joi, 5 ianuarie 2012

Atalia - femeia fatala!

Tronul pentru Israel este promis casei lui David din semintia lui Iuda. Rand pe rand se succed regi mai tineri sau mai batrani pe tronul din Iuda si Israel. Am vazut ca Israel se divide in Iuda si Israel pentru ca unul din regi, tocmai nepotul lui David aduce idolatria in tara. Se molipseste de la mama lui, Naama, Amonita (1 Regi 14:21). Da, a fost fiul cel mai mare a lui Solomon, cel mai intelept imparat de pe pamant insa a avut o mama ce habar nu avea de legea Lui Dumnezeu.  Alianta politica prin care fusese luata de sotie nu ii schimbase credinta.

Acolo vad influenta distructiva pentru prima data asupra casei lui David. In Iuda succesiunea casei lui David merge mai departe si apare Ahab pe scena lui Israel. Insa de ce sa nu faca Iuda alianta politica cu Israel? Si se pare ca aliantele se faceau cel mai bine sau erau cele mai durabile cand isi casatoreau copiii intre ei. Izabela aduce cea mai crasa perioada de idolatrie in Israel si fiica-sa Atalia va face la fel in Iuda.

Ce poate aduce in casa ei o fata care a crescut in spuma idolatriei, care a vazut jertfele si ritualurile inchinate lui Baal, care a mostenit rautatea mamei si viclenia tatalui? Ce a visat ca va face acasa la ea? Normal, ce a vazut acasa la mama si tatal ei. Idolatrie, crima, viclenie, rautate dusa parca pana la nebunie.

Se casatoreste cu Iohoram - regele din Iuda si amprenta cresterii de acasa incepe incet, incet sa isi spuna cuvantul. Face "armonie" din sotul ei si apoi Ahazia, copilul ei, este indemnat, cicalit, stresat, presat sa devina aliat cu Ioram. Si cum nici Ahazia nu avea o coloana vertebrala prea buna, se lasa dus de nas si face alianta si mai adanca. Apare pe scena Iehu si cei doi regi mor. In Israel va domni Iehu si in locul lui Ahazia va deveni maica-sa regina.

Ce? Ea nu stie cum se conduce o tara? Nu stie ce unelte sa foloseasca? Nu e ea fata Izabelei si a lui Ahab?  La curtea cui crescuse? Aduce idolatria din casa parintilor ei in Iuda si o face religie nationala, fatis, fara nici un scrupul. Dar de unde sa invete ea ce e scrupulozitatea? Mai mult de atat, credinta poporului sotului ei nu a interesat-o deloc. Stia ca sotul ei este mostenitor al tronului, este din familia lui David, copilul ei urma spita neamului si acum voia sa fie ea regina asa ca ... a vrut sa omoare orice mostenitor regesc. A vrut sa desfiinteze casa lui David. Numai ca s-a trezit ca nu se lupta cu preotimea - semintia levitilor sau cu nobilimea ci cu Dumnezeu insusi.

Ca sa isi asigure domnia, Atalia si-a omorat proprii copii, ceilalti copii ai sotului ei si pe toti care ar fi putut aspira sau ar fi avut drept la tron. Dorinta asta de a ucide ca tronul sa fie in siguranta era un obicei al regiunii si banuiesc ca si al vremii. Oricum ar fi, e diavolesc. Dincolo de Atalia vad mana Satanei jucandu-se cu Atalia care ii joaca itele.

Ce bagaj duc in casa mea? Ce am invatat in casa parintilor mei? In cine credeau ei? Cum se inchinau? Cine era Dumnezeu pentru ei? Ce mostenesc de la ei? Clar ca seman fizic cu ei insa ce bagaj duc dincolo de asemanarea fizica si zestrea mai mare sau mai mica? Cata rautate, viclenie, nesimtire, tupeu dus la extrem, barfa ce desfiinteaza pe oricine, oricum, oriunde? Cata lene, delasare, prostie las sa creasca in mine? Ce inseamna Dumnezeu pentru mine? Ce cred despre El? Daca ei s-au inchinat cum s-au inchinat, eu ce fac? Traiesc ca ei ca nu cumva sa ma duca pe mine capul mai mult? Daca pe ei i-a durut undeva de credinta, Dumnezeu si viata in ascultare de El, eu tot asa trebuie sa fac? Si da, poate ca ei au fost participanti la serviiciile unei biserici / adunari / sinagogi / congregatii insa doar atat. Si-au platit cotizatia, membraliatea ca sa fie siguri ca vor fi ingropati undeva si atat.

Se tot bate apa in piua ca tinerii din ziua de azi fac si dreg, ca cei tineri casatoriti dau divort repede, ca s-a ajuns unde s-a ajuns. Insa nu pot sa nu ma intreb: ce au vazut in casa parintilor lor? E drept, pot fi si parinti care s-au straduit sa fie credinciosi si unul din copiii lor sa o ia pe ulei. E drept si asta. Dar, ... ce vad copiii, tinerii in casa parintilor lor? Cine ii educa? Se spune, si se stie, ca mama este cea care face educatia copiilor. Dar cum e mama? "Era o frumusete!" Si atat? Daca ei nu i-a pasat de educatia ei, de cum se gateste, cum se face curatenie in casa, cum se fac cumparaturile, ce se cumpara si ce nu, ce vorbeste si cu cine vorbeste o femeie, ce indeletniciri are o femeie in casa si ce rol are ea in familie, ce sa ii ceri dupa ce s-a casatorit si viata de familie se duce pe apa sambetei? Tot ce a stiut e legat de make-up, cura si silueta, moda, barfa, baieti, cum sa ii atraga pe baieti si de ce nu barbati, muzica cat mai zgomotoasa si moderna, intalniri "crestinate" peste tot ... Nu e normal ca fata, acum femeia, aceasta nu stie nimic?

"femeile în vârstă trebuie să aibă o purtare respectuoasă, să nu fie acuzatoare, nici înrobite de vin, să fie unele care îi învaţă pe alţii ce este bine, astfel încât să le poată sfătui pe cele tinere să fie iubitoare de soţi, iubitoare de copii, cumpătate, curate, bune gospodine, să fie supuse soţilor lor, astfel încât Cuvântul lui Dumnezeu să nu fie vorbit de rău. Tot astfel, îndeamnă-i şi pe cei tineri să fie cu stăpânire de sine. " Tit 2:3

Niciun comentariu: