marți, 6 decembrie 2011

Vreau sa vad ferestrele din cer!

El a zis: „Dumnezeu să se poarte cu mine cu toată asprimea, dacă capul lui Elisei, fiul lui Şafat, îi va rămâne pe umeri astăzi!“
Elisei şedea în casă, iar cei din sfatul bătrânilor şedeau lângă el. Regele a trimis pe cineva înainte. Dar înainte de a ajunge mesagerul, Elisei le-a zis celor din sfatul bătrânilor: „Vedeţi că acest ucigaş trimite pe cineva să-mi ia capul? Ascultaţi! Când va veni mesagerul, închideţi uşa şi ţineţi-l la uşă. Nu se aude oare zgomotul paşilor stăpânului său în urma lui?“
În timp ce le vorbea el încă, iată că mesagerul a ajuns la el. Şi el a zis:
-Acest dezastru vine de la Domnul. De ce să mai nădăjduiesc în Domnul?
Elisei a zis: - Ascultaţi Cuvântul Domnului! Aşa vorbeşte Domnul: „Mâine, pe vremea aceasta, se va vinde la poarta Samariei o măsură de făină cu un şechel şi două măsuri de orz cu un şechel.“
Dar ofiţerul pe braţul căruia se sprijinea regele i-a răspuns omului lui Dumnezeu:
- Nici dacă ar face Domnul ferestre în cer nu s-ar putea întâmpla un asemenea lucru. 
- Vei vedea cu ochii tăi, i-a răspuns Elisei, dar tu nu vei mânca! 2 Regi 6:31-7:2

Regele Ioram e nervos de numa. Iesise pe zidul cetatii imbracat regeste, voise sa salveze aparentele, sa arate ca e stapan pe situatie. Aude povestea acelei femei si isi rupe hainele lasand sa i se vada sacul cu care isi acoperea trupul. Nu e suparat pe el ca nu are credinta in Yahwe, e suparat pe Elisei. 
Chiar asa ... ce vina are Elisei?
Ca e credincios Dumnezeului parintilor sai?
Ca desi situatie pare fara scapare el crede in Dumnezeu?

Trimite pe slujitorul la bratul caruia mergea la plimbare si nu numai sa ii puna o intrebare lui Elisei si apoi banuiesc sa il duca in inchisoare. Se stia unde sta Elisei asa ca nu era greu de gasit casa lui. Acum nu mai era in scolile profetice, nu mai dadea lectii pe malul Iordanului .... Acum era la fel de flamand ca cei din casa, ca cei dein cetate. Se pare ca incet incet, batranii cetatii incep sa isi aminteasca ca au un Dumnezeu al lor, al poporului lor. Acestia erau cu Elisei .... banuiesc ca se rugau. Isi cereau iertare pentru anii in care Il pusesera pe Dumnezeu afara din viata lor ... in care L-au ignorat.

Elisei le spune ca va veni mesajerul regelui cu o afirmatie clara: "Acest dezastru vine de la Domnul." Regele i-a spus ce sa spuna si el ca papagalul repeta. Era in timpul serviciului si repeta cuvant cu cuvant ce ii spusese regele. Dupa atitudinea ce o are acest servitor nu cred ca ii pasa prea mult de Dumnezeu.  

Ioram nu se vede vinovat, nu are nici cea mai vaga dorinta de a Il cauta pe Dumnezeul poporului Israel peste care el e rege. Situatia acum nu le era roza ... ii cam pandea moartea si nici prin varful mintii nu ii trece sa strige la Dumnezeu .... "De ce să mai nădăjduiesc în Domnul?" 

Numai ca Elisei are deja pentru servitor un mesaj din partea Domnului. Un mesaj incredibil la acel moment. In mai putin de 24 de ore situatia se va schimba. Vor avea mancare ... la un pret foarte mic. Atitudinea servitorului e una de genul: "vrabia malai viseaza si calicul praznic." 

"Nici dacă ar face Domnul ferestre în cer nu s-ar putea întâmpla un asemenea lucru. " pare o afirmatie pertinenta la acel moment de disperare a poporului Israel ce se afla asediat in Samaria. Dar, acest servitor uita in casa cui se afla, uita ca omul din fata lui era slujitorul sau omul Lui Dumnezeu, uita sau vrea sa uite ca Dumnezeul Lui Israel e viu, e atotputernic, e drept, sfant ... Uitarea, necredinta sau ignoranta nu este insa trecuta cu vederea de Dumnezeu. Verdictul vine imediat ce acesta termina de vorbit: "Vei vedea cu ochii tăi, i-a răspuns Elisei, dar tu nu vei mânca!"

