miercuri, 25 ianuarie 2012

in cautarea fericirii

Marturisesc ca am incercat sa trec repede peste anumite perioade ale regilor care sunt mai succint descrise. Mi-am zis ca ce poate fi atata de interesant in ele de nici macar nu-s descrise cum trebuie? Numai ca nu pot merge mai departe cu cititul pentru ca m-am intors in 2 Regi 13 de unde incepe caderea libera a regilor. Ca sa inteleg contextul istoric, religios cultural al vremii am gasit cateva comentarii si cateva mai scurte le-am citit insa am unul care analizeaza din punct de vedere iudaic lucrurile (rabinul Alfred Edersheim - in limba engleza) si care m-a provocat mai mult decat mi-am imaginat. Mai am de citit din comentarii, de studiat contextul si am sa revin cu viata regilor si poporului din Israel si Iuda. Deocamdata analizez: neascultarea.

Poporul a fost dus in robie din cauza neascultarii. Dex-ul are asa: "NEASCULTÁRE s. f. Act de nesupunere, lipsă de ascultare, indisciplină; încălcare a unei porunci. [Pr.: ne-as-] – Ne- + ascultare. " Din Vechiul si Noul Testament stiu ca daca am calcat o singura lege sau porunca ma fac vinovata de toate cele 630 de legi si porunci. E posibil sa nu le stiu nici pe cele 10 care formeaza decalogul d`apoi sa le stiu pe toate 630. Si totusi, ce au facut?

"Ei s-au închinat înaintea altor dumnezei şi au urmat atât obiceiurile neamurilor pe care Domnul le-a izgonit dinaintea israeliţilor, cât şi obiceiurile rânduite de regii lui Israel. 
Israeliţii au făcut pe ascuns împotriva Domnului, Dumnezeul lor, fapte care nu erau drepte. 
Ei şi-au zidit înălţimi în toate cetăţile lor, de la turnurile străjerilor până la cetăţile fortificate. 
Şi-au ridicat pietre sacre şi aşere pe orice deal înalt şi sub orice copac verde. 
Au ars tămâie pe toate înălţimile, la fel ca neamurile pe care le-a izgonit Domnul dinaintea lor 
şi au făcut lucruri rele, mâniindu-L pe Domnul.
Ei au slujit idolilor deşi Domnul le spusese: „Să nu faceţi lucrul acesta!“ 
Domnul a avertizat pe Israel şi pe Iuda prin toţi profeţii şi văzătorii, zicându-le: „Întoarceţi-vă de la căile voastre rele şi păziţi poruncile şi hotărârile Mele, potrivit cu toată Legea pe care am poruncit-o strămoşilor voştri şi pe care v-am trimis-o prin robii Mei, profeţii!“
Dar ei nu L-au ascultat, ci au fost încăpăţânaţi asemenea strămoşilor lor care nu crezuseră în Domnul, Dumnezeul lor.
Ei I-au respins hotărârile, legământul încheiat cu strămoşii lor şi mărturiile pe care li le-a dat El, umblând după lucruri de nimic şi devenind ei înşişi de nimic. 
Ei s-au luat după neamurile care erau în jurul lor, cu toate că Domnul le-a poruncit să nu se asemene cu ele.
Ei au renunţat la toate poruncile Domnului, Dumnezeul lor
şi şi-au turnat ca idoli doi viţei şi un stâlp al Aşerei. S-au închinat întregii oştiri a cerurilor şi i-au slujit lui Baal.
Au trecut prin foc pe fiii şi pe fiicele lor, s-au îndeletnicit cu ghicirea şi cu vrăjitoria şi 
s-au vândut ca să facă ce este rău înaintea Domnului, mâniindu-L." 2 Regi 17:8-17. 

Anii 796-705 B.C. si anii in care traim noi par a fi cam la fel. Nu trebuie sa stau stramb ca sa judec drept ... se vede de la o posta asemanarea cu ei. In ce? In tot ce este scris despre ei. Mai mult de atat, toate astea le fac cei ce se numesc crestini, care afirma ca au o relatie personala cu Dumnezeu, care afirma sus si tare ca Isus Christos a murit pentru pacatele lor. 

Cele 630 de legi asigura o viata de bucurie. Isus a implinit toate cele 630 de legi si ne spune ca avem doua legi mari si late de respectat: "Isus i-a răspuns: – „Să-L iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată mintea ta.“ Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: „Să-l iubeşti pe semenul tău ca pe tine însuţi.“ Toată Legea şi Profeţii depind de aceste două porunci." Matei 22:37-40 NTR.  "In aceste doua porunci se cuprinde toata Legea si Prorocii" (Matei 22:40 Cornilescu).

Ni s-a dat un cadru in care suntem protejati, unde putem duce o viata linistita, implinita, fericita. Oare de ce stam pe gard tanjind la ce e dincolo de el sau ... efectiv ne asumam riscul si sarim gardul crezand ca iesind de sub umbrela Domnului suntem fericiti?

2 comentarii:

Oana spunea...

Ție ți-au plăcut întotdeauna punțile, podurile...tot ceea ce unește, așa-i?
Te îmbrățișez cu drag.

cella spunea...

Mi-a fost teama de punti cand eram mica. Efectiv inconjuram jumatate de sat numai s anu trec singura pe cate-o punte.
Nu mai stiu cum mi-am invins teama asta ca acum imi plac - depinde de inaltimea la care sunt puntile si podurile si de gradul de siguranta.

Dar cum e cel din imagine ... e ok ;))
Multumesc Oana pentru imbratisare ;))