luni, 6 octombrie 2014

El-Elohe-Cella!

Poate că ziua de astăzi a început normal.
Dar şi prima zi a potopului tot normal a început!
Marea Roşie părea normală până când evreii conduşi de Moise au ajuns pe mal.
David îşi păştea oile pe câmp ca un simplu cioban până când a fost chemat în regim de urgenţă de către Işai. Fusese chemat la o masă cu profetul Samuel şi avea să afle că el va fi următorul rege peste Israel.
Păstorii din câmpia Bethleemului îşi făceau treaba ca de obicei când nişte îngeri au venit la ei în vizită. Cântecul ingerilor era însoţit de o veste ce împlinea profeţiile!

Iacov a fugit de acasă după ce a furat binecuvântarea fratelui său Esau. A slujit 14 ani socrului său Laban şi într-o noapte i s-a arătat Domnul şi i-a spus să se întoarcă în Cannan. După 20 de ani de slujire la Laban pleacă cu o familie şi mari bogăţii. Nu pleacă însă până nu îi spune Domnul să meargă în Canaan. Urmează confruntarea cu Laban şi întâlnirea cu îngerii, despărţirea turmelor şi aranjarea familiei.

Urma o nouă zi! Era ziua întâlnirii cu Esau! După 20 de ani, se revedeau!

Într-o altă zi, cu 20 de ani în urmă, Iacov a furat binecuvântarea lui Esau şi apoi a fugit la neamurile mamei sale. Profitând de o altă situaţie, tot de la Esau, a luat pe o mâncare de linte si dreptul de întâi născut.

Urma ziua revederii! Esau îi venea în întâmpinare cu 400 de oameni. Măduva lui Iacov tremura ca frunza în bătaia vântului. De la bunicul său Avraam, ştia că există un Dumnezeu credincios, Cel Preaînalt, Creatorul cerului şi pământului, Cel ce aude, Cel ce vede. De la tatăl său Isaac, ştia că există un Dumnezeu credincios, un Creator. Se întâlnise şi Iacov cu El, într-un vis, la Betel. La capătul unei scări, coborâse Dumnezeu pe pământ. Acolo, Iacov a încheiat un legământ cu Dumnezeu. Apoi Dumnezeu îi mai vorbise prin vise.

Nu poate dormi şi iese pe câmp unde se întâlneşte cu om. Se luptă cu acesta! Citesc cu atenţie textul şi descopăr din Osea 12:3-6 că Cel cu care se luptă este Îngerul Domnului adica ... acolo, noaptea, în câmp are loc o teofanie. Cel cu care s-a luptat este Mesia!
 "24 Iacov a fost lăsat singur şi un bărbat s-a luptat cu el până în revărsatul zorilor.
25 Când bărbatul acela a văzut că nu-l poate învinge, l-a lovit la încheietura coapsei, astfel încât încheietura coapsei lui Iacov a sărit de la loc, în timp ce se lupta cu El.
26 Apoi a zis:
- Lasă-Mă să plec pentru că se ivesc zorile.
Dar Iacov I-a răspuns:
- Nu Te voi lăsa să pleci până nu mă vei binecuvânta.
27 Şi El l-a întrebat:
- Cum te cheamă?
- Iacov, a răspuns el.
28 Atunci bărbatul acela i-a zis:
- Nu te vei mai numi Iacov, ci Israel, pentru că te-ai luptat cu Dumnezeu şi cu oamenii şi ai învins.
29 - Te rog, spune-mi care este Numele Tău? L-a întrebat Iacov.
El i-a răspuns:
- De ce Îmi ceri Numele?
Şi l-a binecuvântat acolo.
30 Iacov a numit acel loc Peniel, zicând: „L-am văzut pe Dumnezeu faţă în faţă şi totuşi viaţa mi-a fost cruţată.“
31 Răsărea soarele atunci când Iacov a plecat din Peniel şchiopătând din coapsă. 32 Până în ziua de azi, israeliţii nu mănâncă tendonul de la încheietura coapsei animalelor, tocmai pentru că Iacov a fost lovit în tendonul de la încheietura coapsei." Geneza 32:24-32

Răsărea soarele şi începea o nouă zi! Iacov începe ziua cu un nou nume - Israel, o nouă identitate.

Are loc întâlnirea emoţionantă dintre cei doi fraţi şi capitolul 33 se termină cu o declaraţie peste care de regulă se trece repede. "Acolo a ridicat un altar şi l-a numit El-Elohe-Israel". Iacov declară "El-Elohe-Israel înseamnă Dumnezeu, Dumnezeul lui Israel sau El, Dumnezeul lui Israel".

Am început o nouă zi! Bunicii mi-au povestit de Dumnezeul lor, am văzut la părinţii mei trăită credinţa în Dumnezeu însă, dincolo de teoretic, a fost nevoie să am un Peniel ca să declar şi eu, ca şi Iacov, El-Elohe-Cella!

O nouă zi în care prevăd rutina! Dar ziua asta poate schimba cursul istoriei mele pentru că am declarat El-Elohe-Cella! Şi ridic altare şi-mi pun semne pe drum! 

2 comentarii:

Anonim spunea...

Prin ce poti sa adeveresti afirmatia ca Dumnezeul lui Israel este Dumnezeul tau, Cella ?

cella spunea...

Exista un singur Dumnezeu. Biblia mi-l arata ca Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov sau Israel.
Eu cred în Dumnezeul Biblie, in Dumnezeul lui Israel.
El, Dumnezeul lui Israel, este Dumnezeul meu.

Iacov a declarat El-Elohe-Israel si a trait conform acestei declaratii. La fel am declarat si eu.
Si traiesc conform cu ceea ce am declarat!