miercuri, 7 august 2013

unsul - un netaiat imprejur?

Am incercat sa fiu obiectiva studiind Isaia invatandu-mi insa lectiile mele. Numai ca m-am trezit stand pe margine si ... judecand poporul Israel pentru neascultare. Orice ar spune Isaia, ei nu asculta. Aud insa nu asculta. Destrabalare, betii peste betii, parade de moda pentru barbati si femei, dorinta de imbogatire, idolatrie, religiozitate. Isaia este trimis cu semne, cu afise pe care sa le vada toti, el insusi devine un semn pentru popor ... insa parca totul e degeaba.

Invat ca neascultarea mea nu Il impiedica pe Domnul sa isi duca planul la indeplinire. M-am nascut cu un scop, fac parte dintr-un plan - ca vreau sa o cred / accept sau nu. Vad ca Domnul foloseste un om care nu are habar de El, care e dedicat zeului sau (Mardok) insa care crede in profetia scrisa despre el cu aproape 200 de ani inainte si vrea sa o implineasca. Crede despre el ca este un om al destinului si ca vrea sa isi implineasca destinul. Domnul isi implineste cuvantul cu punct si virgula indiferent daca eu ascult sau nu. Ascultarea sau neascultarea are consecinte pe care eu le suport.

Ma uit la paganul acesta pe care Domnul Il numeste "unsul Sau" si nu pot sa nu ma intreb: ce e in mintea mea de nu ascult, de nu imi iau rolul in serios ca sa mi-l implinesc? Adica "netaiatul" asta imprejur vrea sa asculte, vrea sa implineasca profetia facuta despre el si eu nu? Bine, nu ma numesc Cirus al II-lea, nu provin din Persia, nu sunt fiica de rege. Ce nu sunt? Cum adica nu sunt fiica de rege? Nu sunt eu fiica Regelui regilor? Nu sunt eu fata Tatii, a Dumnezeului Dumnezeilor? Nu am ajuns fiica Lui pentru ca Fiul Sau, Isus Christos = Yeshua HaMaschiach a murit pentru pacatele mele, a inviat si m-a eliberat de robia pacatului si a mortii? Nu am eu prin El intrare libera la Tatal? Ce scuze de doi bani imi mai gasesc? Pana si numele imi incepe cu aceeasi litera ca a lui Cirus ...

Cirus a fost interesat de religie, cultura si istoria tuturor supusilor sai.
"1 În primul an al domniei lui Cirus1, împăratul Persiei, ca să se împlinească Cuvântul Domnului spus prin Ieremia, Domnul a trezit duhul lui Cirus, împăratul Persiei, şi acesta a pus să se vestească prin viu grai şi prin scrisori în toată împărăţia sa următoarele:
2 Aşa vorbeşte Cirus, împăratul Persiei: „Domnul, Dumnezeul cerurilor, Care mi-a dat toate regatele pământului, m-a numit să-I zidesc o Casă la Ierusalim, în Iuda.
3 Cine dintre voi este din poporul Lui? Dumnezeul lui să fie cu el! Lăsaţi-l să plece la Ierusalim, în Iuda, ca să zidească Casa Domnului, Dumnezeul lui Israel. El este Dumnezeul Care locuieşte la Ierusalim.
4 Fiecare supravieţuitor, în orice loc s-ar afla, să fie ajutat de oamenii din acele locuri cu argint, cu aur, cu diferite bunuri şi cu vite, precum şi cu daruri de bunăvoie pentru Casa lui Dumnezeu din Ierusalim.“" Ezra 1:1-4

"22 În primul an al domniei lui Cirus, împăratul Persiei, ca să se împlinească Cuvântul Domnului spus prin Ieremia, Domnul a trezit duhul lui Cirus, împăratul Persiei, şi acesta a pus să se vestească prin viu grai şi prin scrisori în toată împărăţia sa următoarele:
23 „Aşa vorbeşte Cirus, împăratul Persiei: «Domnul, Dumnezeul cerurilor, Care mi-a dat toate regatele pământului, m-a numit să-I zidesc o Casă la Ierusalim, în Iuda. Cine dintre voi este din poporul Lui? Domnul, Dumnezeul lui, să fie cu el! Lăsaţi-l să plece!»“" 2 Cronici 36:22-23

Dar de ce a vrut Domnul sa il foloseasca pe Cirus - "un netaiat imprejur", un pagan si sa ii vorbeasca atat de intim cu aproape 200 de ani inainte ca acesta sa se nasca?
- Ca Cirus sa stie ca Dumnezeul lui Israel este singurul Dumnezeu care exista - Isaia 45:3.
- Ca Cirus sa Il slujeasca pe Yahwe pentru binele lui Israel - Isaia 45:4.
- Ca Cirus sa Il slujeasca pe Yahwe pentru ca fiecare om sa stie ca Yahwe e singurul Dumnezeu - Isaia 45:6.

De ce Il numeste unsul? Pentru ca  fost gata sa asculte, sa elibereze poporul, sa faca ceea ce Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov i-a spus.

 Genealogia lui Cirus - http://www.artarena.force9.co.uk/cyrus2.htm

Niciun comentariu: