sâmbătă, 24 august 2013

mi-i jena de mine!

In Siria au fost ucisi sute de oameni nevinovati. S-a dat ordin sa fie gazati si ... au murit. In Egipt, manifestatiile continua si oamenii mor. In lagarele din Koreea de Nord mor in continuare oameni despre care nu am stiut. Nici in China nu e situatia mai roza. Persecutiile crestinilor sunt crunte si zilnic primesc mesaje din care aflu despre cruzimi de nedescris. La stirile din tara aflu detalii despre pastor si fiul acestuia, despre mama a doua vedete, despre o inmormantare si-o incoronare care a starnit jarul urii mai mult decat mi-am inchipuit.

Avem printre noi, in Romania, oameni care sunt de alta etnie, dar au aceeasi nationalitate ca si mine. pe certificatul lor de nastere scrie ca-s cetateni romani. Regele unei minoritati de la noi din tara a decedat si a fost inmormantat. De ce era rege? Sa vina presedintele sa ne explice de ce a lasat ca o monarhie sa fie lasata in Romania. Cum a ajuns rege? De ce au si imparat? De unde au aur? Si comentariile curg garla ... comentarii imbibate cu ura. 

Sunt socata de cata ura poate exista in om! 

Imi amintesc de bunicu Armasu caruia ii si seman leit. Veneau caldararii cu corturile in sat, le instalau si apoi capul familiei venea sa stea la povesti cu bunicu. Auzisem si eu ca daca nu-s cuminte vin sa ma ia cu sacul insa nu m-a luat nimeni in nici un sac. Ba mai mult, copiii lor s-au jucat cu mine, m-au invitat sa imi arate cortul, m-au invitat la masa, m-am imprietenit cu o doamna ce era cu vreo 3 sau 4 ani ca mine si care, conform traditiei, se casatorise de copila si pe la 20 de ani deja avea trei copii. 

Am fost invatata sa ii respect, am vazut la bunicul meu acasa cum ii trata frumos si cum povesteau si radeau impreuna. Acelasi lucru l-am vazut acasa la parintii mei. I-au invitat la masa, i-am ascultat si observat povestind, parintii mei au fost la inmormantarea capului de familie, batranul Stanescu. Tigaile, baliile, tavile de cozonac, farasele facute de vecinii nostri ce locuiau in cort sunt la fel de bune ca atunci cand le-au facut. 

Fiecare padure are uscatura ei. Traiesc in Moldova din Romania si stiu ce se spune despre noi: suntem prosti, lenesi, betivi, cu copii multi si curvari. E o eticheta ce ni se atarna de gat inca de la nastere. Esti din Moldova de dincolo de Prut? Ohoo! Ei sunt mai ceva ca moldovenii de aici. Esti evreu, aroman, sas, tatar, turc, rus sau de alta nationalitate? Vai de steaua ta!

Ieri, eram pe langa Catedrala si Mitropolie. La un moment dat apare o copila pe care atarna un tricou scurtut si fata ii era manjita de muci. Incerca sa se stearga insa ... se manjea si mai tare. Bocea de se auzea pe tot bulevardul. Am lasat-o sa treaca pe langa mine si mi-i jena de mine ca nu am scos un servetel ca sa ii sterg mucii ... Am ocolit-o si am lasat-o sa isi caute mama ... care era la vreo 20 de metri ocupandu-se de un alt copil mai marisor. 

Mi-i jena de mine ca nu m-am oprit sa o ajut, sa ii sterg fata si sa ii arat ca mama ei e aproape. Vazand-o asa mucita, mi s-a facut greata. Insa in nici un caz nu mi s-a facut greata pentru ca am vazut un copil. Era o blondina cu ochi frumosi si suparati in care batea nebuneste o inima de copil ce nu isi vedea mama.

Cu ceva vreme in urma, asteptam o prietena in Iulius Mall si o familie rroma vazandu-ma singura la o masa asa mare s-a asezat discret de partea cealalta a mesei. Le-am zambit iar bietii de ei se simteau incurcati de atitudinea mea. Cred ca se asteptau sa ma ridic si sa plec. A venit prietena mea si nu-i venea a crede ochilor cand m-a vazut. In soapta m-a intrebat cum de nu am gasit alta masa si cum de eu ma intretin cu doamna (discutam de mancare). I-am spus ca am ales sa raman acolo, ca si ei sunt oameni la fel ca mine.

Spun despre mine ca-s crestina, ca-s fata Dumnezeului lui Avraam, Isaac si Iacov, ca Il urmez pe Isus Christos = Yeshua HaMaschiach insa ieri nu am aratat copilei asteia dragostea ce ar fi trebuit. Da, nu e copila mea, eram doar un simplu trecator pe langa alte sute ... 

Acelasi pret L-a platit Isus Christos = Yeshua HaMaschiach pe crucea de la Golgota pentru mine si pentru orice om de pe fata pamantului, indiferent de culoare, miros, etnie. La fel ca mine si el sau ea este o comoara, este pretios si e creat dupa chipul si asemanarea Lui Dumnezeu. Dragostea ce o primesc prin Isus Christos = Yeshua HaMaschiach trebuie sa se vada, sa o dau mai departe. Nu pot face depozit de dragoste. Nu o pot pune in seif sau la banca. Dragostea trebuie sa se vada exprimata. Daca nu se vede ... ceva nu e in ordine cu mine. 

Ce atitudine am fata de cei de langa mine? Nu cumva viermele ideii de rasa pura imi colcaie prin minte si inima? Da, unii dintre conationalii mei au obiceiuri daunatoare. Insa nu toti sunt la fel. Da, suntem vestiti in lume de unii din ei ... insa sa nu uitam ca nu numai ei ne-au dus buhul in lume. Cunosc destui "albi" cu care mi-i tare jena. 

Ce ganduri las sa incolteasca, creasca in inima si mintea mea? Cata dragoste las sa se vada manifestata pentru oamenii de langa mine ... indiferent de etnie, rasa, culoare, miros? Daca spun ca sunt urmas / a a Lui Isus Christos = Yeshua HaMaschiach se vede asta? Cata ura fata de semenii mei colcaie in inima mea? 

Un comentariu:

livius spunea...

Nu-i chiar asa jalnica situatia. Evident, putem face o diferenta pentru semenii nostri, dar categoric nu-i putem atinge pe toti. Nici Domnuul Isus nu a incercat asa ceva. El a spus "...pe saraci ii aveti intotdeauna cu voi, dar pe Mine nu...". Sunt zile bune, cand vedem foarte bine, si putem face mult bine, dar sunt si zile cand abia ne taraim picioarele(figurativ, binenteles), asa ca nu te mai acuza atat. Un om al lui Dumnezeu zice "...uit de ce-i in urma mea, si ma arunc spre ce este inainte". Avem inca de mers si de facut, asa ca ridicati capul sus.