luni, 20 februarie 2012

vreau sa ... vreau!

"«Ce este pentru Mine mulţimea jertfelor voastre? zice DOMNUL.
Sunt sătul de arderile de tot ale berbecilor şi de grăsimea viţeilor îngrăşaţi! 
Nu-Mi place deloc sângele taurilor, al mieilor sau al ţapilor.
Cine v-a cerut să vă înfăţişaţi înaintea Mea, pângărindu-Mi curţile?
Nu mai aduceţi jertfe fără rost! Mi-e scârbă de tămâia voastră! 
Nu pot suferi adunarea de sărbătoare unită cu nelegiuirea: lunile noi, Sabatele şi adunările voastre.
Sufletul Meu urăşte lunile voastre noi şi sărbătorile voastre; ele au devenit o povară pentru Mine, am obosit să le mai port.
Când vă veţi ridica mâinile, Îmi voi ascunde ochii de voi.
Chiar dacă veţi face multe rugăciuni, nu le voi asculta. 
Mâinile vă sunt pline de sânge; spălaţi-vă şi curăţaţi-vă! 
Îndepărtaţi faptele voastre rele dinaintea ochilor Mei! 
Nu mai faceţi rău, ci învăţaţi să faceţi bine! 
Căutaţi dreptatea, scăpaţi pe cel asuprit! 
Faceţi dreptate orfanului şi vorbiţi în apărarea văduvei!
Veniţi acum să ne judecăm, zice DOMNUL. 
Deşi păcatele voastre sunt ca o haină stacojie, ele se vor face albe ca zăpada; deşi sunt roşii ca purpura, ele se vor face ca lâna.
Dacă veţi vrea şi veţi asculta, vă veţi hrăni cu ce are ţara mai bun, dar dacă vă veţi împotrivi şi vă veţi răzvrăti, veţi fi nimiciţi de sabie», căci gura DOMNULUI a vorbit." Isaia 1:11-20

Cineva mi-a spus: Ma plictisesti cu Isaia, Regii si istoriile Vechiului Testament, ce inseamna aia si aia, de unde vin, ce fac, cum traiau .... Nu ma intereseaza! Tu nu poti sa fii femeie? Tu nu stii sa vorbesti despre rochii, pantofi, haine, palarii, parfumuri, impletituri, lucruri cusute, crosetate? 

Ma doare cum nu mi-am putut inchipuit replica asta pentru ca vine de la cineva de la care nu ma asteptam. Posibil ca nu stiu sa fiu femeie... insa despre cele enumerate habar nu am ce sa spun ... pentru ca nu ma intereseaza. Da, sunt necesare, unele din ele, insa nu ma vad discutand ore in sir cu aceeasi pasiune cu care vorbesc despre regi sau despre Isaia pe care abia am inceput sa il descopar ca si cum as analiza o pereche de pantofi ... Nu a fost singura persoana care mi-a spus asta... si de regula replicile astea asa taioase vin de la cei care se numesc crestini dedicati .... de cand se stiu ei is crestini, au chiar pretentii ca-s crestini cu vechime.

Poporul evreu din Iuda si Israel ajunsese sa nu mai stie ce e aia dreptate, judecatorii faceau dreptate celui care platea mai mult. Pentru bani ... totul era posibil. Nu aveau timp sa asculte orfanul, nici vaduva ... nu le iesea nimic din afacerea aceea ... deci de ce sa ii asculte? Nu le mai pasa de nimic decat de propriul lor interes dar, ... tineau toate zilele de sarbatoare, aveau bani destui ca sa isi spele constiinta aducand jertfe bogate, berbeci si vitei ingrasati ... tauri, miei, tapi ....

Ritualul era tinut cu strictete, totul era facut ca la carte, constiinta era spalata cu indeplinirea sarcinilor. Totul trebuia sa fie bifat. Dar inima era in alta parte ...
Si pot sa fac si astazi asta ...
Pot sa citesc Biblia si sa fiu cu gandul oriunde in alta parte ...
Pot sa merg la biserica ...
Pot sa fac parada modei acolo ... in anumite limite, dar o pot face.
Pot sa flirtez cu cine vreau eu ... e intr-un spatiu protejat, e langa parintii mei, prietenii mei ... uneori sunt incurajata la asta de proprii mei parinti, prieteni ... 
Pot sa ma arunc intr-o relatie care sfarseste cum sfarseste, numai ca sa fiu in rand cu lumea ... cu cineva din biserica ...
Pot sa particip la toate activitatile bisericii: cor, tineri, adolescenti, grup de fete/baieti, colinde, misiuni si inima sa imi fie haaaat departe ...
Pot sa ma dau un spectacol cantand, recitand in biserica ... 
Pot sa barfesc pe cine vreau, cu cine vreau, cand vreau .... pentru ca vreau binele acelei persoane, nu? Si barfa este de doua feluri alba - adica aia buna si neagra - aia in care umilesti, denigrezi pe cineva.
Pot sa semnez condica de prezenta la biserica si eu sa fiu numai fizic acolo ...
Pot sa merg in vizite si la alte biserici unde sa mai ochesc pe cineva cu care inca nu am flirtat ... scopul este de a avea partasie cu cat mai multi, nu? Nu asa zice Biblia?
Studiile biblie sunt bune insa ... plictisitoare si ... apoi ele sunt pentru cei batrani sau pentru barbati ... noi femeile trebuie sa fim cochete, sa zambim tamp si frumos, sa tacem si sa aprobam orice idiotenie ... uneori chiar trebuie sa o aprobam ca sa fim placute celorlalti si ... nu asa sade bine unei femei supuse? Si apoi baietii trebuie sa mearga la ele ca trebuie sa invete sa predice si noi sa avem pe cine judeca daca stie sa vorbeasca corect, daca bate campii, daca ... si iar daca ..
Nu-mi pasa de vaduva si orfan ... no, e treaba lor. Ce vina am eu ca i-a murit sotul/sotia, tatal sau mama? Am eu vreo vina? I-am omorat eu? Si ce? Trebuie sa am eu grija de ei? Ce, is neam cu mine? 
Sa ii iau pe langa mine? Sa ii ascult? Sa le dau ceva sa manance ca poate "crapa" de foame? 
Da ce eu am bani de aruncat pe fereastra?
Si apoi eu am de cine sa ma ingrijesc ... de pisica sau cainele meu pe care cheltui o gramada de bani insa care ma iubeste atat de mult, ma asteapta asa bucuros animalul asta cand intru in casa, nu imi reproseaza niciodata nimic ... Si apoi si animalul asta e suflet viu nu? Nu or sa mearga si ele in rai? Sa nu-mi zici ca nu ai nici macar atata suflet ....

Ma simt provocata de Isaia sa imi verific ideile despre inchinare, despre viata traita cu Dumnezeu, despre atitudinea cu care tratez totul. Vine o zi a judecatii in care voi da socoteala de tot ce am facut, spus, gandit, meditat. Domnul face o promisiune prin Isaia: "Dacă veţi vrea şi veţi asculta, vă veţi hrăni cu ce are ţara mai bun, dar dacă vă veţi împotrivi şi vă veţi răzvrăti, veţi fi nimiciţi de sabie". 
Vreau sa vreau si vreau sa ascult!

6 comentarii:

Livius spunea...

Abia ai intrat in Isaia. Desigur sunt multe de spus si de invatat acolo. Eu te invit sa nu dai bucuria studiului pe supararea altora, nu merita, si apoi daca vrei sa-i multumesti pe unii sigur vei nemultumi altii, si tot asa. Alegeti calea care te multumeste pe tine, calea care iti creeaza satisfactii in Domnul, iar pe nemultumiti lasa-i in pace. Nu merita bagati in seama. Oricine ar fi! Este sfatul unui om mai batran.

cella spunea...

Am ales deja: sa fac ceea ce spune Domnul, sa ascult de El, sa studiez ... sa invat!

Multumesc frumos pentru sfat!

Anonim spunea...

Cella draga continua cu lucrurile care nu au cum sa se piarda! Iar cei care vorbesc si arunca cu prostie nici macar nu merita efortul! continua sa colorezi vietile celor din jur cu Cuvantul care aduce Viata!
Multumesc pentru ceea ce esti!
Ramona C.

cella spunea...

Mersi Ram;)
Esti o scumpa, stii? ;))

Oana spunea...

Cella, tu si cand taci, vorbesti de EL. Nu e putin lucru...

cella spunea...

Pai ca El e centru vietii mele. Si daca nu vorbesc de El atunci de cine?