joi, 22 decembrie 2011

cap descoperit

Exista in Biblie un verset cu care nu am fost de acord, pe care nu l-am inteles, de la care am ajuns sa am o atitudine dispretuitoare pentru cei care il fac arma pentru a injosi femeile. L-am "urat" pe Pavel pentru versetul asta. Nu l-am putut accepta si nu sunt adepta ideii de: "crede si nu cerceta". Cred ca daca Dumnezeu mi-a dat cap si creier cu minte, mi l-a dat sa il folosesc, nu sa imi fie acoperis deasupra gatului sau sa mentina echilibrul corpului.

"Şi orice femeie care se roagă sau profeţeşte cu capul descoperit îşi necinsteşte capul ei, pentru că este ca şi cum ar fi rasă pe cap. " sau din traducerea Cornilescu " Dimpotriva, orice femeie care se roaga sau proroceste cu capul dezvelit isi necinsteste capul ei, pentru ca este ca una care ar fi rasa. " 1 Corinteni 11:5

De ce sa ma acopar? Ca sa arat ca sunt supusa? Sa fim realisti ... nici o mie de valuri asezate peste mine nu ma vor face supusa daca eu nu vreau sa fiu supusa. Sa invat sa tac cand un barbat porunceste sa tac? Sa imi port invelitoarea si sa ma duc la cratita, la matura si faras, langa masina de spalat si ... mai stiu eu ce indatoriri casnice? Am auzit aberatii peste aberatii cu privire la acest subiect. Unii cad in transa cand e vorba de acest pasaj. Saptamana asta insa am auzit si gasit explicatia logica care a facut lumina peste acest pasaj.

Am fost creati cu un mecanism de care nu suntem constienti si acesta emana un hormon numit feromon. Pe Wikipedia am gasit urmatoarea explicatie: "Feromonii (greacă φέρειν - a purta, a informa) mai sunt denumiți "hormoni exteriori". Ei sunt grupări chimice, molecule care chiar în diluții foarte mari, au rolul de a transmite semnalele, mesajele, diferitelor specii în mediul viețuitoarelor din mediul vegetal și animal. Aceste substanțe au un rol important în procesul de comunicare dintre specii, marcarea de teritorii, găsirea partenerilor în procesul de reproducere, sau de găsire a hranei. Termenul de "feromon" a fost definit de Peter Karlson, Martin Lüscher și Adolf Butenandt." O explicatie am gasit pe site-ul doamnei Paula Irimia si o alta tot logica am gasit pe situl Medicinei Naturiste. Alte detalii se gasesc din belsug pe internet.

Bineinteles ca am cautat sa vad cum explica rabinii acest subiect. Atat de simplu e raspunsul ca m-a lasat cu gura cascata. Acest hormon este emanat atat de femei cat si de barbati prin zonele sudoripare. Pentru ca nu traim in copaci, nu suntem animale ci suntem oameni si umblam imbracati (mare parte din populatie), acest hormon emanat are un miros cumva imperceptibil care produce excitatie sexuala pentru partenerul de sex opus. Din acest motiv, in familie, parul sotiei devine parte intima a corpului ei care nu poate fi mirosit de oricine altcineva decat de sotul ei. Simplu, logic si stiintific femeia casatorita trebuie sa isi acopere capul si nu numai in biserica, adunare, sinagoga, intalniri cu caracter religios sau social ci oriunde, il poate lasa liber numai cand este in prezenta sotului ei si sunt doar ei doi. 

O femeie acoperita arata lumii ca tine la intimitate ei, a celei dintre ea si sotul ei. Nu doreste sa fie "mirosita" de toti barbatii, sa le suceasca mintile si sa comita adulter (dus pana la capat sau nu) cu sau fara voia ei.

Cele care umblau descoperite erau considerate curve si ca sa fie si mai bine cunoscute, trebuiau sa fie rase pentru ca nu se admitea asa ceva in cultura iudaica. De asta Pavel spune ca femeia sa fie acoperita. In mijlocul unei comunitati, unde dintr-odata barbatii si femeile puteau sa se inchine impreuna, unde nu mai era nici un perete despartitor, unde se puteau privi si ... unde apareau inevitabil emisii de hormoni numiti feronom si daca nu erau acoperiti acea intalnire ar fi degenerat in altceva. Si, nici o femeie care se considera cinstita nu vrea sa ii intre in intimitatea ei altcineva in afara de sotul ei, nu vrea sa fie considerata curva. Sa nu uit ca actiunea se petrece in alta zona decat Romania, unde avem patru anotimpuri si acum suntem in cel in care ne mai si ingheata sangele in vene si feromonului ii trebuie antigel iar ei traiau in zona calda, cu temperaturi ridicate care provoaca organismul mult mai usor sa se "incalzeasca".

Am judecat femeile evreice ce umbla acoperite crezandu-le incuiate, needucate, mai putin moderne, am judecat rabinii si pe cei religiosi care refuza sa se uite la femei considerandu-le curve din simplul motiv ca nu-s acoperite insa habar nu aveam motivul pentru care ei judecau asa.

17 comentarii:

Livius spunea...

Daca explicatia o gasesti in logica omeneasca, o iai de bine, dar daca este scrisa in Scriptura, ai de comentat de ce, pentru ce, de ce? Daca o sa continui cu explicatia, ma tem ca o sa-ti pierzi ceva cititori/cititoare.

cella spunea...

Ma asteptam la reactia asta.

Sunt multe lucruri pe care nu le inteleg si nici nu-mi bat capul cu ele ... pentru ca nu trebuie sa inteleg totul. Cand insa mi se impune ceva in maniere mai putin elegante atunci vreau explicatii.

