vineri, 14 august 2009

"cu" sau "in"?

De fiecare data cand aud expresia "sarac cu duhul" ma gandesc la cineva mai putin dotat intelectual, la cineva caruia nu ii merge atat de repede, atata de mult, de profund mintea, la cineva care nu poate duce mult ... si ma gandeam ce vrea sa insemne "ferice de cei saraci in duh". Cum poate Isus sa zica ferice de ei? Adica e bine sa fii asa mai greoi la minte, sa nu iti mearga mintea asa de bine? Pai daca e asa, de ce mi-a mai dat minte care sa gandeasca si sa caute raspunsuri?
Adica acesti oameni nu isi pun intrebari? Adica ei sunt fericiti asa cu putin cat stiu?
Insa ... e vorba de cei "saraci in duh" iar o alta traducere e "ferice de cei deznadajduiti". Aaaa, pai asa se face lumina. Adica e vorba de cei ce sunt disperati, de cei carora durerea le macina oasele si viata. Dar, adica cum sunt fericiti? Sunt vai de steaua lor, unde e fericirea?
Aici e cheia unde vrea sa ajunga Isus. Cand esti dezamagit, deznadajduit, persecutat, cand izvorul lacrimilor pare de neinvins, cand toate corabiile par a ti se inneca, cand nu mai primesti ajutor de la oameni,nici macar de la prieteni atunci alergi la Dumnezeu, atunci te agati de El.
'Oare de ce ii alege Dumnezeu tocmai pe cei saraci, acordandu-le mai multa atentie decat oricarei alte categorii?'(Philip Yancey).
Ma uit la mine si ma intreb in cine ma incred cand sunt saraca in duh? Cui ii spun offful inimii mele? La cine caut alinare? Cine intelege si stie ce e in inima mea? Ma gandesc la David, la viata lui zbuciumata insa invat din sinceritatea cu care vine inaintea Domnului sa ii spuna tot.
Saracia in duh ma ajuta sa vad ca lucrurile pier ca fumul, unii ditre prieteni dispar ca prin farmec, unii raman si ... sunt ca si prietenii lui iov - muti (nici nu stiu ce sa zica), bogatia, pozitia sociala, relatiile nu mai folosesc la nimic. Sufletul tanjeste dupa alinare si atunci vin la Tine, ma agat de Tine.
Ingadui vremi de saracie in duh pentru a ma lega de Tine, pentru ca se pare ca doar asa ... tanjesc dupa Tine, doar asa inteleg dragostea Ta si mai mult de atat, doar asa golul din inima mea poate fi umplut de Tine.
Pare o nebunie sa fii fericit cand totul arata a nefericire!

Niciun comentariu: