sâmbătă, 21 ianuarie 2012

decizii regale!

"Ezechia, fiul lui Ahaz, regele lui Iuda, a început să domnească în al treilea an al domniei lui Osea, fiul lui Ela, regele lui Israel. El era în vârstă de douăzeci şi cinci de ani când a devenit rege şi a domnit la Ierusalim timp de douăzeci şi nouă de ani. Mama lui se numea Abia şi era fiica lui Zaharia.

El a făcut ce este drept înaintea Domnului, tot aşa cum făcuse strămoşul său David. A îndepărtat înălţimile şi a sfărâmat pietrele sacre, a tăiat stâlpulAşerei1 şi a zdrobit în bucăţi şarpele de bronz pe care îl făcuse Moise, deoarece israeliţii obişnuiau să ardă tămâie înaintea lui şi îl numeau Nehuştan.
Ezechia a crezut în Domnul, Dumnezeul lui Israel. Nici unul dintre regii lui Iuda dinaintea lui sau care au urmat după el nu a fost ca el. El s-a alipit de Domnul, nu s-a depărtat de El şi a păzit poruncile pe care Domnul i le-a dat lui Moise.
Domnul a fost cu Ezechia şi oriunde mergea avea izbândă. El s-a răsculat împotriva împăratului Asiriei şi nu i-a mai fost supus. Ezechia i-a nimicit pe filisteni până la Gaza şi le-a distrus teritoriile, de la turnurile de pază până la cetăţile fortificate." 2 Regi 18:1-8

Ma bucur ca Ahaz a trait in acele vremuri si nu a trait in vremea noastra cand ar fi trebuit sa adopte masurile europene privind varsta mariajului in viata lui. Datele istorice spun ca varsta la care se casatoreau era foarte mica si ca Ezechia ar fi nascut de Abia cand Ahaz avea 11 ani. Daca ne-am lua dupa tiparul gandirii de azi ... am asista la un scandal regal de proportii. 

Ezechia ajunge rege cand era matur .... Ii urmareste domnia si desi taica-su face prostie dupa prostie, cand Ezechia ajunge rege isi decisese deja cum sa traiasca. Urie, marele preot ii fusese mentor si influneta acestuia se vede de la o posta. Ceea ce tatal sau inaltase la grad de cinste, Ezechia distruge. Tot ceea ce taica-su cladise ducand poporul in idolatrie, Ezechia darama ca sa Il aduca inapoi la Dumnezeu.

Sarpele ce l-a inaltat Moise in pustie (Numeri 21:4-9), numit aici Nehustan, ajunge idol. Fusese inaltat ca sa isi ridice poporul privirile spre cer, sa isi aminteasca ca de acolo vine salvarea si ajunge obiect la care se inchinau. Vreme de atatia ani fusese bine pastrat si purtat cu ei. Ezechia insa il il face praf si pulberi ca sa nu mai ramana nimic din el .... sa nu mai aibe un obiect la care sa se inchine ci sa se inchine Dumnezeului Lui Avraam, Isaac si Iacov.

Imi place expresia "El s-a alipit de Domnul, nu s-a depărtat de El şi a păzit poruncile pe care Domnul i le-a dat lui Moise." Vine dintr-o familie idolatra, devine regele unui popor idolatru si el decide sa se lipeasca de Domnul. Nu si-a lipit mana sau numai inima. Nu, Ezechia s-a lipit cu totul, nu s-a departat de Domnul, a pazit poruncile date de Domnul lui Moise pe Sinai. Nu a fost imposibil, nu a iesit sa se boceasca ca e greu, ca ar fi bine sa mai dea Dumnezeu niste ordonante de urgenta in care sa mai atenueze din pedepsele nerespectarii legilor, nu a cerut anularea unora dintre ele.

Raspunsul din partea Lui Dumnezeu imi aminteste de Iosif cand era singur si vai de steau lui in Egypt: "Domnul a fost cu Ezechia şi oriunde mergea avea izbândă".

Vad un proces aici. Observ pe ceilalti cum traiesc, actioneaza, se inchina si imi iau propriile decizii. Apoi, daram si distrug tot ce m-ar impiedeca sa ma inchin inaintea Domnului Dumnezeului lui Avraam, Isaac si Iacov. Mai mult de atat, suta la suta ma lipesc de Domnul si pazesc tot ce a spus El. Asta inseamna ca eu cred ca tot ce a spus El e adevarat, am trecut de faza indoielor si a credintei bazate de date confirmate istoric, arheologic, stiintific. 

Si nu au fost si atunci destui care sa ii spuna: Ezechia ai inebunit frate! Te-ai prostit! Urie ti-a spalat creierul. Cum poti sa crezi totul? Cum crezi ca poti sa respecti totul? Crezi ca vei face tu vreo diferenta prin deciziile pe care le iei? Crezi ca schimbi tu lumea daca te lipeste de Dumnezeu? Hai, revino-ti! Iti dai seama ca e aiurea sa fii diferit, nu? Vrei sa te dai tu sfant? Vrei sa iesi in evidenta? Vrei sa parasesti religia parintilor tai? 
Ezechia nu a fost surd insa a preferat sa fie surd la intrebarile care l-ar fi influnetat negativ, care l-ar fi lipsit de prezenta Domnului, de protetia si victoriile date de El.

2 comentarii:

livius spunea...

Una din ispravile lui Ezechia din cele mai de seama, a fost redeschiderea usilor Templului. Strabunicul sau, Ozia, a fost pedepsit de Dumnezeu cu lepra pentru ca s-a interferat cu slujba preoteasca din templu. Bunicul sau Iotam, desi on temator de Dumnezeu, nu a mai intrat in templu niciodata. Tatal sa Ahaz, a facut lucruri rele inaintea Domnului, pana acolo ca a inchis usile templului ca nimeni sa nu mai intre acolo, ducand poporul la o idolatrie ca a neamurilor de prinprejur. Este remarcabila atidudinea de respect a lui Ezechia care si-a intors inima din nou inspre Domnul, si inca cum nu mai facuse nici un imparat inaintea lui. Totusi tara, poporul inaintau tot mai mult in necinstirea lui Dumnezeu, fapt ce a atras mania Domnului peste ei in scurta vreme. Si cand te gandesti ca toti acesti imparati au fost din acelasi "leat" cu prorocul Isaia, ca sa-l amintim pe cel mai proeminient.

cella spunea...

Pana acum mi-a fost usor sa urmaresc povestea ... sirul ei. Acum insa realizez ca de fapt profetiile nu-s disparate in timp si spatiu ...

Oricum asa as vrea sa il vad pe Ezechia, am o gramada de intrebari pentru el ...