marți, 3 ianuarie 2012

mai mult sau mai putin inseamna neascultare

"Aşa vorbeşte Domnul, Dumnezeul lui Israel: „Te ung rege peste Israel, poporul Domnului. Să nimiceşti familia lui Ahab, stăpânul tău, ca astfel să răzbun sângele slujitorilor Mei, profeţii, şi sângele tuturor slujitorilor Domnului, vărsat de Izabela. Va pieri toată familia lui şi voi nimici pe orice bărbat al lui Ahab, fie sclav, fie liber în Israel. Voi face familiei lui Ahab aşa cum am făcut familiei lui Ieroboam, fiul lui Nebat, şi aşa cum am făcut familiei lui Başa, fiul lui Ahia. Câinii o vor mânca pe Izabela pe ogorul din Izreel şi nu o va înmormânta nimeni.“" 2 Regi 9:6-10

M-am intors la pasajul asta ca sa vad ce i-a spus Domnul lui Iehu si ce face acesta in capitolul 10 din 2 Regi. Ioram este mort. Nu uit ca Ioram era rege in Israel insa de ce a trebuit sa moara Ahazia? Ahazia era rege in Iuda. Da, e drept sunt rude. Insa Domnul a spus Israel nu si Iuda. Urmeaza cetatea Samaria unde locuiau rudele si descendentii lui Ahab. Acolo sunt omorati toti cei ce se inrudeau cu Ioram si familia lui Ahab. Nici un os domnesc n-a supravietuit lui Iehu. 2 Regi 10:11 " Iehu a ucis tot ce a rămas din familia lui Ahab în Izreel, pe toţi demnitarii lui, pe prietenii şi pe preoţii lui, astfel încât n-a mai rămas nici un supravieţuitor"

Excesul asta de zel arata ca de fapt isi dorea puterea. A ucis pe toti prietenii regelui, pe demnitarii care nu erau rude cu regele, poate unii din ei chiar nu ii erau asa de la inima insa erau intelepti si Ioram avea nevoie de ei la curte. A ucis preotii de la palat. Nu ni se spune daca preotii erau slujitori ai lui Baal sau ai lui Yahwe. Dar ... in nici un caz nu faceau parte din familia lui Ahab.

Insa Iehu incepe sa se complaca in aceasta pozitie, nu mai vrea sa stie in viata pe cineva care ar sti cum sa fie rege si ce inseamna aceasta. Omoara rudele de drept, rudele prin alianta ale lui Ahab adica cele de pe partea sotiei acestuia. 
"Apoi s-a ridicat, a ieşit şi a plecat spre Samaria. Pe drum, când a ajuns la Bet-Ekedul Păstorilor, Iehu a întâlnit nişte rude ale lui Ahazia, regele lui Iuda. 
El a întrebat: 
- Cine sunteţi voi? 
- Noi suntem rudele lui Ahazia şi ne ducem să-i salutăm pe urmaşii regelui şi pe urmaşii reginei, i-au răspuns ei.
- Prindeţi-i vii! a poruncit Iehu. 
Ei i-au prins vii şi i-au înjunghiat lângă fântâna Bet-Ekedului. Erau în număr de patruzeci şi doi şi n-a cruţat pe nici unul. " 2 Regi 10:12-14
"Când a ajuns Iehu în Samaria, i-a ucis pe toţi aceia care îi rămăseseră lui Ahab în Samaria, nimicindu-i după cuvântul pe care-l profeţise Domnul prin Ilie." 2 Regi 10:17

La prima vedere gandeam ca bine a mai facut Iehu insa ... in Osea 1:4-5 gasesc scris: "Domnul i-a zis lui Osea: „Pune-i numele Izreel, căci peste puţin timp voi pedepsi casa lui Iehu pentru sângele vărsat la Izreel şi voi pune capăt monarhiei casei lui Israel. În ziua aceea voi rupe arcul lui Israel în Valea Izreel.“ "

Parea ca a ascultat de ceea ce a spus Domnul insa Domnul i-a spus sa omoare familia lui Ahab nu pe oricine i-a fost prieten, oricine i-a slujit, oricine era ruda prin alianta. Domnul i-a spus specific ceva si el a generalizat  pentru a-si intari scaunul de Domnie.

Este destept, smecher sau istet, viclean, as zice ca stie ca traga pe turta lui insa nu cu intelepciune ci cu frica tot poporul. Ucide pe toti inchinatorii lui Baal, zeul fertilitatii, impreuna cu preotii si profetii acestuia. Foloseste viclenia ca sa ii aduca pe toti in templul lui Baal. Acolo ii omoara pe toti, darama piatra care il simboliza pe Baal si templul este distrus fiind folosit ca WC public. Sursele istorice spun ca acest templu nu a mai fost construit.

A eradicat templul, pe Baal si stalpii lui si cumva as spune ca de-acum incepe poporul in frunte cu Iehu sa se inchine Lui Dumnezeu. Numai ca ... nu e asa. 
"Dar Iehu nu a renunţat la păcatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, cel care l-a făcut pe Israel să păcătuiască, şi anume la închinarea înaintea viţeilor de aur din Betel şi Dan. Domnul i-a zis lui Iehu: „Pentru că ai făcut bine, îndeplinind ce este drept înaintea Mea, şi ai făcut familiei lui Ahab tot ce era după voia Mea, urmaşii tăi vor domni peste Israel până la a patra generaţie.“
Totuşi Iehu nu a vegheat să păzească Legea Domnului, Dumnezeul lui Israel, din toată inima lui. El nu a renunţat la păcatele lui Ieroboam, care l-a făcut pe Israel să păcătuiască. "
Trist. Iehu e ca o stea cazatoare ... cu incetinitorul. A facut ceva bun insa dupa aceasta a vrut puterea, a folosit viclenia, a ucis in stanga si in dreapta ceea ce nu fusese poruncit de Dumnezeu. A eradicat inchinarea la idoli insa el nu a vegheat la Legea Lui Dumnezeu, a dus poporul Israel in pacat. 

Daca Domnul imi spune ceva eu ce fac? Ascult adica aud? Ascult si actionez? Cat si cum? Cat si cum a spus El? Cat imi doresc eu? Daca sunt ascultator atunci ascult exact ... ce e mai mult sau mai putin inseamna neascultare.

8 comentarii:

Tafnat_Paeneah spunea...

Cella
-Tu să te ţii în totul totului tot, numai de Domnul Dumnezeul tău.

cella spunea...

Nici mai mult, nici mai putin!

denisia spunea...

Imi era dor sa ma iau la plimbare pe bloguri... ai fost foarte activa... am pierdut mult... incerc sa recuperez...

mi-a "reparat" blogul meu, un bun prieten, dar nu stiu daca o sa scriu.. cand am recitit din vechile postari mi-am dat seama ca nu le am cu scrisul... si viata mea e total diferita acum... gandesc altfel... visez mai putin...

livius spunea...

Excesul de zel nu este bun. Nu a fost in vechime, nu este bun nici acum. Mai ales pe linia bisericeasca, excesul de zel i-a "mutat" pe multi pe marginea drumului, de fapt, pe marginea prapastiei. Abunda exemplele in Scriptura cand oamenii au facut mai mult decat li s-a cerut. Sara si Agar, Moise, Petru inainte de Ghetsimane, Petru printre neamuri, si am putea continua. Ce-i trist, e ca multi merg pe aceeasi linie de pe marginea prapastiei ucigandu-se pe ei, dar tragand si pe multi dupa ei. Ca Iehu!!!

cella spunea...

Denisia,
si mie imi era dor de tine copila.

Intru imediat la tine ;) sa vad ce ai visat si ce ai mai scris ;)

cella spunea...

Da, m-am gandit si la acest aspect insa efectiv nu vreau sa le mai simt efectele ...

Nu neg ca ei exista. Ba da si inca din belsug.

Ma focalizez pe ceea ce pot eu sa invat de aici si nu pe cum sunt altii.

livius spunea...

Vrei nu vrei, esti afectata de existenta lor, as putea zice ca esti incurcata in timpul mersului.

cella spunea...

Da, asta e adevarat.

Mi-ar placea sa fiu lasata in pace insa cred ca rostul lor e sa fie necesari in procesul nostru de cizelare.