sâmbătă, 7 ianuarie 2012

SHEMA ISRAEL!

Cand a ajuns Atalia regina, poporul nu  avut de ales prea multe. Fiind un spectator neutru in aceasta poveste pot sa vad Mana Lui Dumnezeu jucandu-i feste Ataliei. Fiica fiului ei, Iohoseba, sora fostului rege, ascunde pe unul din fratii ei, poate pe cel mai mic dintre ei, cel despre care poate Atalia nici nu stia, intr-o camera in care se depozitau saltelele si cearsafurile din palat. Ce sa caute Atalia acolo?

Numai ca Iohoseba era casatorita cu marele preot al acelei vremi, cu Iehoiada. O vreme au putut tine copilul acolo in camera de depozitare insa Atalia se pare ca a scotocit peste tot ca sa mai gaseasca vreun picior de os domnesc. Nu il cauta sa il invite la masa ci ca sa il extermine. Cum Iehoiada era mare preot si in templu nu avea voie sa intre Atalia unde avea chef, au gasit o camera unde putea sa creasca micul Ioas.

Incerc sa imi imaginez curiozitatea acestui copilas cercetand Templul. Acolo a inceput el sa dibuiasca lucrurile, pe muzica preotilor se trezea si adormea. Ceasul desteptator era inceputul slujbei de dimineata. Sora lui mai mare si sotul acesteia l-au crescut, invatat, educat si tinut ascuns de mana si mintea diabolica a mamei tatalui sau, adica a bunicei sale.

Idolatria ajunsese exasperanta in Iuda, oamenii erau satui pana peste cap de Baal. Au rabdat sase ani insa in al saptelea an de domnie, Iehoiada a chemat capeteniile din armata, din garda reginei, din levitii ce aparau Templul si s-a pus bazele planului unei rascoale. Fiecare capetenie trebuia sa isi instruiasca oastea, cine si ce sa pazeasca, cine si ce sa faca, cum sa actioneze, cum sa o tina pe Atalia la distanta.

S-a crezut stapana pe situatie, a tinut tara in frau cu o mana diabolica si dictatoriala. Nu a stiut ca Dumnezeu nu se lasa dus de nas de ea, nu a stiut cine este Dumnezeul Lui Israel. A vrut sa distruga casa lui David si s-a trezit intr-o zi ca aude strigate mari in curtea Templului. Era zi de Sabat! In mod normal erau slujbe, oamenii erau la rugaciune, cu jertfele la altar. Cei ce se inchinau idolilor erau si ei cu treaba lor.

A fost atrasa de zgomot si vede un baietel cu coroana regeasca pe cap, langa una din coloanele templului asa cum sta un rege / regina in zilele de importanta majora. Cine e acest copil? De ce stau capeteniile langa el? De ce e atata armata comasata langa Templu? Nici garda ei nu poate trece de garda ce pazea Templul. Se trezeste ca e luata pe sus de propria garda personala si scoasa afara din Templu.

Degeaba si-a rupt hainele si a strigat sfasietor: TRADARE!. Degeaba incearca sa afle ce se intampla. Poporului i s-a acrit de ea, de idolatria impusa, de ritualurile imbibate cu sange si sexualitate dusa la extrem. Marele preot le-a amintit de Dumnezeul lor si ei vor sa asculte de El. Vor sa scape de ea si ovationeaza pe micul rege din toata inima. Se bucura vazand incoronarea, chiuie de bucurie cand vede ca Iehoiada ii da micului rege o copie dupa cartea legii unde sunt scrise obligatiile ce le are un rege insa si indatoririle acestuia. Si copia asta a cartii legii este cea scrisa de Samuel si spusa de Dumnezeu. Da, de Dumnezeu lui Avraam, Isaac si Iacov. E spusa de Dumnezeul lor in care si la care ei isi cauta salvarea.

Atalia moare in porta palatului, pe acolo pe unde intrau trasurile trase de cai. Are parte de o moarte violenta, la fel ca mama ei pe caldaramul de langa palat. Moare auzind poporul cum striga: „Trăiască regele!“
"Ascultă, Israele! Domnul, Dumnezeul nostru, este singurul Domn. Să-L iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată puterea ta. " Deuteronom 6:4-5
SHEMA YISRAEL ADONAI ELOHEINU
ADONAI ECHAD [ U'SHEMO ECHAD ]
V'AHAVTA ET HASHEM ELOHEICHA
B'CHOL LEVAVCHA U'VCHOL NAFSHECHA
U'VCHOL MEODECHA

HEAR O ISRAEL THE LORD OUR GOD
THE LORD IS ONE [ AND HIS NAME IS ONE ]
AND YOU SHALL LOVE THE LORD YOUR GOD
WITH ALL OF YOUR HEART AND WITH ALL OF YOUR SOUL AND WITH ALL YOUR RESOURCES

4 comentarii:

Monna Albu (Novacescu) spunea...

"Ascultă, Israele! Domnul, Dumnezeul nostru, este singurul Domn. Să-L iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată puterea ta. " Deuteronom 6:4-5
Nu putea fi un indemn mai minunat in aceasta dimineata.
O melodie superba care imi place foarte mult.
O zi binecuvantata,Cella !

cella spunea...

Multumesc Monna si ma bucur ca ti-a placut indemnul dat lui Israel acu multe mii de ani in urma insa valabil si pentru noi astazi!
O zi de har sa ai!

tibi spunea...

Cer iertare dar din cîte ştiu eu, această rugăciune este compusă din trei capitole
D. 6: 4-5
D. 11: 13-21
N. 15: 36-41
Aşa am găsit eu în Septuaginta (Polirom + NEC)
O zi minunată!

cella spunea...

Tibi nu e nici o suparare. In mod normal e doar din Deuteronom 6:5-9
O explicatie mai ampla si clara insa in engleza suna asa:
"Shema Yisrael


The first paragraph of the Shema seen in a Torah scroll
The first, pivotal, words of the Shema are:
שְׁמַע יִשְׂרָאֵל יְהוָה אֱלֹהֵינוּ יְהוָה אֶחָד - Shema Yisra'el YHWH Eloheinu YHWH Eḥad

Rabbinic Judaism teaches that the Tetragrammaton (י-ה-ו-ה), YHWH, is the ineffable and actual name of God, and as such is not read aloud in the Shema but is traditionally replaced with אדני, Adonai ("Lord"). For this reason, the Shema is recited aloud as:
Shema Yisrael Adonai Eloheinu Adonai Eḥad - Hear, O Israel: the Lord is our God, the Lord is One

The literal word meanings are roughly as follows:
Shema — listen, or hear & do (according to the Targum, accept)
Yisrael — Israel, in the sense of the people or congregation of Israel

Adonai — often translated as "LORD", it is read in place of YHWH;
Samaritans say Shema, which is Aramaic for "the [Divine] Name" and is the exact equivalent of the Hebrew "ha-Shem", which Rabbinic Jews substitute for "Adonai" in a non-liturgical context such as everyday speech.[citation needed]

Eloheinu — the plural 1st person possessive of אֱלֹהִים Elohim, meaning “our God”.

Eḥad — the cardinal number one" pe wikipedia insa poti gasi detalii si aici: http://www.jewfaq.org/prayer/shema.htm