marți, 5 ianuarie 2010

seamana a curata nebunie

La inceputul clasei a II-a am descoperit ca cinci dintre colegii nostri fusesera transferati la alta scoala insa nu ni se dadeau prea multe informatii la care si unde. Pana la urma am aflat noi ca au plecat la Scoala Speciala. Nu am inteles de ce, in vacante nu prea veneau acasa, li se asigurau conditii si nu stiu ce activitati se faceau ca nu prea dadeau pe acasa insa ... am aflat noi ca erau foarte buni acolo si ... din nou intrebarea: de ce au fost mutati acolo?
Ieri, am sunat-o pe mama sa intreb de doi dintre ei de care imi amintesc mai mult. Mi-a zis ca fiecare e la casa lui, oameni gospodari, harnici si din nou intrebarea: de ce au fost trimisi la Scoala Speciala?
Am fost cu ei si la gradinita si de una din fete imi aduc aminte ca revenisem dupa recuperarea de hepatita,  cred ca eram palida si a venit la mine, era mai micuta de statura insa mi-a luat fata in palmele ei micute, imi amintesc ca era data cu un parfum dulce si mi-a spus ca i-a fost dor de mine. A fost singurul copil din grupa care mi-a spus asta si ... chiar nu stiu de ce imi aduc aminte asta insa stiu ca am ramas impresionata ....
Nici parintii si nici bunicii nu ne dadeau voie sa radem de oameni, sa le spunem prosti sau sa radem de diformitatile sau problemele lor, ne era interzis si daca calcai pe bec pedeaspa nu era usoara, eram indemnata sa ma pun in locul lor. Cred ca mai mult teama de pedeapsa m-a facut sa vorbesc cu copiii cu probleme, cu oamenii care nu erau foarte destepti sau cei cu diformitati.
Avea mama o verisoara care avea o singura mana, cealalta ii fusese rupta si mancata de o scroafa innebunita de tipetele copilei lasate pe prispa casei. Tanti Aglaia era o femeie frumoasa, era batrana cand am cunoscut-o eu insa imi placea sa merg la ea pentru ca avea o casa nu foarte mare insa te simteai bine in ea si mereu avea ceva bun si spunea povesti ... si zambea asa frumos ... Era coarda sensibila a bunicului meu care mereu vorbea de perseverenta ei, de faptul ca femeia asta, cu o singura mana si-a invins handicapul, a terminat scoala, apoi din croitorie facea bani si platea sa i se faca muncile grele insa o vedeai sapanad in gradina cu o singura mana si atitudinea ei in fata greutatilor impunea respect ...
La scoala insa am invatat de legea junglei, de exterminarea celor cu handicap, de inlaturarea lor din mijlocul nostru. Dar in clasa cu mine era o fata ce mostenise o diformitate a fetei, pana am intrat la scoala cred ca afusese vreo 20 de operatii, mai mereu mergea la spital sa i se faca implant de piele sau oase sau .... mai stiu eu ce ... si nu pot uita cum eram indemnata sa nu cumva sa rad de ea si sa incerc sa ii fiu prietena, ii era atata de greu acelei fetei imi spunea mama iar eu ma intrebam de unde stie ea ....
Daca ii vad pe oamneni prin prisma "legii junglei" atunci nu vad decat diformitati, balbaiti, urati, debili sau retardati, orbi, muti, schiopi si ... lista continua insa daca ma uit la Isus cum ii trata pe oameni, persepctiva se schimba si pare nebuna. El intalnea o mare varietate de oameni, intelectuali, bogati, oameni de cultura, oameni super religiosi, oameni din armata, oameni cu functii de conducere insa si indraciti, muti, surzi, orbi, leprosi, soacra lui Petru avea friguri, prostituate, pescari si alte categorii. La toti le arata respect insa are o atentie deosebita celor mai defavorizati, scoate la lumina ceea ce in mod clar ochiul nu vede pentru ca El se uita la inima lor.
Acasa era usor sa ii tratez frumos pe cei ce cu probleme insa la scoala sau in public eram intrebata ce am de vorbit cu ei, de ce vreau sa stau cu ei ... nu am inteles nici eu de ce eram si sunt atrasa de oamenii cu probleme ... insa povestind cu ei reusesc sa vad viata cu alti ochi, sunt multumitoare nu ca sunt intreaga ci ca anumite lucruri pe care eu nu le vad insa cu ajutorul lor devin clare ...
Tendinta e de a sta langa oameni importanti ca sa devin si eu importanta, langa oameni cu bani ca sa am parte de favoruri, langa oameni dotati intelectuali pentru a mi se deschide si MIE mintea, de a creste EU, de a avea EU, de a fi cunoscuta insa "omul se uita la ce izbeste ochiul pe cand Dumnezeu se uita la inima omului".
Imi e rusine ca fac selectia naturala vazand oamenii, ii cataloghez, ii pun in diverse categorii si imi inchid ochii si inima la a-i vedea prin ochii Lui Isus, la a-L vedea pe Dumnezeu in ei. Uit ca si eu si eu avem chipul Lui Dumnezeu, ca nu doar fata si trupul reprezinta chipul ci si inima si pentru ca nu ii vad inima .... fac clasificari de o nesimtire crasa ....
Daca cred ca trebuie sa primeze legea junglei, ca cel mai bun, mai tare, mai frumos trebuie sa supravietuiasca iar ceilalti sa dispara atunci Biblia si ce spune Isus e o nebunie cu majuscule. Daca numai cei ce arata ca in reviste si un chip de reclama, numai cei olimpici, numai cei ce reusesc sa uimeasca, numai cei ce ies in evidenta trebuie sa supravietuiasca ajungem la mentalitatea rasei superioare si a celei inferioare ce trebuie exterminate.
Doamne, imi cer iertare ca nu vad oamenii prin ochii Tai, nu vad chipul Tau in ei pentru ca nu sunt stralucitori ca sa iasa in evidenta, nu sunt sensibila pentru ca nu imi aduc mie nici un beneficiu ...., nu vad valoarea din oameni pentru ca principiul lui Darwin pare atata de convingator ca nu trebuie sa ne incurcam cu cei mai putin valorosi insa Tu ai murit pentru oricine, nu ai spus numai pentru cei frumosi, numai pentru atleti, numai pentru cei cu coeficientul de inteligenta de peste nu stiu cat, numai pentru cei ce reusesc sa ias ain evidenta ....
Imi place ce scrie Frederisck Buechner: "Daca lumea e intreaga la minte, atunci Isus e nebun de legat, iar Cina cea de Taina nu e decat un Ceai de la ora 5 smintit. Lumea spune: vezi-ti de treaba ta, pe cand Isus spune: nimeni nu-si poate vedea, pur si spimplu, de treaba lui. Lumea spune: urmeaza cea mai inteleapta cale si fii un invingator, pe cand Isus spune: urmeaza-ma si lasa-te rastingnit. Lumea spune: condu preventiv - viata pe care o vei salva s-ar putea sa fie a ta, pe cand Isus spune: oricine va vrea sa-si scape viata, o va pierde, dar orisicine isi va pierde viata din pricina Mea, o va mantui. Lumea spune: lege si ordine, pe cand Isus spune: iubire. Lumea spune: ia, pe cand Isus spune: da. In termenii normalitatii lumii, Isus si-a pierdut intru totul uzul ratiunii, si oricine isi inchipuie ca il poate urma fara a si-l pierde, la randul sau, cade mai curand sub povara amagirilor decat a crucii. <Noi suntem nebuni pentru Hristos>, spune Pavel, spune credinta - credinta cum ca, in utlima instanta, nebunia lui Dumnezeu este mai inteleapta decat intelepciunea oamenilor, ca ratacirea lui Isus este mai lucida decat neinduplecata luciditatea a lumii "

2 comentarii:

Anonim spunea...

Smerenia este secretul tuturor binecuvântărilor pe pământ şi în cer.
Prin smerenie îi putem învăţa pe alţii smerenia; cu mândria nu-i putem smeri pe cei mândri.Cum începi să fi smerit? Meditând des la nimicnicia, păcatele şi prostia ta. Şi să te judeci nu după frumuseţe, ci după credinţă.
Smerenia este tot atât de importantă pentru evlavie ca şi rădăcina pentru plantă. Daca vrei ca ideile tale sa reziste anilor, scrie-le pe hartie. Daca vrei ca ele sa razbata veacurile inseamna-le in stanca, iar daca vrei sa dainuiasca pe veci, inseamna-le in inima unui copil.
cred că asta au facut părinţii tăi cu tine;
-acum e rândul tău şi ai început promiţător ; -îţi urez succes şi mult har în smerenie!

cella spunea...

mersi frumos;)