marți, 16 februarie 2010

ce sa aleg? unde?

E un verset in Biblie ce ma distreaza dar pe care azi l-am inteles ... altfel, si anume Psalmul 32 cu 8 :  Nu fiti ca un cal sau ca un catar fara pricepere, pe care-i strunesti cu un frau si o zabala cu care-i legi, ca sa nu se apropie de tine.
Niste fete povesteau ca obisnuiau sa dechida Biblia efectiv unde se nimerea, alegeau un verset si ... asa isi calauzeau viata, insa intr-o zi au dat peste versetul asta si erau derutate, iar eu in sinea mea , ma prapadeam de ras.
Trebuie sa fac alegeri la fiecare pas, inca de la primele ore ale diminetii: sa ma dau jos din pat, sa ma spal, sa ma imbrac, sa plec la lucru, sa muncesc, sa vorbesc frumos, sa spun o vorba buna, sa ascult si sa tac, sa ma iau de cate cineva, sa cumpar apa ca lesin de sete si o gramada de lucruri marunte ... sau mari.
Nu stau in pat sa intreb: Doamne, e voia Ta sa ma trezesc? Ca eu simt ca vrei sa dorm sa ma odihnesc in fiecare zi pana pe la pranz sau dupa. Sa imi iau sampon sa ma spal sau sa mai umblu asa nespalata? Sa mai merg la scoala sau sa ma duc la munca cu ziua pe unde apuc si sa ma plang de cat e de grea viata si ca din cauza Ta nu sunt acum la scoala? Sa ma angajez aici sau sa astept pana o sa vina corbii sa imi aduca painea si ... apoi nu ai zis Tu ca celor ce se incred in Tine le dai painea ca in vis? Deci, pot sa ma culc, da?
Eram in liceu si fusese un baiat in vizita la noi si intrebase pe ai mei daca il lasa sa se intalneasca cu mine si se gandeste serios la casatorie. Mama i-a replicat scurt ca am de invatat, tata a aprobat rapid iar eu aveam sa aflu mai tarziu despre asta si stiu ca am intrebat: de unde stii ca nu e vorba Domnului sa ma casatoresc cu el? Am primit o replica ce o tin minte: "Am sa iti dau o voie a Domnului de s-o tii minte, acum e de invatat nu de dragoste. Acum te formezi ca persoana, nu e timp de irosit aiurea. In catva timp n-o sa-ti mai placa de el pentru ca o sa ai alte asteptari, alte idealuri". Si au avut dreptate.
Cand insa imi tot "cantau" de un baiat "de pus pe rana" - a lor, nu a mea; le spuneam "acu e timpul pentru invatat, nu pentru dragoste". Stiam clar ca nu e pentru mine. Cum insa de stiam? Pai ... am gandit, am analizat si am decis.
Stiu ca ii innebuneam pe ai intrebandu-i cum sa stiu care e voia Domnului? Raspunsul mi se parea atata de sec: gandeste, citeste, invata, sfatuieste-te, roaga-te, roaga-te, roaga-te, posteste, intreaba, gandeste, citeste, roaga-te. Eu voiam ceva palpabil ... ca de gandit tot gandesc ...
As vrea sa locuiesc pe o insula superba, sa am un hamac legat intre doi palmieri, cu o casa de piatra, cu semineu, sa am numai cativa vecini, marea curata alaturi, plaja sa nu aibe pietre ascutite ce sa ma raneasca, carti cat incape, pasari ce sa imi cante dis de dimineata ... Pana acum, am fost numai pe insula mica de la Galati si acolo am stat numai cateva ore si nici urma de plaja curata, de loc de vis ....
Locuiesc aici, in Iasi intr-o mare de oameni, cu unii ascutiti ce ranesc, cu unii ca de piatra, e adevarat ca lucrez in educatie si am carti cu duiumul, nu am testat nici un hamac inca, si am vrabiii ce imi canta dimineata inainte de a pleca la lucru.
Doamne, da nu ii frumos ce visez eu? "Ba da Cella, somn usor! Dar, trezeste-te ca Eu te vreau aici, intre oameni, aplicand ceea ce ai invatat cand era timpul de invatat, invatand mereu ceva nou pentru ca asa te-am vrut Eu, nu Te-am creat pentru a lenevi pe plaja de vis ci pentru a trai, cumparand ce e nevoie pentru trai, muncind ca sa iti achiti ratele, datoriile, mergand in vizite la diversi oameni, si pentru ca Te-am facut mai zambareata Te rog sa ti-l folosesti ca daca nu, te ia durerea de cap. Nu mai astepta cai verzi pe pereti. Ti-am dat tot ce e nevoie ca sa traiesti, ai minte asa ca foloseste-o."
Dar daca eu as vrea sa merg la o scoala biblica, nu ar fi fain? As sta departe de oameni, as invata, as citi, as merge la concerte, la tot felul de intalniri, in misiuni, as intalni tot felul de oameni .... din diverse tari, ... nu-i asa ca ar fi fain?
Cella, "Nu fi ca un cal sau ca un catar fara pricepere, pe care-l strunesti cu un frau si o zabala cu care-l legi, ca sa nu se apropie de tine.", cand ai de gand sa intelegi? Eu nu Te vreau departe de oameni, te vreau intre oameni. Nu Te vreau numai citind ci Te vreau traind, poti asculta muzica in timp ce lucrezi, poti merge la intalniri in timpul liber, in misiuni scurte in alte tari insa acum esti aici, traieste aici. Nu iti trimit Eu oameni din diferite tari, culturi, unii chiar sunt ... ciudati? Daca esti invitata acasa la cineva, du-te, nu fi salbatica. Daca te serveste cineva cu mancare, mananca. Nu te mai incapatana atata visand cai verzi pe pereti, lasa oamenii sa se apropie de tine, iubeste-i, implica-te, da un sfat, asculta sfaturi, traieste, citeste, Eu sunt cu Tine aici, nu departe de oameni pe o insula pustie. Sunt cu Tine cand ti-i inima franta de la cei ce te incoltesc, asa te cresc .... modelez ...
Deci Doamne, ... sunt aici ca asa vrei Tu ... si cu insula mea cum ramane?

2 comentarii:

disa spunea...

Se obisnuieste printre credinciosi sa deschida Biblia si sa citeasca la intamplare, sa vada ce li se "vorbeste".

cella spunea...

;)) .. . am mai auzit de astia si ... sincer e cam comic ;))