marți, 9 iulie 2013

am fost aleasa!

"1 Dar acum ascultă, Iacove, robul Meu, Israele, cel pe care te-am ales!
2 Aşa vorbeşte DOMNUL – Cel Care te-a făcut, te-a ţesut în pântece şi te va ajuta: nu te teme, robul Meu Iacov, Ieşurun, cel pe care te-am ales!
3 Căci Eu voi turna apă peste pământul însetat şi râuri peste pământul uscat; voi turna Duhul Meu peste sămânţa ta şi binecuvântarea Mea peste urmaşii tăi.
4 Ei vor răsări ca iarba de pe pajişti şi ca sălciile lângă pâraiele de apă.
5 Unul va zice: ‘Eu sunt al DOMNULUI!’, un altul se va numi cu numele lui Iacov, iar un altul îşi va scrie pe mână: ‘Al DOMNULUI!’ şi va adopta numele de Israel.»" Isaia 44:1-5

Iuda (Iuda si Beniamin) era pe picior de plecare in robia babiloniana, Israel (celelate zece semintii) era deja imprastiat pe fata pamantului. Domnul, prin Isaia, nu vorbeste numai pentru Iuda care facea slalom intre El si zei, care credea ca inca Il urmeaza pe El. Nu, Domnul vorbeste intregului popor Israel din Iuda si Israel. 

Le reaminteste ca El este Cel ce a ales pe Iacov. L-a ales pe cand se lupta cu Esau in burta Rebecai. Da, era un inselator, unul pus pe profit propriu insa Domnul L-a transformat, l-a schimbat din inselator in ales, drept. Alegerea este a Domnului, procesul de transformare e manageriat tot de El, cu uneltele Lui. 

Poporul fusese anuntat ca o ramasita se va intoarce inapoi. Ramasita aceasta in timpul robiei se va intoarce cu toata inima catre Domnul, Il va alege pe El ca Domn, se va desparti de idoli si de ritualurile pline de orgii si se va lipi cu toata inima de Domnul. Din nou, Isaia spune o profetie cu bataie lunga, ce se va implini in Isus Christos (Yeshua HaMaschiach) si la Shavuot (Rusalii, Pogorarea Duhului Sfant).

Cuvantul Domnului spus de Isaia e valabil si pentru mine, pentru anul 2013, adica la vreo 2713 ani distanta de plecarea poporului in robia babiloniana. Ca sa aflu ce spune Domnul trebuie sa ascult nu numai sa aud. Trebuie sa vreau sa ascult, sa fiu dispusa sa accept ce are El de spus. Si aflu ca sunt aleasa de El, ca imi este Creator, ca El e Cel ce m-a tesut in burta mamei mele. El e Cel ce stie temerile inimii mele, ce stie fricile mele nerostite si vrea sa imi linisteasca inima si mintea. 

Isaia m-a provocat sa ma analizez si sa vad daca cred ce spune Domnul, daca ascult ce spune El, daca nu cumva sunt in mari negocieri cu El. Am descoperit ca erau momente cand auzeam insa nu voiam sa ascult insa si momente cand nici macar nu voiam sa aud ce are de spus. Apoi m-am vazut nevoita sa imi cercetez credinta, sa vad in ce ape ma scald, sa vad cat imi e inima de impartita si spre marea mea surpriza ... am descoperit ca nu ascultam de ceea ce spune Domnul, jonglam intre filosofia moderna si Cuvantul Sau. 

Am decis sa ascult cu punct si virgula. Decizia asta aduce schimbari, alte provocari si doruri. Sunt doruri neintelese de cei din jur si e ciudat sa te simti diferit, neinteles .... parca inima tanjeste sa fie cu "turma" insa in acelasi timp, inima nu vrea sa stinga focul aprins de Domnul in ea. Dorul / focul inimii de a sti, cunoaste, invata mai mult despre Domnul arde mai tare. Si dorul / focul provoaca sete dupa El. 

Promisiunea citita in dimineata asta a venit sa imi linisteasca inima. Domnul toarna apa din apa sa peste pamantul uscat, inseatat = inima mea, toarna Duhul Sau si binecuvantarea Sa. Nu foloseste picuratoarea, stropitoarea, nu e ca la irigatii cu aspersoare sau hidranti. Nu, El toarna din belsug. 

Apa aduce viata cu ea in pamantul uscat si insetat, Duhul Domnului turnat in mine aduce viata. Nu pot sa nu ma intreb: am viata? Traiesc? Las pe Domnul sa toarne Duhul Sau peste mine? Imi doresc numai cativa stropi cat sa nu mor de sete, cat sa nu ma ususc? Sunt o planta crescuta cu economie de apa, ca o subnutrita spiritual? Si daca sunt asa ... nu e pentru ca refuz sa fiu alimentata? Refuz sa las apa sa intre in mine, sa las Duhul Domnului sa desfunde canalele mele infundate, uscate si sa curga prin mine?

Sunt a Domnului? Sunt din poporul Lui? Ce nume port? A cui spun ca sunt? Sunt prin cei care cred ca "In our world it`s cool to search for God, but uncool to find Him" (Quoted by Ortlund) ?In lumea noastra este cool / esti la moda / e bine / modern sa Il caut pe Domnul, insa nu e cool / modern sa Il gasesti.

2 comentarii:

A.Dama spunea...

Tu vrei sa starnesti gelozii?

cella spunea...

Da! De ce nu?