sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Du-te şi spală-te!

"Naaman a venit cu alaiul său de cai şi care şi s-a oprit la poarta casei lui Elisei. Elisei i-a trimis un mesager, spunându-i:
 „Du-te şi spală-te în Iordan de şapte ori, iar carnea ţi se va vindeca şi vei fi curat.“ 
Dar Naaman s-a mâniat şi a plecat zicând: 
„Eu credeam că va ieşi la mine, se va opri înaintea mea şi va chema Numele Domnului,Dumnezeul lui, iar pe urmă îşi va pune mâna peste rană şi mă va vindeca de lepră. Nu sunt oare Abana şi Parpar, râurile Damascului, mai bune decât toate apele Israelului? Nu puteam să mă spăl în ele şi să fiu curat?“ Apoi s-a întors şi a plecat plin de mânie.
Dar slujitorii lui s-au apropiat de el şi i-au zis: 
„Părinte, dacă profetul ţi-ar fi spus să faci un lucru greu, nu l-ai fi făcut? Cu atât mai mult acum, când ţi-a spus să te speli ca să fii curat!“
Atunci s-a coborât şi s-a cufundat de şapte ori în Iordan, aşa cum i-a spus omul lui Dumnezeu, iar carnea lui a devenit iarăşi ca aceea a unui copilaş şi s-a curăţit." 2 Regi 5: 9-14

Naama a crezut ca daca e vedeta trebuie tratat ca atare ... in stil vedetist, cu spectacol public, el in centru, incantatii, rugaciuni, miracole ... Nu primeste nimic din ce a visat ... Absolut nimic. Nici macar nu isi arata fata Elisei ci trimite un slujitor sa ii spuna ce sa faca. Un slujitor? Dar ce e el? Elisei asta nu stie cine e el? Nu a auzit de faina lui? El sa fie tratat asa? Si apoi ce? Crede ca e mizerabil? Ca sta rapanul pe el? Crede ca nu stie sa faca deosebire intre rapan si lepra? Nu-s apele Damascului mai curate, limpezi, frumoase decat Iordanul? Si ce daca Dumenzeu a spus ca pamantul Israelului e frumusetea de pe pamant? Cum sa il jigneasca in halul asta?
Pfuuuuu ... si a mai si batut atata drum .... Sa fi fost in tara lui tratat asa ... se termina povestea cu moarte de om.

Slujitorii insa il lasa sa isi verse nervii si incep sa vorbeasca ... putin cate putin ... Naaman se calmeaza. Tot alaiul merge pana langa Iordan si Naaman este ajutat sa se dezbrace si sa intre in apa. Slujitorii i-au spus si partea a doua a frazei pe care o spusese slujitorul lui Elisei si pe care de nervi el nu o mai auzise sau daca o auzise nu o putea procesa de nervi: „Du-te şi spală-te în Iordan de şapte ori, iar carnea ţi se va vindeca şi vei fi curat.“ 

Adica nu l-a facut rapanos si i-a spus ce sa faca ca sa fie vindecat! Aaaaha! Slujitorii stau cu sufletul la gura pe malul Iordanului si numara ... unu, doi, .... cinci, sase .... inca o data ... sapteeee. Bravo stapane! Hai sa te vedem. Isi ajuta stapanul sa iasa din apa si vad cu ochii lor cum arata pielea acestuia. E alba, fara coji, fara partile acelea purulente, fara culoare mortii din ele ...

Esti vindecat! Esti vindecat! Striga si danseaza slujitorii in jurul lui Naaman.

De cate ori nu mi se se pune si mie sa fac ceva si eu ma enervez ca e sub pretentiile mele, ca statutul meu nu imi permite sa ma umilesc asa, ca ... ce? Eu sa ma cobor in halul asta? De nervi si suparare nu aud tot ce mi se spune ... si vreau sa plec acasa cu gand de razbunare, cu o furtuna in mine mai ceva ca un tzunami. 

Du-te şi spală-te în Iordan de şapte ori, iar carnea ţi se va vindeca şi vei fi curat.“ Atat! Du-te! Spala-te! Lasa ideile de rapan, mizerie de care ti se pare ca esti acuzat. Asculta si du-te. Urmeaza sa fii vindecat si curatat.
Insa ca sa fii vindecat si curatat trebuie sa te duci si sa te speli. Sa asculti, sa actionezi, sa faci ce ti se spune chiar de suna nebuneste, sa crezi ca ceea ce spune Dumnezeu e adevarat, e pentru tine.

Niciun comentariu: