luni, 7 octombrie 2013

e o mandrie sa fii incult?

Ieri, am auzit o statistica despre literatie si nu numai. Nu imi aduc aminte toate datele insa procentul celor care nu au citit nici o carte anul trecut era mare ... undeva pe la 65%. Si datele astea erau realizate intr-un sondaj in randul tinerilor si al adolescentilor. La adulti nu au avut curajul (cred) sa faca acest sondaj.

S-a facut insa si un sondaj printre evanghelici - despre care merge vorba ca citesc. 27 % dintre ei au citit Noul Testament cap coada. Cati au citit toata Biblia? "... oricum Vechiul Testament nu e luat in calcul."

Pai daca oamenii astia nu citesc, ce sa stie?
Si ce daca semneaza condica de prezenta duminica de duminica, eventual dau si pe la seara de rugaciune sau la sarbatori?
In astia 27% intra si predicatorii ... dar oare toti predicatorii au citit in intregime Noul Testament?
27 % au citit ... unii dintre ei au facut asta o singura data.

Aseara discutam cu cineva despre ce si cum citeste. Mi-a zis ca nu intelege mare lucru insa mai are brosurile alea cu devotionale din care citeste.
Am toata consideratia pentru cine le scrie, traduce si raspandeste.
Dar aceste devotionale duc la inanitie spirituala.
Mi se pare de-a dreptul scarbos ca acum, la varsta asta, sa fiu hranita de cineva cu mancarea pe care a mestecat-o, apoi o "scuipa" / pune in lingurita si mi-o da mie sa o mananc. La fel e si cu devotionalele astea. Un verset sau o frantura din el, o povestioara, poezioara sau un gand scurt si gata! Ti-ai facut timpul de partasie! Eventual mai are si o rugaciune la final pe care sa o citesti ca sa fie "meniul" complet.

Nu ma mira destrabalarea, nesimtirea, ignoranta si traiul in care s-a ajuns. Efectiv nu ma mira.
Pai cum sa deosebesti ce e bine de rau daca mintea ta e neteda? Cu cat folosesti creierul mai mult, cu atat cutele lui se incretesc, cu cat il lasi nefolosit, cu atat e mai neted. De ce sa fie obositi neuronii? Cu cat iti pui intrebari mai multe, cu atat primesti raspunsuri mai multe provocand alte intrebari in capul tau.

Saptamana trecuta, un adolescent de 14 ani imi spunea ca el nu stie decat o singura pilda. Aproape mi-au iesit ochii din orbite. Si 14 ani cat ai stricat papucii mergand la biserica si inapoi ... ce ai citit? "Nimic." Din nefericire pentru el, parintii mi l-au dat pe mana. Vrea sau nu ... acum are de citit. N-are incotro.

In Vechiul Testament, Domnul porunceste poporului sa isi invete copiii istoria, sa le povesteasca cand sunt acasa, pe drum, cand pleaca sau vin, cand se trezesc sau se culca despre istoria lor, despre Legea Domnului, minunile ce Le-a facut Domnul cu ei si in ei. Asta inseamna ca parintii au datoria sa isi invete copiii. Pe acea vreme aveau suluri din care citeau insa acestea nu erau ieftine si invatau pe de rost ceea ce trebuiau sa isi invete copiii. Si dupa ce i-au invatat pe copii, ei continuau sa invete, cerceteze, studieze. Fac asta pana pleaca ACASA.

Dar daca parintii nu citesc, nu invata, copiii ce sa stie? Daca parintii nu intra in acei 27%, copiii lor intra? Ma indoiesc.
In Israelul Vechiului si Noului Testament nu era optionala invatarea si asta imi place teribil. Nu aveai de ales daca sa citesti sau nu, daca sa inveti sau nu. Invatai. Citeai. Studiai. Atat femeile cat si barbatii trebuiau sa citeasca. Pai cum altfel isi educau copiii daca ei nu ar fi stiut sa faca asta?

Pai nu e normal sa crezi ca esti mamifer superior daca asa spun oamenii de stiinta? Nu e normal sa crezi toate prostiile si ineptiile atata vreme cat tu nu pui mana pe carte sa citesti, sa studiezi, sa intelegi ceea ce citesti?

Prietenii rad de mine si imi spun ca eu sunt ca si crestinii din Bereea, o localitate din Macedonia. Oamenii astia, povesteste Pavel, ascultau ce le spunea la biserica si apoi se duceau acasa si cercetau, studiau sa vada daca ceea ce au auzit e adevarat, e asa cum scrie in Biblie. Eu nu cred tot ceea ce spun predicatorii. Unii ma enerveaza teribil si daca nu mi-ar fi jena, as iesi afara sa ma plimb. Sunt total de dinafara. Scot lucrurile din context, spiritualizeaza orice, oriunde, oricand.

O scuza de doi bani e aceea ca "in Biblie, undeva, scrie ca nu e bine sa citesti, inveti, studiezi prea mult ca sa nu fii prea intelept si sa te mandresti". Dar, unde scrie ca trebuie sa fii needucat (asta ca nu spun prost), fara pic de cultura si cu creierul neted? Scrie undeva ca e o mandrie sa fii incult? Ca e o mandrie sa te lauzi ca nu citesti?
TEDx Rainier Dimitri Christakis, Copiii si Televizorul, Media and Children

4 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Strigătul tău, căci eu aşa am perceput postarea, este dureros de adevărat. Din nefericire tinerii de azi ignoră cititul...
este trist...că se ignoră chiar cuvântul lui Dumnezeu..

Tafnat_Paeneah spunea...

scrierile tale se aseamana cu tezele lui Luther cineva trebuie sa le posteze pe usile bisericilor noastre...
succes!

cella spunea...

Da, e un strigat!

Sper ca nu in pustiu ...

cella spunea...

Draga mea,

Luther a scris vremii lui si a ... cam murit din cauza acestora. ;))

sa ma astept si eu la asta?