din scuturile construite de Solomon. Dar, gaseste o solutie, ... si inlocuieste scuturile folosite la parade, scuturile de aur facute pe vremea lui Solomon cu scuturi de bronz ... 


Moare si vreme de un an ... Iuda nu are rege. Urca pe tron Abia care domneste numai 3 ani (din fericire) si pe tron urca Asa care va domni 41 de ani si care reconstruieste zidurile Ierusalimului si cauta din toata inima pe Domnul.


Solomon a fost fiul lui David (evreu, om dupa inima Lui Dumnezeu) si Batsheba (evreica ce a fost casatorita cu un evreu asimilat, Urie hititul).
Roaboam a fost fiul lui Solomon (evreu, cel mai intelept rege care a fost vreodata) si Naama (amonita, popor ce trebuia distrus din Israel).
Abia a fost fiul lui Roboam cu Maaca, fiica lui Absalom care a fost fiul lui David cu Maaca (fiica regelui din Gheshur).
Asa a fost fiul lui Abia, nepotul doamnei regent Maaca, fiica lui Absalom.
Aceasta doamna regent a avut o influenta negativa in viata sotului, fiului si nepotului ei. Cel care a avut puterea de a pune la locul ei este Asa, cel care si-a dedicat inima in intregime Domnului. Amestec de culturi, religii, femei straine din popoare ce trebuiau distruse. La prima vedere pare inofensiv acest lucru insa ... ma uit la viata celor ce vin dupa ei si e dezastru din punctul de vedere al Lui Dumnezeu.


Ce fac cu oamenii care au o influenta nefasta in viata mea? II vad? Ii las sa isi faca treaba? Ma duc dupa ei? Ii pun la punct? De unde stiu ca nu au o influenta buna? Cand? Cum? Influenta acestora poate fi subtila insa ucigatoare ...

4 comentarii:

Tafnat_Paeneah spunea...

Nu amâna niciodată să-ti faci curătenie în viată, mai târziu va fi mult mai greu. eşecul vieţii se vede la bătrâneţe!

Anonim spunea...

Cred ca El,Isus zambeste cand locuieste intro viata curata. Sunt lucruri copilaresti,stiu,sa crezi in zambete,curatie si lucruri de genul azi, dar azi mai mult ca oricand e mega-necesar un anturaj bun,o familie sanatoasa si o inima plina de lauda,chiar si miercuri seara dupa o zi de munca.. Idolatria poate fi scoasa afara din "Ierusalim" si azi si zidurile lui pot fi rezidite,chiar de e a nu-stiu-cata oara.. God,help us!

cella spunea...

Pai ... analizez, matur, scutur ;))

cella spunea...

Asa e Anonim, e nevoie de anturaj sanatos, de zambete (inca il pastrez pe al meu), de bucurie, veselie ...
Si, odihna merge si dupa o miercuri seara, joi seara, vineri seara, sambata seara ...
Asa sa ne ajute Dumnezeu!