Vin situatii in viata mea cand parca toti ma vor desfiintata, disparuta de fata pamantului, sa imi fie sters numele, amintirea .... Vin dureri si necazuri peste mine si parca ma ineaca. Ce reactie am? Cred ca Dumenzeul in care ma incred ma poate salva? Cred ca El face minuni? cred ca El e in control? Cred ca El face ferestre in cer si prin ele imi va da mancare, bani, haine, lucrul sau lucruri de care eu am nevoie, ajutor? Cred ca El va face imposibilul pentru mine? 

Eu nu pot face ferestre in cer. In primul rand pentru ca traiesc pe pamant si nu in cer. In al doilea rand pentru ca sunt om. Apoi sunt marginita, limitata, nu vad mai mult de putin in fata ochilor mei, nu am privirea de ansamblu asupra lucrurilor. 
Imi recunosc statutul de fiinta creata. 
Imi recunosc statutul de pamantean limitat si pacatos. 
Insa mai mult de atat, imi recunosc statutul de fiica a Dumnezeului Lui Avraam, Isaac si Iacov.
Sunt fiica Lui prin jertfa lui Yeshua, Mesia, Christos, Isus pe crucea de la Golgota.
Am pecetea Lui Dumnezeu in, pe, cu mine. Pecetea Lui e Duhul Sfant.
Dumnezeul meu poate face minuni, poate face ferestre in cer, poate face imposibilul posibil, poate alunga toti vrajmasii mei departe de mine, poate sa imi scape viata. 
Vreau sa vad ferestrele din cer! 
Vreau sa vad pe unde si cum face Dumnezeu ferestrele, prin cine face Tata minunile, de cine se foloseste sa le duca la indeplinire.

6 comentarii:

Tafnat_Paeneah spunea...

dacă Cerul din tine e luminos
tu vei scri şi mai frumos ,
iar ferstrele-s deschise
pentru a citi cu drag minunile împlinite;
şi să faci vieţi fericite
-Maranata!

cella spunea...

Imi plac minunile insa ca sa le vad am nevoie va da ferestrele, sa vad mana Tatii la lucru.
Ca sa vad mana Tatii trebuie sa cred in El, sa accept dragostea Lui, da cred in Christos, sa ma las schimbata de Duhul Sfant.
Insa ... imi plac minunile nu pentru ele insele ci pentru ca sunt semne de dragoste trimise mie de Tata!

Daniel Branzai spunea...

Coincidenta? Aseara, noi am citit acelasi pasaj din Biblie.
Coincidenta? Trecem printr-o situatie foarte grea si suntem la stramtoare.
Coincidenta? Aveam nevoie de o intarire a convingerii ca minunile din text sunt o promisiune si pentru noi.
Multumesc frumos

Livius spunea...

Saptamana trecuta am vizitat un grup de frati din Phoenix. Cand am ajuns acolo, minune mare, erau in jur de 100 de persoane adunati pentru rugaciune intr-o casa. Erau peste tot, desi casa era foarte intinsa. Fratele care conducea rugaciunea imi ere prieten, asa ca m-am asteptat sa fiu solicitat sa aduc o "veste" de departe. M-am rugat Domnului sa imi clarifice directia pe care sa merg, un cuvant de imbarbatare, unul de invatatura, experienta vindecarii mele. Domnul i-a aratat o vedenie unui frate, care a facut lumina in gandurile mele. Era fereastra prin care altii din locul acela trebuiau sa priveasca spre Mana intinsa. Am mai spus-o si altadata, umblam in mijlocul minunilor.

cella spunea...

Sa continui cu ce a inceput fr Branzai?
Coincidenta? Aveam nevoie de o minune ca sa imi dispara durerile ingrozitoare provocate de nu stiu ce ...
Anul acesta am inteles ca ceea ce e promis acolo e promis si pentru mine.
Ma bucur ca v-a ajutat articolul ca o reafirmare.
Si, ma si rog pentru dumneavoastra.

cella spunea...

Minunile sunt specialitaea Domnului si le vad numai daca vreau, daca am ochii deschisi ...
Ma bucur ca ati imaprtasit cu noi asta fr. Livius.