luni, 9 ianuarie 2012

triplu legamant

"Iehoiada (Yehova cunoscut) a încheiat un legământ între Domnul, pe de o parte, şi rege şi popor , pe de altă parte, potrivit căruia ei vor fi poporul Domnului (Exod 18:1 - 24:18). De asemenea, a încheiat un legământ între rege şi popor.
Tot poporul ţării s-a dus la templul lui Baal şi l-a dărâmat. Ei au sfărâmat altarele şi chipurile, iar pe Matan, preotul lui Baal, l-au omorât în faţa altarelor. Apoi preotul a pus supraveghetori la Casa Domnului.
După aceea, Iehoiada a luat cu el pe căpeteniile peste sute, pe cariţi, gărzile şi tot poporul ţării. Aceştia l-au coborât împreună pe rege de la Casa Domnului şi au venit la palatul regelui pe drumul care duce prin poarta gărzilor. Regele s-a aşezat pe tronul regal.
Şi tot poporul ţării s-a bucurat, iar cetatea s-a liniştit pentru că Atalia fusese omorâtă cu sabia la palatul regelui.
Ioaş era în vârstă de şapte ani când a devenit rege." 2 Regi 11:17-21

"Să le păziţi şi să le împliniţi, fiindcă aceasta va fi înţelepciunea şi discernământul vostru înaintea popoarelor; ele vor auzi despre toate aceste porunci şi vor zice: «Într-adevăr poporul acesta este înţelept şi neamul acesta mare are discernământ!» " Deuteronom 4:6
"Fă linişte, Israele, şi ascultă! Astăzi, voi aţi devenit poporul Domnului, Dumnezeul vostru. " Deuteronom 27:9

Tot poporul era in fierbere, era revolutie, toate spiritele erau agitate. Regina Atalia a fost omorata. Acu ce se va intampla? Copilul asta e inca mic, are numai sapte ani. Li s-a acrit de dictatura, de idolatrie ... Vor sa se intoarca la Dumnezeu. Sunt dispusi sa asculte de ceea ce le spune marele preot Iehoiada. Sunt inca la Templu, la Casa Domnului si se uita la micul rege ce are in mana o copie dupa cartea legii, carte pe care a promis ca nu numia o citeste ci isi va ghida viata si regalitatea dupa ea. 

Cand Iehoiada ii cheama sa faca un legamant cu Domnul, sunt dispusi sa il faca. Insa nu numai atat se face aici. Un legamant este incheiat intre popor si Dumnezeu insa si un altul intre rege si popor. Si, daca acum au decis ei propriu si personal sa Il urmeze pe Domnul trebuie sa darame pe Baal si templul lui, sa darame ce ii indemna spre idolatrie, ce ii tenta sau le-ar fi reamintit de ceea ce faceau. Matan, regele lui Baal este omorat in templul unde slujea. Nu a facut asta numai Iehoiada cu levitii ce slujeau la templu sau caritii adica garda personala regala. "Tot poporul tarii", toti, cata frunza si iarba s-au dus acolo sa scape de idolatrie. 

Nu le-a fost impus legamantul. Cand au venit la Casa Domnului ei deja stiua ca e revolutie, alesesera deja sa faca un legamant cu Domnul. Acum au facut unul si cu regele. Ieseau din idolatrie si dictatura, o combinatie ce nu o mai voiau. Erau dispusi sa distruga idolatria si ce i-ar fi indepartat de Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov.

Acolo s-a turnat o noua fundatie bazata pe legamant intre popor si Dumnezeu si intre popor si rege. Regele la randul lui avea si el un legamant incheiat cu Dumnezeu, avea o copie a legii cu el. Acest legamant public, aceasta rededicare inaintea Lui Dumnezeu a adus pace in inimile poporului si liniste in cetate. 

Totul s-a petrecut la Casa Domnului, in prezenta Domnului. 
Acum il puteau duce pe rege la casa lui si ei sa se duca acasa. 
Acum erau din nou ai Domnului, acum lucrurile intrasera pe un fagas normal. 
Acum se puteau bucura de Domnul lor, de faptul ca ei de buna voie decisesera sa fie ai Domnului, Il acceptasera ca Dumnezeu al lor, acceptasera sa i se supuna de buna voie. Si chiar daca regele avea doar sapte ai, poporul stia cine il mentoreza, cine e cel ce il invata ce sa faca, spuna si cum sa actioneze. Era marele preot, era cel ce Il slujea pe Dumnezeul lor si chiar daca nu Il cunosteau prea bine, stiau ca Dumnezeu nu ii va lasa, ca El este credincios si decisesera sa se increada in El si sa ii dea credit omului care era mare preot peste si in Casa Domnului, omului care ii provocase si ii adusese in legamant cu Dumnezeul lor.
In acea zi s-a scris istoria semnarii unui triplu legamant intre popor si Dumnezeu, rege si popor, rege si Dumnezeu.

Niciun comentariu: