joi, 26 decembrie 2013

Iosif logodnicul, sotul, mentorul, tatal

Povestea nasterii lui Isus Christos = Yeshua HaMaschiach nu incepe la nastere si mai devreme cu mai bine de noua luni.
"26 În luna a şasea  (varsta sarcinii Elisabetei - mama lui Ioan Botezatorul), îngerul Gabriel a fost trimis de Dumnezeu într-o cetate din Galileea, numită Nazaret, 27 la o fecioară logodită cu un bărbat al cărui nume era Iosif, din casa lui David. Numele fecioarei era Maria.
28 Îngerul a intrat la ea şi i-a zis:
– Plecăciune, ţie căreia ţi s-a arătat bunăvoinţă! Domnul este cu tine! (Binecuvântată eşti tu între femei!)
29 Ea a fost foarte tulburată de mesajul îngerului şi se gândea ce ar putea să însemne salutul acesta.
30 Îngerul i-a zis:
– Nu te teme, Maria, pentru că ai găsit har din partea lui Dumnezeu!31 Iată că vei rămâne însărcinată şi vei naşte un Fiu, Căruia Îi vei pune numele Isus. 32 El va fi mare şi va fi numit „Fiul Celui Preaînalt“, iar Domnul Dumnezeu Îi va da tronul strămoşului Său, David. 33 Va împărăţi peste casa lui Iacov în veci şi Împărăţia Lui nu va avea sfârşit!
34 Maria l-a întrebat pe înger:
– Cum se va întâmpla lucrul acesta de vreme ce eu nu ştiu de bărbat?
35 Îngerul i-a răspuns:
– Duhul Sfânt Se va coborî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri! De aceea Sfântul Care se va naşte va fi numit „Fiul lui Dumnezeu“. 36 Iată că Elisabeta, ruda ta, a conceput şi ea un fiu, la bătrâneţe; şi ea, care era numită stearpă, este acum în luna a şasea! 37 Căci nimic nu este imposibil cu Dumnezeu.
38 Maria a zis:
– Iată-mă, sunt sclava Domnului! Facă-mi-se după cuvântul tău! Şi îngerul a plecat de la ea." Luca 1:26-38

Dar Maria era logodita cu Iosif despre care aflu ca "era un om drept şi nu voia s-o facă de ruşine înaintea lumii" Matei 1:19. Adica cum era un om drept? Era un tamplar evreu, un om al Scripturii, traia conform cu ceea ce spunea Scriptura. Descopar al el tandrete, blandete si bunatate. Maria ii fusese aleasa de catre familie. Semnasera contractul prenuptial si acum erau in perioada de logodna. Ea ii spusese ca aparuse ingerul Gabriel, ii spusese vestea adusa de el, de faptul ca va ramane insarcinata, va avea un Fiu. Duhul Sfant o va umbri si ea va naste acest copil.

Vestea adusa de Maria l-a adus in stare de soc. Ce sa faca acum? O iubea pe fata asta. Si-a legat inima de ea. Ce-o sa spuna oamenii din cetate? Conform Scripturii, venea judecata si ea urma sa fie omorata cu pietre ... "ca sa piara raul din Israel" sau "sa scoateti raul din mijlocul vostru" (Deuteronom 22:24-25). Maria sa moara? Avea nevoie de doi martori ca sa desfaca contractul,sa rupa logodna si voia sa faca totul cu mare discretie ...

Imi inchipui cate intrebari bubuiau capul lui Iosif. De ce el? De ce tocmai lui i se intampla asta? Nu a incercat el sa traiasca drept? Nu a tinut el Legea Domnului?

Matei da mai multe detalii despre cum i-a vorbit Domnul lui Iosif printr-un inger. Posibil sa fie Gabriel, posibil Mihail, posibil altul .... nu ni se da numele acestui inger. II apare in vis pe cand voia sa o lase, dupa nasterea Pruncului cand Irod innebunit de vestea ca un alt imparat s-a nascut cauta sa Il omoare, cand a murit Irod si se puteau intoarce din Egipt. Ingerul vine la Maria o singura data insa apoi responsabilitatea familiei cade pe Iosif si el este cel caruia i se arata si i se dau instructiunile, Dumnezeu trateaza apoi cu capul familiei problemele acesteia.

Nu ni se spune cati se intorc din Egipt. Stiu insa ca Maria si Iosif au mai multi copii. Doi dintre ei Ii accepta divinitatea Lui Isus, Iacov si Iuda, cei care scriu doua epistole. Iacov si Iuda sunt rabini = presbiteri ai bisericilor din Ierusalim. Despre ceilalti insa nu ni se dau prea multe detalii.

Iosif isi ia rolul de tata in serios si Il creste pe Prunc conform cu ceea ce spune Scriptura, Il invata sa faca primii pasi, literele alfabetului, Il ia cu el la sinagoga, la templu, la jertfe, sarbatori, il tine aproape de el si stiu ca Il invata si meseria de tamplar - Il ucenicizeaza.

Dispare de pe scena si nu ni se mai dau detalii despre el. Nu pot insa sa nu ma intreb: ce le-a spus copiilor lui si ai Mariei despre Isus? Gura lumii a stiut sa ii informeze si vad asta din reactiile rautacioase ale celor din Nazaret. Maria mereu aude detalii despre Isus insa "pastreaza toate acestea in inima ei" si ... ma intreb: copiilor ei le-a spus ceva despre toate astea? Daca da, atunci de ce merge impreuna cu ei sa Il ia cu forta pe Isus crezandu-l posedat si simtindu-se jenati de El? (Marcu 3:21, 31)

Iosif era un om drept. Si-a crescut copiii frumos, despre doi stiu au devenit rabini si Cel ce i-a fost incredintat spre crestere era Mantuitorul, Domnul. In mod clar era un om intelept, credincios, cu frica de Domnul, un om ce stia Scripturile, un om de onoare, plin e compasiune, tandrete si dragoste.

Mi-a placut cum vorbeste ingerul Domnului cu el: "Iosif, fiu al lui David" (Matei 1:20). Nu e un Iosif oarecare, e urmasul lui David, al regelui David, al omului dupa inima Lui Dumnezeu. Din Scriptura stiu ca atunci cand Domnul te cheama si iti leaga numele de al altui om credincios inseamna ca ai in tine calitati ca si cel pomenit. Iosif a luptat pentru Copilul venit de Sus ce i-a fost incredintat pentru o vreme spre crestere, L-a iubit si i-a fost "tata".

Un comentariu:

mitica spunea...

Frumos si titlu si postarea. Multumesc.