vineri, 5 august 2011

dictatorii se fac nu se nasc

Bogatie, putere, faima, intelepciune, mofturi implinite, femei, case, aur, barci, ziduri, orase nu sunt doar substantive comune fara logica si sens pentru viata lui Solomon. Le avea pe toate si inca mult mai mult. Insa cu cat avea mai mult, cu atat era mai zgarcit cu unii, mai siret ... mai dictator.

Hiran a fost prieten cu David si apoi el a facut un fel de parteneriat. Acesta ii dadea oameni care sa lucreze, lemn de cedru si chiparos, aur cat a dorit Solomon. Solomon i-a folosit ca oameni de corvoada, constructii si oricare altfel de lucrari. Nu stiu de ce i-a dat Solomon 20 de cetati din Galileia, poate ca asa era intelegerea intre ei, poate ca un fel de plata pentru ceea ce aducea din Fenicia lui Hiran. Insa lui Hiran nu i-au placut, le-a numit tara Cabul sau Buna de Nimic. Galileia (în ebraică הגליל, ha-Galil, în trad. "Ținutul", prescurtare de la ha-galil ha-goiim, "Ținutul necredincioșilor") nu era un tinut care ar fi adus profit. Gestul lui face ca relatia dintre Israel si Fenicia sa nu mai ramana aceeasi.

Desi tara era in constructie de vreo 20 de ani, Solomon inca mai are planuri. Foloseste ca sclavi toti oamenii care nu erau evrei si care locuiau cu ei in tara. Cu ei locuiau amoriti, hititi, periziti, hiviti si iebusiti. Acestia ramasesera in Israel pentru ca nu fusesera nimiciti de tot. Acum au devenit sclavii lui Solomon si sclavii nu aveau drept de apel ....

Citesc in 1 Regi 9:22-23: "Dar Solomon nu i-a folosit pe israeliţi ca sclavi, căci aceştia îi slujeau ca ostaşi, slujitori, demnitari, ofiţeri şi conducători de care şi de cavalerie. Căpeteniile puse să supravegheze lucrarea lui Solomon şi poporul care o făcea, erau în număr de cinci sute cincizeci.". Wow ce fain! Asa rege mai da. Dar ... ma intorc putin in 1 Regi 4 "7Solomon avea în tot Israelul doisprezece administratori de ţinuturi, care se îngrijeau de hrana regelui şi a familiei sale, fiecare timp de o lună pe an." si "22Hrana de fiecare zi a lui Solomon era următoarea: treizeci de cori de făină fină şi şaizeci de cori de făină integrală,
"23 zece boi îngrăşaţi în grajd, douăzeci de boi îngrăşaţi la păşune şi o sută de oi, în afară de cerbi, gazele, căpriori şi păsări îngrăşate."Pe langa ca erau folositi ca ostasi, slujitori, demnitari, ofiteri si conducatori de care si de cavalerie, familiile acestora trebuiau sa isi dea duhul muncind ca regelui sa nu ii lipseasca nimic de pe masa si apoi mai aveau si birul de platit. Inteleptul, bogatul, faimosul rege a invatat cum sa controleze oamenii.

I-a construit o casa nevestei lui. Se pare ca a avut mare influenta si insemnatate in viata lui femeia asta. Nu ni se spune mult despre ea, insa din cauza ei s-a facut alianta cu Egyptul, ei i s-a construit o casa si nu orice cocioaba ... asta e clar. Dar celorlalte 299 nu le-a facut case? Dar pe cele 600 de tiitoare unde le tinea? A mai construit 899 de case mai mici?

Ma debusoleaza versetul 25 "De trei ori pe an, Solomon aducea arderi de tot şi jertfe de pace pe altarul pe care-l zidise pentru Domnul şi ardea tămâie înaintea Domnului împreună cu jertfele." Debusolarea vine si de la faptul ca nu traiesc in vremea lui Solomon (Slava Domnului!) si raportarea fata de oameni este alta sau ar trebui sa fie alta. Cum putea Solomon sa se duca sa aduca de trei ori pe an (Sarbatoarea Pastelui, Sarbatoatea secerisului, Sarbatoarea Corturilor) sa aduca jertfe de pace? Jertfele de pace („shelem", adică „răsplată"; aici cu sensul de „mulţumire") le aducea persoana dedicata ireversibil Domnului. Religios pe de o parte si de pe alta parta el isi supunea poporul la munci cat mai multe si grele. 

Avaritia insa si-a pus amprenta si mai mult. A construit planuri pentru corabii. Cumva l-a imbrobodit pe Hiran iar acesta si-a trimis oamenii ca sa lucreze pentru Solomon. Fenicienii erau buni marinari, stiau cum sa conduca o corabie si care i-au mentorat pe oamenii lui Solomon cum sa faca, conduca, manevreze o corabie. Este exact de ceea ce avea nevoie Solomon. Descoperise ca la Ofir era aur din belsug si i-au adus lui Solomon inca 12,5 tone de aur.

Copil de bani gata, copil de rege care nu a stiut ce e setea, foamea, caruia slujitorii i-au facut toate mofturile, intelept din fire ajunge rege. Dumnezeu i se arata si il provoaca sa ii ceara ceva. Si tanarul asta cere numai intelepciune de la Dumnezeu, sa aibe o inima care aude. Si, Dumnezeu i-a dat. Numai ca ... il vad pe Solomon acum ca si-a surzit inima fata de oamenii din Israel, neamurile lui si fata de ceilalti cu care era in parteneriat. Cu cat avea mai mult, cu atat si-a dorit mai mult. Tatal sau, David, fusese omul dupa inima Domnului si il vad pe ficior-su un religios .... care pozeaza ca e dedicat Domnului insa comportamentul lui arata altceva. Nu se nascuse dictator insa a devenit unul.

Poate pe oameni ii pacalesc cu comportamentul meu religios. 
Poate ca aduc zilnic jertfe de pace si cred ca sunt dedicata pana in maduva oaselor. 
Poate ca bogatia jertfelor aduse ma fac sa cred ca relatia mea cu Dumnezeu depinde de ele.
Poate .... numai ca sunt pe aratura.
Asta invat de la Solomon ... amara lectie.

2 comentarii:

denisia spunea...

Am trecut pe la tine... unde umbli?

cella spunea...

Apoi tu,
nu stii ca e perioada concediilor si vacantelor (altora =))) si no, la povesti cu prietenii ;)
Mi-i dor de tine copila?