marți, 13 iulie 2010

unde-i casa Ta?

O gramada de curiosi se indreapta spre Iordan sa il vada pe Ioan, pe acest om ce pare desprins din ireal. Hainele nu ii sunt de la nici o casa de moda, are un regim alimentar care pare sanatos, doar pentru el ... Sta in pustie si striga cat il tin puterile: "Pocaiti-va!". Wow, ce la lume ... de la cersetori, bolnavi, oameni de treaba pana la vedete ... Ia uite si la ele, au iesit din Templu, sinagoga ... si-au murdarit sandalele venind pana aici. ... Deja imi place de Ioan ca le zice "vipere". Ce tare e omul asta ... Oare cat o sa ii mai stea capul pe umeri? Dar ... de ce nu termina cu apelativele pentru vedete? Ce discuta cu strainul acela? De ce nu mai boteaza oameni? Strainul vrea sa fie botezat? Cine va veni dupa Ioan? Unul mai mare ca el? Cat sa fie mai mare? Daca nici Ioan nu e unul ce n-are nici o jena in ce le priveste pe vedete, apoi nu stiu cum va fi ala mai mare ... Dar, strainul si Ioan par a se cunoaste ... aaah, Ioan accepta sa il boteze. Foarte bine ca sa urmarim specatacolul.
Dar stai ... ce se intampla cu norii? Ce e asta? De unde e glasul? ... "Acesta este Fiul Meu Preaiubit in care imi gasesc placerea." Cine a vorbit? De unde a vorbit? Ce-i cu porumbelul ala? Cine e numit Fiu Preaiubit? Cine isi gaseste placerea in Fiu?
Ce face Andrei? Am zis eu ca baiatul asta e ceva in neregula cu el, ai lui, saracii, se tot chinuie cu el insa ... de-acu e om mare si degeaba. Sigur taica-su, om batran si Petru, fratele lui, sunt la pescuit acum .... incercand sa aduca mancare pentru familie ... Ia uite la el, pare vrajit ...fascinat ... Ia sa ma duc sa vorbesc cu el. Unde se duce? Sa vorbeasca cu strainul, cu Isus? Wow .... nuuuuuuu. Mai baiete, alta intrebare nu puteai sa ii pui? "Invatatorule, unde stai?"
Langa mine e Natanael, scepticul si cinicul zonei care Il analizeaza pe acest Isus. Il vad cum ii cantareste fiecare cuvant si ... nu zice nimic. Unde e Andrei? A plecat cu Isus? Lasa ca o sa il intreb ce a vazut cand se intoarce acasa.
Andrei ajunge acasa si dupa ce se spala se aseaza la masa. Pare fericit, in sfarsit i-a disparut paloarea aceea ce-l facea sa arate ca plecat de acasa ... e vesel si fredoneaza o melodie stiuta numai de el ... ia uite unde statea geniul muzical ... Incep sa manance si el le spune fara prea multe introduceri: "L-am gasit pe Mesia!". Ceeeeeee? Bietul taica-su era sa se inece, noroc ca era maica-sa langa el ca sa il ghionteasca facandu-i semn sa il lase in pace pe Andrei. Petru insa care il stia bine pe Andrei si ce ii framanta mintea, se uita la el lung .... afirmatia asta merita studiata mai mult decat ironic si cinic. Ii face semn ca nu aici vor discuta ... pentru ca ironiile vor curge din plin ....
Natanael insa apare iar, se pare ca acest Isus il fascineaza. Ma apropii sa aud vreo replica ceva si intr-un final spune: "Poate iesi ceva bun din Nazaret?". Ce comic ii Natanael asta. Ioi, Isus pare sa-l fi auzit ca vine spre noi. Se uita numai la Natanael si ii zice:"Iata, intr-adevar un israelit in care nu este viclenie". Fata lui Natanael se schimba putin si intreaba: De unde ma cunosti? Nu inteleg ce spune Isus ... se pare ca il stie pe Natanael iar asta ramane socat de-a binelea ... Incearca sa isi revina si spune: "Rabbi, Tu esti Fiul Lui Dumnezeu. Tu esti Imparatul Lui Israel". Isus ii raspunde oarecum cinic de o intamplare ce o stiu ei doi, de un smochin ... insa ii spune ca "vom vedea cerul deschis si pe ingerii Lui Dumnezeu inaltandu-se si coborandu-se peste Fiul Omului".
Petru e atat de curios ca abia asteapta sa termine de mancat, il tot cerceteaza cu coada ochiului pe Andrei si asta pare fericit .... sau implinit suna mai bine. Ii face semn sa iasa afara ... are o gramada de intrebari. "Ai fost la El acasa? Cum arata casa? E fain inauntru? E ca la noi? E bogat sau sarac? Cum e mobila? Hai spune cum e, ca doar el e tamplar? Ce vrei sa spui cu Mesia? Mai Andrei ...el e baiatul lui Iosif cel ce ne-a facut si noua masa ... "
Transfigurat Andrei ii spune: tu realizezi ca de fapt locul acela unde am fost, nu e de fapt casa Lui? El e Fiul Lui Dumnezeu. El a creat cerurile. Dumnezeu se plimba printre noi mai Petre. Cred ca ingerii erau printre noi cand eram in casa Lui ..., ma rog, locul unde ne-am dus ....  Lui nu ii trebuie casa, nu stii ce i-a spus Lui David? Si, adu-ti aminte de Iacov stramosul nostru, de seara cand a visat scara cerului si ingerii. A numit locul Betel sau casa Lui Dumnezeu ... insa El nu a considerat acel loc ca si casa a Lui Dumnezeu ci locul unde a fost binecuvantat .... Dumnezeu a venit printre noi mai Petru ... iti dai seama? E aici ... cu noi ...
Imagine preluata de pe http://www.flickr.com/photos/tampics/

2 comentarii:

Tafnat_Paeneah spunea...

Ce Casă are Dumnezeu?
Răspunsu-i simplu şi e scris în Carte:
El este-Atotputernic şi-i mereu
În tot, în toate şi în sfinte fapte.
Acum, când noi vorbim de EL,
Când Îl iubim şi-I ascultăm porunca,
La noi în casă-i Casa Lui,
Şi Rugăciunea-i numai una:
Ne iartă Tată când te supărăm
Şi când uităm de-a Ta promisiune!
Cu lacrimi, astăzi, Te rugăm,
Umili, smeriţi, în plecăciune:
Vino acasă-n sufletul meu gol,
Umple-l cu dragoste şi pocăinţă,
Prin Harul Domnului Isus
Judecă Tu a noastră umilinţă!
Vino, azi, Tată şi-n iertarea Ta
Ne cântăreşte inima şi gândul
Şi du-ne în Împărăţia Ta
Acolo-i CASA mea, spune Cuvântul!

cella spunea...

Acolo-i CASA mea si-a ta;)