miercuri, 7 iulie 2010

am probleme cu inima

"Numai taranilor le place tochitura si taranii sunt niste inculti si niste nemanierati!" imi explica cineva. I-am raspuns: "Multumesc frumos." Scuzele nu mai aveau nici un rost. "Persoanele de fata de exclud ...  "
"Esti din Moldova? Aaaaha, da ... e clar" Ce anume e clar? "M-am lamurit cu voi. Bun de stiut ca sa stiu cum sa te tratez".
"Asta crezi tu? Esti de la aia?"
Am simtit pe propria piele ce inseamna discriminarea de orice natura, intelectuala, rasiala, materiala, elitista .... si nu m-am simtit bine deloc. Inca de mica am plecat la scoala la oras unde a trebuit sa ma confrunt cu problema copilului de la tara ce trebuie sa dovedeasca ca nu e prost, ca ii merge mintea si chiar stie sa vorbeasca corect limba romana.
Dar, sa nu arunc cu piatra ca s-ar putea sa fiu eu insumi ingropata in pietre. Imi iau inima la analizat si cu mare jena trebuie sa recunosc ca filosofia imbietoare ce spune ca noi oamenii suntem faini si buni  ... cam pica la test. Sunt rea, egoista, critica, penibil de critica, clasez oamenii dupa cum imi tuna mie, ii tratez dupa cum i-am clasat si in nici un caz nu i-am clasat pe o pozitie buna. Stiu sa le arat clasamentul fara sa spun o vorba.
O vreme, am incercat sa gasesc un alt sinonim pentru notiunea de pacat. Nu suna frumos ... era prea religios, era prea agresiv pentru urechile, inima si mintea mea ... Pana cand am inteles ca is vai de steau mea, ca adevarul meu numai adevar nu e si ca din cauza pacatului vad alb ce e negru si invers. Pacatul nu are neaparat consecinte fizice dureroase, uneori nici emotionale insa efectiv schimba spectrul valorilor, al adevarului, viciaza modul de gandire.
Peste tot gasim idei de incluziune sociala, de integrare unilaterala, de echitabilitate insa e numai teorie pentru ca in practica ... sunt varza. Nu stateam pe langa negri ca nu cumva sa li se trezeasca instinctul canibalic ... ca doar asta stiam despre ei. Nu imi fac prieteni pentru rromi ca .... isi au reputatia lor. Sa vorbesc cu cei pe care societatea ii pune la periferie? Doamne fereste, asta inseamna sa ma detronez de pe inalta-mi pozitie si sa ma umilesc ... sau poate as face-o de dragul celebritatii, nu ca mi-ar pasa de ei.
Imi place de Isus tot mai mult. Are o intalnire cu o femeie de la marginea marginii societatii, femeia samariteanca. O femeie divortata si apoi lasata si de ceilalti patru barbati ... considerata prostituata ...  Umbla pe strazi cand toti erau in casa numai ca sa nu mai vada privirile ucigatoare ce ii erau indreptate si ... spre marea ei dezamagire la fantana e un rabin, dupa cum arata.
Isi vede de treaba ei insa rabinul asta ii vorbeste. "Ce-i cu rabinul asta? Nu e normal? Pe ce lume traieste? Nu a realizat ce caut eu pe vremea asta la fantana? Ei nu vorbesc nici cu cei buni, d`apoi cu mine." Insa descopera ca Isus nu o injoseste ci o ajuta sa iasa din carapace si sa se inalte ....
Oriunde as fi, orice ganduri si idei crete sau mai putin crete as avea, vine Isus si ma ridica de acolo ... dintre leprosii societatii redandu-mi valoarea. In momentul cand am inceput sa ma uit la El, am inceput sa ma ridic.
Doamne, vreau sa vin cu inima mea la Tine. E jale cu ea, e atata de rea si acra si amara, vai de cine intra in raza ei de critica, judecata ...  atata rasism si nesimtire greu de imaginat sunt in ea ... si are atatea de curatat ... Dar, ma uit la Tine si realizez ca-s pe aratura puternic, ca totul e viciat si ca am nevoie sa ma curatesti tu de pacat, sa ma ajuti sa disting ce e alb si ce e negru ca eu is chioara rau tare.
Am nevoie de vindecare!

4 comentarii:

Luminita Ciuciumis spunea...

Problema cea mai mare ca ne dispretuim si pe noi insine:D...si cred ca de acolo vine neacceptarea altora. Da, ai dreptate, avem nevoie de vindecare! Auuu, inima!!!!:d

cella spunea...

Lumi, cred ca nu ne vedem valoarea pentru ca refuzam sa stam fata in fata cu Isus.
da, auuuuu inima!!!

Rodica Botan spunea...

Ati vazut o regina trecind in carul ei si fluturind mina usurel supusilor? Dumnezeu ne-a facut fii si fiice si ne-a pus in car...ca inainte de a ne pune El acolo eram mizerabilii si zdrenturosii aia la care le facem acuma cu mina...

cella spunea...

Ce faina imagine ... wow .. nu am gandit-o asa ...
Bun venit draga mea ;)