marți, 1 noiembrie 2011

ce se naste din pisica soareci mananca ...

Ahab a murit asa cum a spus Domnul. Ahazia, fiul lui Ahab ii calca pe urme. Nu vine la domnie fara a fi sau a se lasa influentat de ideile religioase ale mamei sale, Izabela. Clar ca aschia nu sare departe de trunchi. Daca in casa lor a vazut ca Baal e venerat ca zeu, el nu gandeste mai mult decat parintii sai si ... face la fel. Cat Ahab fusese rege, Moabul nu a avut chef de razboi, stia conexiunile si aliantele lui Ahab si sta linistit insa dupa ce acesta moare, se rascoala. Imediat dupa asta, Ahazia se plimba pe acoperisul palatului sau si cade printr-o fereastra. Se pare ca aceasta cazatura a fost destul de grava si serioasa. Numai ca el nu vrea ca vecinii si inamicii sai sa stie ca e bolnav, posibil paralizat in pat. Asa ca trimite la Ekron, o localitate destul de aproape de Samaria, unde avea palatul Ahazia, ca sa intrebe pe Baal-Zebub despre boala sa si cum sa se vindece.

Baal-Zebub se traduce ca zeul mustelor, murdariei si o alta interpretare spune ca e si zeul focului. In loc sa caute ajutor la Dumnezeul lui Israel, Yahwe, Ahazia vrea sa se consulte cu zeul mizeriei. Uneori Dumnezeu ne lasa sa ne bagam pana peste cap in mizerie si prostii. Ne trimite oameni care sa ne spuna ce sa facem, ne-a lasat scris in scrisoarea Sa de dragoste cum sa procedam insa ... noi avem alte carti de citit, ne-a trimis Duhul Sfant sa ne indrume insa ... noi suntem prea destepti ca sa mai ascultam. Asa ca ne lasa sa ne imbibam in mizerie si nenorocire ... doar asta am cautat, nu?

Pot sa vad din nou indurarea Domnului aratata aici in 2 Regi 1. Ahazia, vrea o veste buna buna de la zeul mustelor, mizeriei si nu merge sa ceara ajutor de la Dumnezeu. Numai ca Dumnezeu nu il lasa asa ci ii iese inainte trimitandu-l pe Ilie cu un mesaj pentru el. Mesaj ce numai incurajator nu era insa era o sansa de a-si reveni din idolatrie, de a se intoarce la Dumnezeu. "Oare nu este Dumnezeu in Israel, de va duceti sa intrebati pe Baal-Zebub, dumnezeul Ecronului? De aceea, asa vorbeste Domnul: "Nu te vei mai da jos din patul in care te-ai suit, ci vei muri." Si Ilie a plecat."


Ahazia il vazuse pe Ilie si cand trimisii sai ii povestesc cum arata profetul "Era un om imbracat cu o manta de par si incins cu o curea la mijloc." el a stiut clar cine era omul. "Este Ilie, tisbitul." Furia creste in el, stia ce nervi avea maica-sa cand aparea Ilie si ce scanadalau ii facea lui Ahab ca nu a scapat de el si cum le tot scapa printre degete. Vrea sa ii vina de hac lui Ilie. Trimite o trupa de 50 de soldati in frunte cu un conducator sa il aduca pe acest facator de problemele in familia lui la el. 


Atitudinea lui Ahazia s-a impregnat in prima delegatie trimisa sa il aduca pe Ilie. Au trebuit sa urce pe Carmel ca sa il gaseasca si omul lui Dumnezeu. Tot pe Carmel, tot Ilie, poporul vazuse foc coborandu-se din cer de la Dumnezeul lui Israel ... de la Dumnezeul focului. Acum Ilie este chemat de Ahaz in calitate de om al Lui Dumnezeu, Dumnezeul focului. Rezultatul  a venit rapid: "s-a coborat for din cer si l-a mistuit, pe el si pe cei cincizeci de oameni ai lui.A doua delegatie e condusa de un tip care nu are rabdare cu Ilie, deja 51 de oameni pierisera din cauza ... acestui om. Nu are timp de discutii, parlamentari asa ca  Ilie ar face bine sa coboare mai repede si sa nu ii piarda pretiosul timp acestui nene conducator de ostire infumurat. Insa au iesit toate fumurile din el pentru ca a murit mistuit impreuna cu oamenii sai.


Ahazia se vede nevoit sa trimita a treia delegatie. Numai ca oamenii aflasera ca pe Carmel cei trimisi sfarseau ca si cenusa si se temeau de Ilie, de Dumnezeul caruia i se inchina el. Capetenia celor 50 vine umila si ii cer elui Ilie sa puna pret pe viata lui si a oamenilor lui. Ingerul se arata si de data asta insa ca sa ii spuna lui Ilie sa mearga la Ahazia fara nici o teama. Escortat, Ilie ii face o vizita lui Ahazia care ii rosteste sentinta Domnului: "Pentru ca ai trimis soli sa intrebe pe Baal-Zebub, dumnezeul Ecronului, ca si cum n-ar fi in Israel Dumnezeu al carui cuvant sa-l poti intreba, nu te vei mai da jos din patul in care te-ai suit, ci vei muri." Si Ahazia a murit dupa cuvantul Domnului.


Oricat as incerca sa fac slalom prin viata ca sa nu ascult, sa scap de dureri, necazuri, belele ce le aduce Domnul in viata mea ca sa ma slefuiasca, ciopleasca si ma aduca inapoi la El, oricat as visa ca pot face asta, trebuie sa realizez ca fara ascultare merg direct la zeul mustelor, mizeriei si viata mea devine o viata de mizerie unde mustele se simt ca la ele acasa ... Dumnezeu nu vrea sa ma vada mizerabila, de aceea Duhul Sau ma mustra, indeamna sa ies de acolo, sa cer ajutor de la Cel Atotputernic. Daca insa ma asez in fund si dau din picioare ca eu vreau sa stau acolo si imi place sa fiu mizerabila, sunt fericita in mizeria in care ma balacesc si sub nici o forma nu vreau sa ascult, atunci Dumnezeu imi respecta dorinta. 

Niciun comentariu: