vineri, 23 septembrie 2011

"ironii" divine

Abrupt, scurt, fara comentarii, negocieri si tergiversari Ilie isi spune scurtul mesaj pentru Ahab si pleaca. La Cherit are parte de o singuratate adanca, singur intre cer si pamant, doar servitorii negri si inaripati ii aduceau micul dejun si cina ... Poate sa isi discute ideile, filosofiile cu Dumnezeu. Are timp din belsug sa o faca ... Ahab si cruda Izabela nu dau pe acolo deloc ....

Dar, paraul seaca ... singuratatea aduce la pachet depresia, moartea pare ca vine, vine .... Asa ca Domnul ii spune sa mearga la Sarepta, acolo o vaduva il va hrani. Nu tatal Izabelei, nu neamurile bogate a nu stiu cui. In vremurile mele, unele vaduve o duc mai bine ca unele femei casatorite sau necasatorite si de asta imi e un pic greu sa inteleg contextul ... Acolo insa ele nu locuiau in centru, nici in zona rezidentiala, nici in vila cu piscina. Vaduvele si saracii locuiau la poarta cetatii si cand nu mai aveau acolo cu ce supravietui, migrau in alta cetate ... sperand sa gaseasca ceva acolo.

Apare Ilie langa Sarepta Sidonului si poate recunoaste o femeie vaduva, saraca, nu ii mai pasa daca cauta in gunoaie, daca culegea vreascuri de pe langa cetate si nu le aducea din padure, nu mai avea privirea semeata si trufasa ci cumva invinsa ...  Flamand, insetat, obosit si vai de steaua lui, Ilie i se adreseaza si ii cere apa. Ea l-a recunoscut dupa haina peticita ce este ... stia ca e profet in Israel. Parul lung, barba nerasa, portul il dadeau de gol ... chiar daca ea era dinSidon, dintre neamuri ... stia cum aratau profetii, proorocii Dumnezeului Lui Israel.

Numai ca Ilie o cheama inapoi si ii cere si niste paine. Ok, putina apa putea sa ii aduca, insa paine? Mai avea cat sa manance o singura data si nu din belsug, ea si fiul ei. Adica sa ii dea lui, strainului, nespalatului profet ultima bucatica de paine si ea impreuna cu baiatul sa se uite in gura lui asteptand sa moara?

Am incercat sa vad cum as reactiona eu si i-as fi spus: "Domnule, ii fi tu profetul Dumnezeului Celui viu insa nu iti dau bucatica de paine din mana copilului meu si asa subnutrit." Nu ni se spune ca femeia s-ar fi luat la filosofii cu Ilie. Nici nu era timp de parlamentari ... Iar Ilie ii spune: "Nu te teme, i-a zis Ilie; du-te şi fă precum ai spus. Dar mai întâi fă din ceea ce ai o bucată mică de pâine pentru mine şi adu-mi-o; după aceea vei face şi pentru tine şi pentru fiul tău, căci aşa vorbeşte Domnul, Dumnezeul lui Israel: „Făina din vas nu se va consuma, iar uleiul din ulcior nu se va termina până în ziua în care Domnul va da ploaie pe pământ.“ 1 Imparati 17:13-14. Femeia se duce, face o paine pentru Ilie, i-o aduce si cand se duce inapoi descopera ca mai era faina si ulei in vas. Nu numai pentru o zi ci pana cand a plouat din nou.


Sunt cateva "ironii" in textul asta ... Ilie este trimis la Sarepta. De aici vine Izabela nevasta lui Ahab, femeie care are o influenta nefasta asupra sotului sau. Tocmai in orasul ei natal este ascuns Ilie de catre Dumnezeu. Stiu ca Ilie era cautat in fiecare coltisor de tara cu scopul de a fi ucis, de a nu sta in calea Izabelei. Insa el este ascuns de Dumnezeu in Sarepta, in locul ei de bastina ... Corbii - pasari pradatoate, furacioase sunt puse sa ii aduca de mancare lui Ilie. Nu orice mancare ci paine si carne. In Sarepta nu este cazat la hotel cu spa, intr-un apartament cu dotari de ultima ora, cu plasma, sauna, masaj inclus si mai stiu eu ce.  Hrana ii va fi asugurata de o vaduva care face tot posibilul sa isi creasca singurul fiu. 


Ajung in situatii ce mie mi se par de limita si ... vad corbii, vaduvele, locul de bastina al celor ce numai bine nu imi vor. Conexez imediat ca ... sfarsitul e-aproape. Numai ca ceea ce mi se pare nefolositor sau rau este folosit de Dumnezeu pentru a-mi intari credinta, sustine viata, arata puterea, dragostea, credinciosia, maretia.
Situatiile de criza nu sunt aduse in viata mea pentru a ma umili, desfiinta ... desi aparent asa par. Ele vin pentru a ma aduce mai aproape de Dumenzeu, pentru a sta cu El, a-l cunoaste dincolo de confort, cuvinte, idei, cunoscut ... a experimenta dragostea, puterea, blandetea, vindecarea Lui. Si, ma distreaza ca nu poti explica foarte clar de ce esti plin de pace, de bucurie cand  toate parca iti vin impotriva, de unde ai putere sa faci fata la toate astea ... Pari dus cu pluta insa tu de fapt ai decis sa te abandonezi in mana Domnului si sa Il lasi pe El sa curete ochii ca sa vezi blestemele preschimbate in binecuvantari.

9 comentarii:

Felicia spunea...

Superb Cell, sincer apreciez jertfa ta de dimineata si inspiratia Divina care mereu iti coordoneaza mainile in cele mai minunate randuri posibile, explicand puterea Pacii Divine!!! Exemplul demn de urmat!
I-as pune un diagnostic lui Ilie, pe care de multe ori poate toti l.am experimentat, pana atunci cand am invatat ce inseamana cu adevarat caci Cel ce imi apara pricina este Dumnezeu si niciodata nu voi fi lasat de rusine DACA ma incred in El: Dg. Colaps spiritual,cu un prognostic nefavorabil, etiologie depresiva. Nu stiu cum s-a trezit Ilie cand l.a intrebat Dul. Ce faci tu aici Ilie?...Cate milioane de conexiuni s-au scurtcircuitat in creierul lui? Fum, foc, si putere..., cand Dumnezeu vorbeste, pamantul se clatina iar cerul asculta vuiteul puterii Sale! E prea mare si puteric Dumnezeu sa ne mai ingrijoram, E prea perfect planul Sau sa ne plangem pt ziua de maine, Si servitorii Sai sunt oricand gata la dipozitia Lui. Ce inel pe deget are oare acel corb? Cat va canta vaduva oare despre Binecuvantarile Dului care nu s-au sfarsit? Multumim Dului pt puterea aratata zi de zi!!! GBU Cella

cella spunea...

Felicia,
cumva si noi trecem ca si Ilie prin depresie spirituala sau orice diagnostic vrei tu sa ii pui ...
Insa ceea ce ma fascineaza este ASCULTAREA lui ...Insa nu numai atat, ma provoaca sa fac si eu la fel, sa ascult ;)
O zi de poveste Feli draga!

Anonim spunea...

Deosebit mesajul de astazi! Venit la timp sa ma binecuvinteze si pe mine! Domnul e mare!!! Te pup Cella!
Dana

cella spunea...

Dana,
sa te binecuvanteze Domnul cu "vaduve", "corbi", "Sarepte" si cu mai stie El ;)
O zi de poveste sa ai!
Cu drag ;)

Anonim spunea...

Multumesc mult Cella!
O zi deosebita si tie!

Tafnat_Paeneah spunea...

Am o mare încredere în tine. Am tot dreptul să mă laud cu tine. Sunt plin de mângâiere, îmi saltă inima de bucurie în toate scrierile tale.
În adevăr, am o mare bucurie şi mângâiere, pentru dragostea ta, fiindcă, soră scumpă, inimile sfinţilor sunt înviorate prin tine.

cella spunea...

Draga familie Luca,
eu tot astept sa ne intalnim la o cafea de muuuuuuult promisa ;))

elena marin-alexe spunea...

Citesc cu mare interes mesajele tale care se vede clar ca sunt inspirate de Dumnezeu.
Fii binecuvantata draga mea Cella.

cella spunea...

Multumesc pentru binecuvantare Elena ;)
Astepti "corbii" sau "vaduva"?