sâmbătă, 31 august 2013

Întoarceţi-vă la Mine şi veţi fi mântuiţi!

Destul de greu am inteles Trinitatea. Cum sa fie 3 in 1? Cum sa fie Dumnezeu Tatal, Fiul si Duhul Sfant in Singurul Dumnezeu Adevarat? Cine e sefu? Cine e Cel ce executa? Ce rol are fiecare? Cum convietuiesc impreuna? Se impaca? Studiind Scriptura am inceput sa inteleg, ceea ce citeam a inceput sa capete sens, contur, logica. Fara sa citesc si sa studiez nu as fi avut cum sa inteleg dumnezeirea. Duhul Sfant e Cel ce ma lumineaza, imi explica, coreleaza lucrurile. 

Despre Isus am crezut ca ... apartine Noului Testament. Da, despre El se anunta in Vechiul Testament insa lucrarea Lui e doar in Noul. Ioan, apostolul drag Domnului, imi arata ca ceea ce eu credeam era fals. Isus nu a stat la plaja in concediu in ceruri pana la intrupare. El este Creatorul, Cuvantul intrupat, El este Cel ce a luptat pentru popor, S-a aratat lui Iosua si altor profeti. El este Cel ce trimitea Duhul ca sa vorbeasca profetilor si proorocilor, ce misca oamenii, despica Marea Rosie, Iordanul, dadea mana poporului, ce fugarea dusmanii din fata poporului Israel. 

Isaia da cortina sau valul mai mult la o parte si Il dezvaluie mai deslusit. 
"18 Căci aşa vorbeşte DOMNUL, Cel Care a creat cerurile – El este Dumnezeu – Cel Care a întocmit şi a făcut pământul – El l-a întemeiat şi nu l-a creat să fie fără formă, ci l-a întocmit ca să fie locuit: 
«Eu sunt DOMNUL, nu există altul!
19 Eu nu am vorbit în ascuns, în vreun colţ întunecos al pământului; nu am zis urmaşilor lui Iacov: ‘Căutaţi-Mă în zadar!’ Eu, DOMNUL, spun adevărul, fac cunoscut ce este drept.
20 Strângeţi-vă! 
Veniţi!
 Apropiaţi-vă cu toţii, voi supravieţuitori dintre neamuri! Fără minte sunt cei care îşi poartă idolii de lemn, şi se roagă unui dumnezeu care nu poate mântui.
21 Vorbiţi! Prezentaţi-vă cauza! Lăsaţi-i să se sfătuiască împreună! 
Cine a prevestit aceasta cu multă vreme în urmă? 
Cine a vestit-o în trecut? 
Oare nu Eu, DOMNUL?
 Nu există alt Dumnezeu în afară de Mine, Dumnezeu drept şi Mântuitor; nu este altul în afară de Mine! 

22 Întoarceţi-vă la Mine şi veţi fi mântuiţi, toţi cei ce locuiţi până la marginile pământului, căci Eu sunt Dumnezeu, nu există altul! 23 Am jurat pe Mine Însumi; gura Mea a rostit, cu dreptate, un cuvânt ce nu va fi retras: orice genunchi se va pleca înaintea Mea, şi orice limbă va jura, 24 spunând despre Mine: ‘Numai în DOMNUL este dreptate şi putere!’». Toţi cei ce au fost mâniaţi pe El vor veni la El şi vor fi făcuţi de ruşine.
25 În DOMNUL vor fi îndreptăţiţi şi se vor lăuda toţi urmaşii lui Israel." Isaia 45:18-25

Cu mai bine de 2700 de ani in urma Isus vorbea prin Isaia poporului Israel explicandu-le cine este, ce promite, ce face, ce plan are pentru popor si pentru neamuri. Vestea mantuirii nu a fost un soi de "Surprize Surprize!" a Noului Testament. Mantuirea oricui crede in Isus Christos = Mesia = Yeshua HaMaschiach e anuntata de mult. Ucenicii si evreii vremii lui Isus stiau despre ce va veni, studiasera cartea Isaia si nu numai. Erau studentii ce absolvisera cursul de profetii si cand vedeau lucrurile intamplandu-se exact cum studiasera ei, Il acceptau pe Isus ca Domn si Mantuitor. 

O expresie am tot invartit-o pe toate partile zilele astea si anume "Întoarceţi-vă la Mine şi veţi fi mântuiţi". M-am uitat sa vad cum scrie in ebraica http://www.chatbible.com/isaiah/45-22.asp si atat NTR cat si Cornilescu au tradus corect. 

