duminică, 4 iulie 2010

in vartej

De sambata trecuta, nu avem internet acasa si ... uite asa sunt intr-un post fortat. Mi s-a facut greata de sunat la deranjamente si de spus aceeasi poveste de pana la noua sau zece ori .... Problema? Un cablu impuscat ... nu se stie unde si, trebuie sa se primeasca ordin de sus sa fie schimbat. Cel de sus e instiintat insa .... mai poate el de nervii mei.
Insa o gramada de alte idei crete si mai putin crete ma framanta ... Imi place povestile ... chiar si acum cand cica sunt om mare mai citesc povesti. Imi place lumea lor. Te catapulteaza intr-o lume unde pasarile vorbesc, florile zboara, canta, danseaza, unde cam totul e posibil ... Mi se tot spune ca-s cu capul in nori si sunt intrebara cand am de gand cobor cu picioarele pe pamant? Dar pe pamant, nu e ca in povesti. Aici oamenii se urasc, se lovesc, unii se omoara, nu canta toti, unii nici nu zambesc, unii nu muncesc in vreme ce altii se spetesc ... Spun lucruri despre care descopar ca-s mari gogomanii .... si imi inchid singura gura intrebandu-ma: de ce m-a mintit? Ce e minciuna? De cate culori poate fi o minciuna? Se poate face curcubeu din minciuni? Dar adevarul cate culori are?
Vestitul Pilat Il intreaba pe Isus: "Ce este Adevarul?". Luand un pic papucii lui Pilat, intrebare suna cam asa: "Isuse, suntem numai noi doi aici. Cum definesti Tu Adevarul, ca am si eu ideile mele despre el". Numai ca nici macar nu il interesa ce e adevarul sau cine e adevarul pentru ca dupa ce L-a intrebat pe Isus ce-i adevarul, a iesit afara. Cu alte cuvinte: "bine ca stii Tu ce e adevarul, crezi ca esti asa tare?"
La filosofie am invatat ca e o notiune definita. Numai ca adevarul meu s-ar putea sa fie la ani distanta de adevarul tau sau al altora. Adevarul il definesc eu? Dar, stai .... Isus zice ca El a venit sa ne spuna despre Adevar ... Cum vine asta? Cine e adevarul? Unde este El? Saracu Pilat n-avea de unde sa stie ca Isus le spusese ca El e Calea, Adevarul si Viata.
Deci, ca sa imi fie clar si mie minte creata ... Adevarul e o persoana, nu un concept cu care ma joc si pe care il schimb cum imi vine mie bine. Adevarul acesta poate fi cunoscut, pot sa stau de vorba cu El. Numai ca, se intampla ceva dupa ce incep sa stau de vorba cu El, incep sa ma schimb. Si curcubeul meu de minciuni incepe sa fie urat si imputit si sa ma doara mintea de cat de prost ma simt ... inainte dansam in acest curcubeu de care mi-i greata acum .... Dar, mai spune ceva Isus: "adevarul va va face liberi". Adica daca spun adevarul si nu ma prind in vartejul minciunii sunt libera. Nu trebuie sa mint ca sa acopar cealalta minciuna sau minciuni sau ingrengaturi de minciuni.
Numai ca eu am fost invatata, nu m-a invatat mama cu siguranta, sa mint. Uneori din gluma, uneori pentru asa am avut chef, uneori ca sa scap de vreo problema, de vreun om ... Numai ca acum, dupa ce L-am cunoscut pe Isus, mi-i asa greu si ma lupt cu mine sa nu pot sa o iau pe scurtatura .... Cu o frantura de adevar invelita intr-o poveste as scapa mai repede ... dar, n-as fi libera. M-ar mustra constiinta, n-am mai putea privi acea persoana in ochi, m-as discredita singura .... Asa ca .... mai bine spun adevarul si gata.
Imagine preluata de pe http://www.flickr.com/photos/cubagallery

Un comentariu:

denisia spunea...

Cella, si eu am ceva probleme cu internetul... dar nu e vorba de cabluri... nu pot sa ajung din alte motive...incerc sa fac ce pot cu ce am la dispozitie... sa ne auzim cat mai repede, cu vesti bune...