marți, 16 iulie 2013

Tisha b`Av

Suntem in 9 Av 5773 dupa calendarul evreiesc. Astazi este o zi speciala de post si rugaciune, de jale, tristete. In 587 inainte de Cristos si in 70 dupa Christos, Templul din Ierusalim a fost distrus. Prima data de babilonieni si a doua oare de romani. Insa multe alte evenimente triste s-au intamplat in data de 9 Av si anume masacrarea unui numar de 100000 de evrei la Betar de catre romani in anul 132 dupa Christos, in 1492 dupa Christos expulzarea din Spania si Holocaustul intre 1942-1945.

Astazi se citeste cartea Ieremia iar in unele comunitati sefardice si yemenite se citeste cartea Iov.
Mai multe informatii in limba engleza:
http://www.oneforisrael.org/index.php/blog/228-he-weeps

http://onjewishmatters.com/2013/07/01/the-historical-importance-the-of-9th-of-av-and-its-relevance-today/

http://www.mazornet.com/holidays/tishabav/home.htm

Crestin ProIsrael are postat pentru aceasta sarbatoare: "Tisha B’Av - zi de doliu in Tara Sfântă
Tisha B’Av, postul din ziua a noua a lunii Av, este o zi de doliu pentru comemorarea multelor tragedii care au lovit poporul evreu, majoritatea dintre ele întâmplându-se în această zi. Tisha B’Av înseamnă “ziua a noua a lunii Av”. Aceasta coincide cu luna iulie sau august. În acest an, Tisha B’Av va începe în 15 iulie, la apusul soarelui, şi se va sfârşi în 16 iulie, la căderea nopţii.

Tisha B’Av comemorează în primul rând distrugerea primului şi celui de-al doilea Templu, ambele fiind distruse în aceeaşi zi, adică în ziua a noua a lunii Av (primul – de către babilonieni în 586 î.Hr., al doilea – de către romani în anul 70 d.Hr.). Deşi această sărbătoare este menită să comemoreze distrugerea Templului, este adecvat a se lua în considerare că această zi marchează alte mari tragedii ale poporului evreu; de menţionat expulzarea evreilor din Spania, în 1492, şi din Anglia, în 1290.

Tisha B’Av este punctual culminant al celor trei săptămâni de doliu intens, începând cu postul din ziua a şaptesprezecea a lunii Tammuz, care comemorează prima spărtură în zidurile Ierusalimului, înainte ca primul Templu să fie distrus. În timpul acestei perioade de trei săptămâni, nunţile şi alte petreceri nu sunt permise, iar oamenii se abţin de la tăierea părului. Din prima zi până în a noua zi a lunii Av, se obişnuieşte abţinerea de la consumul cărnii sau al vinului (exceptând ziua de sabat) şi de la purtatul hainelor noi.

Restricţiile din Tisha B’Av sunt similare cu cele din Yom Kippur: abţinerea de la mâncare şi băutură (chiar şi apă), spălare, îmbăiere, bărbierit sau consum de cosmetice, purtatul încălţămintei de piele, relaţii sexuale, studierea Torei. Munca în sensul obişnuit al cuvântului (mai degrabă decât în sensul sabatului) este, de asemenea, restricţionată. Oamenii care sunt bolnavi, nu sunt obligaţi să postească în această zi. Multe dintre majoritatea practicilor de doliu sunt observate: oamenii se abţin de la zâmbete, râs şi conversaţii inutile, şi se aşază pe scaune mici. În sinagogă, cartea Plângerilor este citită, iar rugăciunile de doliu sunt recitate. Arca (sau cabina în care Tora este păstrată) este decorată în negru. Tisha B’Av nu este observată niciodată de sabat. Dacă ziua a noua a lunii Av cade sâmbăta, postul este amânat până în ziua a zecea a lunii (www.jewfaq.org )."
De ce a fost distrus templul de babilonieni? Din cauza idolatriei. Inchinarea evreilor din Iuda (Iuda si Beniamin) era un soi de ghiveci spiritual. Cei 70 de ani in Babilon a curatat idolatria din ei. Al doilea templu va pieri de mana romanilor pentru ca nu a cunoscut pe Cel ce venise la ei. "41 Când S-a apropiat de cetate şi a văzut-o, Isus a plâns pentru ea. 42 El a zis:
„Dacă ai fi cunoscut şi tu în ziua aceasta lucrurile care-ţi puteau aduce pacea! Dar acum ele sunt ascunse de ochii tăi! 43 Vor veni zile peste tine când duşmanii tăi vor ridica rampe de asalt împotriva ta, te vor înconjura şi te vor asedia din toate părţile! 44 Te vor strivi de pământ pe tine şi pe copiii tăi din mijlocul tău şi nu vor lăsa în tine piatră pe piatră, pentru că n-ai cunoscut vremea cercetării tale!“" Luca 19:41-44

Vreau sa nu se aplice in viata mea zicala: "Istoria ne dovedeste ca oamenii nu invata din istorie!" Idolatria aduce distrugere si autodistrugere. Necunostinta, dorinta de a nu sti mai mult despre Creatorul meu, despre Dumnezeul Lui Avraam, Isaac si Iacov, despre Dumnezeul meu, despre Fiul Sau, despre Mangaietorul trimis sa ne invete, mustre, aline aduce distrugere si autodistrugere. Vreau sa invat din istorie ce s-a intamplat cu poporul meu si sa nu repet greselile lor si in viata mea.

Dar, vreau sa ma rog ca ei sa cunoasca vremea cercetarii si sa accepte pe Isus = Yeshua ca Meshia = Christos. Vreau sa nu mai plang trecutul, sa il las sa fie trecut, sa accept vindecarea, iertarea, mantuirea si sa merg mai departe. Domnul prin Isaia da un sfat poporului ce se pregatea sa plece in robie, sfat ce e valabil si pentru mine astazi: "18 «Uitaţi lucrurile care au fost! Nu vă mai gândiţi la cele din vechime! 19 Iată-Mă pe cale de a face ceva nou; acum se iveşte, nu-l recunoaşteţi?" Isaia 43:18-19. Cel despre care spune Isaia aici e Isus Christos = Yeshua HaMaschiach. Ma rog pentru o trezire a poporului ce astazi plange pentru cei morti, pentru zidurile cazute. Ma rog sa Il recunoasca pe Cel venit de Sus, pe Cel in care Tatal isi gaseste toata placerea, pe Mesia.

2 comentarii:

b.d. spunea...

Psalmii 137
1. Pe malurile raurilor Babilonului sedeam jos si plangeam, cand ne aduceam aminte de Sion.
2. In salciile din tinutul acela ne atarnaseram harpele.
3. Caci acolo, biruitorii nostri ne cereau cantari, si asupritorii nostri ne cereau bucurie, zicand: "Cantati-ne cateva din cantarile Sionului!" -
4. Cum sa cantam noi cantarile Domnului pe un pamant strain?
5. Daca te voi uita, Ierusalime, sa-si uite dreapta mea destoinicia ei!
6. Sa mi se lipeasca limba de cerul gurii, daca nu-mi voi aduce aminte de tine, daca nu voi face din Ierusalim culmea bucuriei mele!

cella spunea...

"Sa ne vedem in Ierusalim!"