miercuri, 15 februarie 2012

nu treziţi iubirea!

"Vă conjur, fiice ale Ierusalimului, pe gazelele şi pe căprioarele câmpului: nu stârniţi şi nu treziţi iubirea până când nu-i va face ei plăcere (pana nu-i vine vremea)!" Cantarea Cantarilor 2:7
"Vă conjur, fiice ale Ierusalimului: nu stârniţi şi nu treziţi iubirea până când nu-i va face ei plăcere!" Cantarea Cantarilor 8:4

Ieri am citit Cartea Cantarilor. Cu cativa ani in urma am decis sa "sar" peste cartea asta cand citesc Biblia, ca am s-o citesc cand ii va veni vremea. Insa versetele astea doua mi-au tot venit in minte acum zilele astea si mai ales ca ieri a fost celebra zi a indragostitilor. Aceasta zi, celebra, e recunoscuta ca ziua cu cele mai multe sinucideri din orice perioada a anului. Dar, de ce? Ca nu au o Valentina sau un Valentin? Ca mereu li s-a spus ratusca cea urata? 

Vaaaai! Am uitat sa ma indragostesc ieri, sa merg la starea civila si primarul (tocmai el!) sa imi dea oficial certificatul de indragostit care dureaza nici mai mult nici mai putin de o zi (sau mai puitn). Am uitat sa merg sa ridic acest certificat ca sa imi spal constiinta si ma complac in curvie sau adulter, sa ma vand ieftin pentru o zi de "dragoste" si la anul sa am alt certificat  ... cu un alt "Valentin".

Nu ma leg de Sfantul Valentin ca e mort de multa vreme ... insa nu pot sa nu imi pun niste intrebari. 
Cum s-a ajuns aici? 
E un soi de prostitutie "legala", de curvie generala? 
Chiar nu mai avem nici un pic de respect fata de noi?
Chiar nu ne iubim deloc?
Cand te "daruiesti" in stanga si in dreapta, in sus si-n jos, in nici un caz nu iubesti, nu te iubesti pe tine insa nici pe celalalt sau ceilalti. Te autodistrugi. Habar nu ai de valoare ta. Ti s-a imprimat in si pe creier ca nu valorezi nici cat o ceapa degerata, ca esti un / o pierde vara, un / o cap sec, o secatura ... Ajungi sa crezi asta. 

Sau ... crezi ca daca exista desene animate si filme cu sirene iar tu arati ca una din ele, trebuie neaparat sa faci ce fac ele? Crezi ca daca nu iubesti pe oricine, oricand, oriunde si oricum esti depasit / depasita? Crezi ca trebuie sa ai "experienta" pentru cand te vei casatori? Si cand te vei casatori nu vei mai vrea si alta experienta? De ce se vand oamenii atat de ieftin? Pentru ce? Pentru o partida sau mai multe de sex care se termina ... uneori cu boli de te doare mintea? Sau cu sinucideri? Sau la "nr. 7"?

Ce valori am eu? Ce-s alea valori? Cautam in DEX acum ce definitie dau ei pentru valoare insa principiu imi mai mai mult cum este definit: "PRINCÍPIU s. n. convingere, punct de vedere. (< lat. principium, it. principio, fr. principe" Ce convingeri am? Ce puncte de vedere despre viata am? Cine ma ajuta sa imi aleg convingerile, punctele de vedere? Dupa ce standarde mi le aleg? Dumnezeu are vreun rol, cuvant de spus in convingerile mele? Care? Sa ma lase in pace? De o buna bucata de vreme tot "rumeg" ideile astea si ma intreb: cine ne face educatia, cine ne influenteaza viata, cine ne dezvolta mintea, caracterul, vocabularul? Familia, scoala, biserica, societatea, televiziunea, internetul, gasca, prietenii, Dumnezeu? Vorbesc ca un / o birjar / birjareasa? De fiecare data cand aud o fata injurand ca la usa cortului simt cum mi se maresc ochii in cap. Fata asta gandeste ce spune? E moderna? O birjareasa e moderna? Vrea sa fie stimata, respectata? De cine? Habar nu am ...

Solomon cel care a avut 600 de amante si 300 de neveste a scris o carte care se numeste Cantarea Cantarilor. E o carte de dragoste ... unii o numesc erotica, unii nu stiu ce sa spuna despre ea, unii o interpreteaza ca fiind relatia dintre Dumnezeu si poporul Israel sau intre Dumnezeu si Biserica (cei care Il accepta pe Isus ca Domn si Mantuitor, nu biserica ca si cladire). Despre Solomon mai stiu ca a fost cel mai intelept rege care a fost vreodata. A avut o gramada de neveste si amante pentru ca obiceiul vremii era ca numarul sotiilor si amantelor sa arate faima si puterea acelui rege. Nu cred ca era prea fericit Solomon in viata lui amoroasa pentru ca din cat se pare a iubit-o tare pe Sulamita si tocmai el ajunge la concluzia: "nu stârniţi şi nu treziţi iubirea până când nu-i va face ei plăcere (pana nu-i vine vremea)!"

Sfatul sau rugamintea asta este dat fetelor si nu baietilor. Oare de ce? Pentru ca fetele sunt cele care initiaza sau starnesc "dragostea"? Ele sunt cele care se ofera ieftin si se ajunge la tragedii? Ele sunt cele care nu au rabdare? Ele sunt cele care folosesc cochetaria  si care devine din ce in ce mai precoce? Pana si medicii te indeamna sa iti satisfaci placerile ca sa nu faci cine stie ce boli ... Ca sa vezi ...! Dar nenea doctorul sau tanti doctorita de ce nu spun si de bolile pe care le faci daca "faci dragoste"? Boli care te duc la moarte, boli care te mananca incetul cu incetul? Mai mult de atat, sfatul lor este sa te vinzi, sa iti pierzi valoarea, sa nu cumva sa te pastrezi ca si Sulamita pentru cel cu care iti vei petrece viata. Lumea noastra moderna nu te invata sa iti doresti ca si Solomon sa ai o singura femeie pe care sa o iubesti, sa fii doar al ei, doar in cadrul casatoriei? Si la fete, nu mai e modern sa astepti pana la casatorie, pana in noaptea nuntii cand i te daruiesti intreaga, curata ... doar lui si atat. Punct. Si el doar tie. Si atat. Punct.

Am gasit mai demult un documentar (de fapt sunt doua) legat de sex si capcanele ... bine ascunse, un documentar socant de sincer.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt binevenite avertizarile privind BTS si SIDA.Relatiile sexuale n-ar trebui practicate nicidecum inafara casatoriei.Partea rea este ca numai cei care au Duhul Sfant isi pot infrana poftele(de orice natura)!Ceilalti,din pacate nu pot urma pe deplin sfaturile de a nu avea relatii sexuale inafara casatoriei.Pot incerca doar sa se protejeze,in functie de cunostintele pe care le au in acest domeniu.

cella spunea...

Multumesc Anonim!