marți, 7 octombrie 2014

candidată la Miss Persia

Estera este unul din personajele mele favorite din Biblie. O adolescentă, orfană, o fată din poporul adus în robie, crescută şi educată de unchiul ei. Nu pot să nu mă întreb:
-cum a crescut-o Mardoheu de nu şi-a pierdut capul când a ajuns la palat?
-ce educaţie a primit de nu şi-a pierdut credinţa când s-a văzut printre candidatele la Miss Persia?
-ce sfaturi i-a dat de nu a uitat de modestie, de delicateţe, de feminitate?

Nu a completat nici un formular în care să solicite aplicarea pentru Miss Persia. Nu a depus nici un CV. Efectiv a fost luată. Adica a venit "poliţia de frumuseţe", a văzut-o, analizat-o şi a luat-o. Ajunsă la palat, Estera capătă trecere înaintea lui Hegai, căpetenia famenilor împăratului şi acesta îi dă cea mai bună cameră, şapte slujnice şi ce era mai bun din ce îi trebuia. Dar, ce a văzut Hegai la ea? Cum a căpătat trecere?

Un lucru e clar. Estera era frumoasă. Dar frumuseţea nu deschide toate uşile. Ce altceva avea pe lângă frumuseţe şi forme frumoase?

Iosefus spune că în jur de 400 de candidate au fost aduse în harem. Timp de un an de zile trebuiau să se dea cu tot felul de alifii, creme, să îşi facă spa,  masaje, să probeze fardurile imperiale, rochii, bijuterii, să facă fitness, să înoate, să înveţe cum să mănânce, cum să vorbească, să stea, să danseze ... . Nu cred că era uşoară viaţa de acolo. 400 de femei care concurau pentru un premiu: împăratul.

Nu ni se spune vârsta Esterei însă nu cred că avea mai mult de 20 de ani. Poate că visa să se căsătorească cu cineva de vârsta ei, din anturajul ei, din seminţia ei. Visele se frâng brusc şi se trezeşte în harem. Şi un lucru era clar: dacă te plăcea împăratul şi îi cucereai inima, deveneai soţia lui sau una dintre ţiitoare = concubine, era însă posibil să nu te cheme niciodată în patul lui dar nu mai aveai voie să te căsătoreşti niciodată sau să devii concubina altcuiva.

Mardoheu a sfătuit-o pe Estera să nu spună nimănui cine este, din ce neam se trage, ce istorie are poporul ei. Nici măcar Hegai nu a ştiut, nici slujnicele nu au aflat nimic. Faptul că a devenit preferata căpeteniei famenilor nu a făcut-o pe Estera să îşi piardă minţile, să uite ce a învăţat acasă! Faptul că era foarte frumoasă, avea forme frumoase şi era plina de graţie nu a făcut-o să devină mândră şi arogantă, nu şi-a înjosit colegele de harem.

Decenţă, modestie, credincioşie găsesc la Estera. Poziţia privilegiată nu o face să uite cine este, să uite ce a învăţat. Nu devine o parvenită, nu intra în jocurile şi bârfele celorlalte concurente. Ea e altfel.

Ieşise de "sub papucul lui Mardoheu", era pe cont propriu acum. Putea să îşi trăiască viaţa, clipa! Putea să spună tuturor cine este, să braveze cu numele ei. Dar ea nu face asta, ea rămâne în ascultare.

Niciun comentariu: