luni, 22 august 2011

Sustin Iasul - Liberum Libri

Se spune că Iaşul este centrul cultural al României. Dar astăzi ... a rămas doar o amintire a vremurilor bune. Ne-au năpădit mall-urile, supermaket-urile si terasele cu umbreluţe cu "Skoll" şi "Tuborg, forfota aferentă zilelor Iasului şi Sfintei Parascheva. În rest, orasul vechi oftează sub straturile de praf aşternute peste monumentele care îi susţineau cândva identitatea. Proiectul "Liberum Libri" doreşte să reînvie un astfel de loc din inima orasului - Râpa Galbena - un spaţiu momentan rezidual - o parcare pentru biciclete, străjuite de o tonetă gălbuie pentru păstrarea contractelor. Ceea ce Filip Gavril şi Vlad Gorgan propun prin proiectul lor este un pavilion sub formă de carte (poate au împrumutat-o de la Biblioteca Centrală, din apropiere) ale cărei file deschid perspective noi şi le închid înrămându-le în informaţii despre ceea ce vezi sau ai fi putut să vezi odată. Altfel spus, de fiecare dată când vei "da pagina", vei găsi un suport textual pentru ceea ce este sau a fost acolo. 


Ce se va întâmpla, în timp, cu pavilionul ? Veţi afla pe 3 septembrie, după premiere. Pot doar să vă spun că pavilionul este binevenit în orice punct-belvedere al orasului Iaşi. Proiectului câştigător i se va aloca un buget de maxim 100.000 euro pentru construirea pavilionului, pe lângă Marele Premiu de 15.000 de euro. Susţine Iaşul votând proiectul Liberum Libri aici (pentru a vota, trebuie să fii logat pe Facebook).

În opinia jurului, "Liberum libri este un activator de loc care suprascalează o carte şi prin această placere a cititului. Destul de originală, propunerea opereaza cu coduri vechi şi setări noi de citire. Proiectul imagineaza şi direcţionează scenarii de întâlnire în timpul lecturii. Printr-o alegorie -un set de metafore şi asocieri care repersonifică cartea – această propunere amplifică datele determinate ale sitului.

Cartea eliberată confera zonei de implant o condiţie de spaţiu în schimbare. Scenariul este capabil să dezvăluie, cu anumite variaţii, calităţile arhitecturale ale ansamblului. Prin convingătoarea putere vizuală, pavilionul cu utilizare mixtă poate să funcţioneze convingător ca un obiect manifest contemporan, pledând pentru cultura scrisă. Lectura este artă, informaţie, imagini de străzi, publicitate etc. " arhetipuri.ro

Notă: Liberum Libri este singurul proiect finalist din Moldova. Celelalte proiecte sunt din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Bistriţa. Susţine Iaşul în finala Arhetipuri 2011! 
http://www.arhetipuri.ro/index.html?p5002_sectionid=1&p5002_imageid=180
Trebuie sa specific ca Filip Gavril este prietenul nepoatei mele Anca Profiri.

2 comentarii:

Filip Gavril spunea...

Multumim pentru suport :D ne bucuram sa vedem ca si altora le pasa de calitatea saptiului public din iasi :)

cella spunea...

Pai trebe sa imi sustin "familia", nu?