marți, 23 august 2011

"prostul nu-i prost destul daca nu e si fudul"

Numele lui Ierobom se explica ca cel care face concurs intre oameni, sau referitor la relatia lor, concurs cu Dumnezeu ori, intre Israel si Iuda. Eu i-as zice Gicacontra ... sau as zice ca sufera dAlzheimer spiritual. I se promite o imparatie daca va asculta. N-are rabdare, Are spirit revolutionar in vene. Era un angajat bun insa cu idei de domnie. Asa ca Solomon vrea sa il reduca la tacere. Numai ca revolutionarul pleaca in Egypt unde locuieste ceva vreme buna. Isi insuseste bine ideologia si teologia egypteana in toata aceasta perioada. Cand afla ca Solomon a murit se intoarce acasa. Cum Roboam - feciorul lui Solomon, da dovada de mare prostie, imparatia de divide in doua, in Israel si Iuda. Zece semintii merg cu revolutionarul Ieroboam si doua prefera sa ramana langa casa lui David.


Numai ca lui Ieroboam ii e teama ca nu cumva vreo una din cele 10 semintii a lui, sau vreun om de-a lui va migra in Iuda. O teama imbinata cu o pasiune teribila il fac sa isi aminteasca de zeii egyptului si cum dracul nu doarme, i-a dat niste idei crete de a tine poporul langa el. Le face altare, inaltimi pentru zei. Adopta legea libertatii religioase. Fiecare poate avea cati zei poate duce, cat il tine mintea si punga. Poti sa te inchini si lui Dumnezeu ... El insusi se declara mare preot, amesteca ritualul jertfelor inchinate Lui Dumnezeu cu cele insusite in Egypt. Ecumenismul e in floare. 


Vad insa ca nu toti devenisera ecumenici, nu toti se inchinau zeilor, nu toti traiau in acest ghiveci religios. Mai erau printre ei oameni care stiau cele 10 porunci sau decalogul si nu numai ca il stiau, ci si traiau conform lui. 


Se spune ca, "prostul nu-i prost destul daca nu e si fudul". Oare zicala asta s-a inventat pe vremea lui Ieroboam? Prostie, Alzheimer spiritual, dorinta avida de putere ... asta vad la el. Profetul Ahia ii spune o profetie, i se vor da 10 semintii daca asculta. Si, i se dau cele 10 semintii numai ca el nu asculta. Dumnezeu isi face partea Lui insa Ieroboam ... are grija sa tina oamenii din cele 10 semintii si sa le aduca cat mai multi zei la care sa se inchine. 


Harul pentru el curge .... Nu moare la prima greseala. Vine omul Lui Dumnezeu si cand aude ce spune acesta turbeaza de manie, vrea sa il aresteze si sa ii faca felul. Intinde mana peste altar si aceasta se usuca. Isi vede mana uscata si nici o fibra a sufletului sau nu vibreaza spre Dumnezeu. Il roaga pe profet sa se roage sa ii fie mana vindecata si primeste vindecarea ... dar fibrele lui sufletesti sunt departe de Dumnezeu. Isi continua viata intr-o destrabalare religioasa greu de inchipuit.


Numele baiatului sau cel mare este Abia care inseamna "Yehovah este Tatal meu" sau "Dorinta mea".  Copilul asta nu era mic, posibil sa fie trecut de varsta primei adolescente. Oricum era desemnat sa il urmeze la tron pe Ieroboam. Insa, se imbolnaveste si medicii, vracii palatului, ai Israelului par neputinciosi. Asa ca Ieroboam isi cheama nevasta, mama copilului bolnav si ii o trimite la profetul Ahia din Shilo. Insa, nu putea sa se duca in calitate de regina la profet, trebuia sa se deghizeze in sarantoaca, sa duca un dar profetului ... poate. poate ii va zice acesta ceva de bine. Nu e prima data cand Ieroboam vrea sa cumpere cu daruri un om al Lui Dumnezeu. A mai incercat o data si a fost refuzat. De data asta insa ... refuzule unul ce parca iti taie respiratia.


Domnul il instiinteaza pe Ahia ca va veni sotia lui Ieroboam si nu e nevoie sa se duca profetul care intre timp orbise la palat sa duca un mesaj. Vine ... palatul la el. Nu as vrea sa fiu in papucii nevestei lui Ieroboam. Pentru nici o pozitie materiala, sociala .... nu mi-as dori sa aud din gura unui profet ce a auzit femeia asta.


Moarte, moarte, moarte, dizgratie, dezonoare, moarte .... Singurul om bun din toata familia era copilul ce va muri. Pentru copilul asta ea venise sa ceara viata si afla ca el va muri si va fi ingropat cum trebuie, cu cinste , onoare si poporul il va jeli. Pe ceilalti din marea lor familie ii vor manca cainii, pasarele, animalele de prada ...


Nu are timp sa respire de multe ori pentru ca Ahia continua. Toate astea se intampla incepand de ASTAZI. cand ajungi acasa, copilul va muri. Pentru ca clima e calda, mortii erau imbalsamati si ingropati repede ca sa nu  devina focar de infectie. Poporul il ingroapa pe acest copil tanar cu fast, bocete si cinste ...


Iar Ieroboam a continuat sa mearga pe aratura chiar daca vedea cu proprii lui ochi ca se duce in prapastie ...


Astazi mi se spune ca harul e aici disponibil pentru mine.
Astazi mi se spune ca Dumnezeu ma iubeste.
Astazi mi se spune ca sangele Lui Christos e valabil si pentru mine.
Astazi mi se spune ca neascultarea se plateste ... vesnic.
Astazi mi se ofera sansa sa ma intorc de pe aratura si sa Il urmez pe Christos.
Astazi mi se ofera viata vesnica.
Astazi pot alege.
Decizia imi apartine si imi voi suporta consecintele alegerilor ca imi place sau nu!
Aleg sa nu se spuna si despre mine:  "prostul nu-i prost destul daca nu e si fudul".

4 comentarii:

Unknown spunea...

deci totul e o alegere! asa ne definim noi nu? stim sa alegem.. apoi cum alegem e treaba noastra? cred ca da, treaba fiecaruia in parte... Libertatea mea in Hristos spun multi imi da voie sa fac cutare si cutare, eu aleg pentru mine... mi se pare cu totul eronat, pentru ca uitaaam complet de faptul ca degeul mic nu se misca fara tendoanele ce il tin legat de Trup, si fara Sistemul nervos ce ne coordoneaza... Alegem sa traim cum vrem si avem libertate, doar ca libertatea asta e in Hristos, in trupul lui, nu inafara lui... (ce pe langa subiect is io azi)

elena marin-alexe spunea...

Interesanta acolada spre... Alzheimer!
Da cred ca si pe vremea lui Ieroboam era la mare interes "tipatul" puterii.Cu atat mai mult azi.Ca...deh, de ce sa fii puternic in bani si altele, daca nu stie tot pamantul? :)

cella spunea...

Oti;)
alegem cum si pentru cine traim.
Ai dreptate!

cella spunea...

Elena draga,
eu chiar nu reusesc sa il inteleg ...
Tot incerc eu intr-o parere insa nu imi iese deloc ;)