Cine spune asta? 
Cui ii spune?
Ce spune de fapt?
Ce inseamna asta?
Il vad pe Isus vorbind prin Isaia cu dragoste, bunatate, indurare si har. De oriunde ai fi, intoarce-te! Oricum ai fi, intoarce-te! Oricare ti-ar fi starea, intoarce-te! Orice ai fi devenit, intoarce-te! Insa desi chemarea e pentru toti, vad clar ca nu e obligatorie, nu e impusa. E mantuit numai cine se intoarce. E mantuit numai cine renunta la credinta in idoli si Il accepta pe Isus ca Fiul lui Dumnezeu, ca Domn si Mantuitor. 

Nu te poti intoarce la El fara sa crezi ca e Domn si Mantuitor. Cei ce sunt suparati, maniati pe El vor veni si ei insa vor veni ca sa fie facuti de rusine. Pentru ca mantuirea, salvarea, iertarea se primeste numai prin Isus Christos = Yeshua HaMaschiach. 

Da, Isaia se adreseaza poporului Israel insa promisiunea mantuirii este pentru toti oamenii, indiferent de popor, rasa, cultura, nationalitate, etnie, culoare, limba. Mantuirea neamurilor a fost promisa cu mai bine de 700 de ani inainte de intruparea Lui Isus. Vestea mantuirii neamurilor nu era o surpriza pentru cei ce au studiat si acceptat acest lucru. 

Ce trebuie sa faci ca sa fii mantuit?
Nimic.
Numai sa te intorci si sa Il recunosti ca Domn si Mantuitor, Creator si Dumnezeu. 
E prea simplu! Ce ar trebuie sa fac eu? Sa platesc ceva? Sa muncesc ceva?
Isus spune "Întoarceţi-vă la Mine şi veţi fi mântuiţi".

Decizia de a crede in El, de a accepta sa ma intorc si de a primi mantuirea imi apartine. Consecintele vin in urma alegerii.

2 comentarii:

Anonim spunea...

De ce credeti ca in Isaia Cel vorbeste este Isus Hristos? Pt. ca apare numele Domnul si stim cu totii ca "Isus Hristos e Domnul"?(Filipeni 2:9-11). Vedeti ca in alte traduceri ale bibliei, in loc de Domnul apare Yahveh sau Iehova! Si atunci ce ne facem, cine a vorbit in Isaia si in multe alte locuri, tatal (Iehova) sau Isus Hristos? Demonstrati va rog cu versete din Vechiul si Noul Testament ca Isus Histos exista ca persoana distincta alaturi de Iehova, inainte de nasterea Sa la Betleem! Am incercat mult dar nu am reusit, atentie, nu veti reusi nici d-voastra!

cella spunea...

Abia am citit comentariul dumneavoastra si primul text care imi arata ca Isus Christos este Domnul se gaseste in Ioan 1:1-18
1 La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu. 2 El era la început cu Dumnezeu. 3 Toate au fost făcute prin El şi nici un lucru care a fost făcut n-a fost făcut fără El. 4 În El era viaţa, şi viaţa era lumina oamenilor. 5 Lumina luminează în întuneric şi întunericul n-a învins-o. 6 Era un om trimis de Dumnezeu, al cărui nume era Ioan. 7 El a venit ca martor ca să depună mărturie despre Lumină, pentru ca toţi să creadă prin el. 8 Nu el era Lumina, ci el a venit ca să depună mărturie despre Lumină. 9 Lumina adevărată, Care îl luminează pe orice om, venea în lume. 10 El era în lume şi lumea a fost făcută prin El, dar lumea nu L-a cunoscut. 11 A venit la ceea ce era a Lui, dar ai Săi nu L-au primit. 12 Însă tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să devină copii ai lui Dumnezeu, 13 născuţi nu din sânge, nici din voia firii, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu. 14 Şi Cuvântul a devenit trup şi a locuit printre noi, iar noi am privit slava Lui, o slavă ca a Singurului născut din Tatăl, plin de har şi de adevăr. 15 Ioan depunea mărturie despre El şi striga: „Acesta este Cel despre Care spuneam: «Cel Ce vine după mine este înaintea mea, pentru că era înainte de mine!»“ 16 Fiindcă noi toţi am primit din plinătatea Lui şi har după har. 17 Căci Legea a fost dată prin Moise, dar harul şi adevărul au venit prin Isus Cristos. 18 Nimeni nu L-a văzut vreodată pe Dumnezeu. Singurul născut, El Însuşi Dumnezeu, Cel Care este în sânul Tatălui, El L-a făcut cunoscut.

Insa ma gandesc si o sa scriu un articol separat despre asta.