Pentru mine a fost un subiect ce m-a interesat si mai mult pentru ca m-a durut umilinta cu care am fost tratata, de aceea am cautat informatii. Nu pentru a demonta un mit, nu pentru ca nu cred ceea ce spune Scriptura.

Cred fiecare cuvant de pe paginile Bibliei si cred ca este inspirat de Duhul Sfant si ca imi este adresat personal!

Oana spunea...

Cella, multumesc!

Eu cred ca o sa cistigi citiva cititori/cititoare... spiritul de turma si abordarea puerila si atat de simplista a formulei "crede si nu cerceta" ne-au adus pe multi unde suntem azi - intr-un loc intunecos in care orbecaim toti dupa lumina, fara ca macar sa incercam sa ii intelegem originea si rostul. Si ratiunea.
Scrie, Cella, scrie...

AICISIACUMACOLOCURAND spunea...

Interesant!
Eu mai stiu un motiv:
,,Din pricina INGERILOR''
Poate cercetezi si asta sa vezi care este substratul ,poate vezi cum scrie si in Greaca!Asta pentruca te-ai asezat pe cercetari!
Multumesc!
V.B.

cella spunea...

Oana,

vreau sa las Lumina Lumiii sa straluceasca in mine, sa vad unde e gresit, ce e gresit ...

Adevarul e ca ma gandesc ca mi-ar fi greu imi acopar tot parul de pe cap insa tinand cont ca acum stiu de ce trebuie acoperit nu as mai comenta :D

cella spunea...

Virginia,
o sa caut si din greaca sa vad ce explicatie exista.
Multumesc de sfat.

Rox spunea...

Lumina sfanta a Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos sa va aduca in inimi pace si bucurii duhovnicesti. Craciun Fericit si un An Nou binecuvantat!

cella spunea...

Multumesc Rozy si tie sa iti dea Domnul din belsug binecuvantari!

Anonim spunea...

Bine, dar tot Pavel continua si spune in versetul 15 al aceluiasi capitol ca :"(femeii) parul i-a fost dat ca invelitoare a capului". :)

cella spunea...

"însă dacă o femeie are părul lung aceasta este gloria ei? Pentru că părul i-a fost dat ca învelitoare. "

Parul imi e o invelitoare pe care nu o pot lasa azi deoparte si maine sa o iau. Voalul este insa ceva ce pun peste invelitoare.

Eu ma documentez mult de pe:
http://qbible.com/greek-new-testament/1-corinthians/11.html si
http://chatbible.com/1-corinthians/11-1.asp

kis spunea...

cella ,acum in prag de sarbatori deschizi acest subiect interesant?
cum am spus este un subiect f f important si necesita o temeinica cercetare si cunoastere a scripturii, si cu riscul de a fi etichetat misogin vreau sa-ti reamintesc ordinea biblica:
Hristos-barbat-femeie
de aici incolo putem sta la discutii interesante...(pe acest subiect)

sarbatori binecuvantate iti doresc!

cella spunea...

Kis,
stiu ordinea, nu am o problema cu ea.

Mi-a placut explicatia ce am gasit-o si atata tot. Discutiile misogine, unele aberante nu ma captiveaza, ma enerveaza sa imi pierd energia in ele. Si nu numai energia ci si pacea. Am invatat sa fug de hotii ce fura bucuria.

Sa ai parte de colindatori frumosi, voiosi care sa provoace ingerii sa li se alature, sa te binecuvante Domnul cu pace, bucurie ce vin din Christos prin Duhul Sfant.

Anonim spunea...

Da, cred ca nu la voia intamplarii este lasata ambiguitatea sa domine in anumite versete: sa avem toti dreptate pana la urma :). Mie imi ajunge aceasta "definitie" a invelitorii: invelitoarea e parul si nu-mi lipseste inca o invelitoare peste. Si ma rog asa... Cu duhul mai mult si putin cu ochii. Cunosc multe femei care simt ca trebuie sa isi acopere capul, unele permanent, altele numai cat se roaga. Cred ca fiecare trebuie sa ne comportam conform deplinei incredintari care salasluieste in noi, asa cum e aceasta incredintare la timpul respectiv. Pentru ca incredintarea se poate schimba. De fapt, nu "schimba", ci se poate adapta in functie de anumite circumstante. Daca intram intr-o biserica care impune purtarea de batic, intelepteste e sa ne supunem. E respect, pana la urma. Dar nu ma pot supune unei batai din picior, sa accept crezul altora si sa-l las pe al meu deoparte. Cu alte cuvinte, cine vrea sa ma vada purtand batic, trebuie sa ma roage frumos :) Dumnezeu cu noi, Cella!

kis spunea...

cella , daca ai timp si vrei ar fi interesant sa dezvolti acest subiect pentru ca fiecare il intelege dupa cum le convine,si ar fi bine sa-l dezbatem.
salutari ardelenesti!

cella spunea...

Katia,
daca tu asa esti incredintata nu e nici o problema. Si eu imi pun batic pe cap cand merg intr-o biserica unde este femeile sunt acoperite cu batic. Nu ii judec insa. Asa este incredintarea lor si o respect.

cella spunea...

Kis,
subiectul e delicat pentru unii si ... oricum ai da-o cineva tot se va simti ofensat.

Una din regulile ce mi le-am impus la inceput a fost sa nu intru in discutii care-s pe muchie de cutit, sa nu provoc scandaluri, sa nu ma cert cu nimeni.

Daca cineva vrea sa se certe cu mine ... n-are de cat. Se va trezi ca vorbeste de unul/una singura.

Stiu ca ai fi asteptat alt raspuns insa ... e nu. Am un Cap care a murit de dragul meu si nu vreau cu nici un chip sa manjesc dragostea Lui ...

dana spunea...

Interesant articol! Insa limbajul mi s-a parut putin cam aspru...