joi, 10 noiembrie 2011

valori cu susu-n jos


"De acolo Elisei s-a dus la Betel. În timp ce mergea pe drum, nişte băieţaşi au ieşit din cetate şi şi-au bătut joc de el, strigându-i: „Suie-te, pleşuvule! Suie-te, pleşuvule!" El s-a uitat în spate, i-a văzut şi i-a blestemat în Numele Domnului. Atunci au ieşit din pădure două ursoaice şi au sfâşiat patruzeci şi doi dintre aceşti copii. De acolo Elisei s-a dus la muntele Carmel, iar după aceea s-a întors în Samaria." 2 Regi 2:23-25
Am mai intalnit expresia baietas si deja stiu ca nu are acelasi sens cu baietas din zilele noastre. Unii din cei numiti asa aveau peste 20 de ani, unii si mai mult de atat. La peste 20 de ani cam stii sa faci diferenta intre bine si rau, stii ca nu e frumos, corect, politicos, drept ca sa iti bati joc de o deficienta fizica sau de alt fel a unui om. Elisei era chel ... nu cred ca era foarte in varsta si acest fapt a fost numai bun pentru acesti tineri ca sa il ia in bataie de joc.


Bethel din Casa Painii devenise centru idolatriei, valorile erau cu susul in jos. Tinerii acestia stiau ca Ilie fusese rapit la cer. De aici pleaca si insulta lor: „Suie-te, pleşuvule! Suie-te, pleşuvule!". Pe dealurile impadurite spre Bethel ajungi pe munte insa ei il batjocoresc pe Dumnezeu, nu cred ca Ilie ar fi fost rapit la cer, isi bat joc de Elisei care voia sa urce la Casa Painii. 


Nu a fost intamplator ca mai bine de 42 de tineri ies din cetate si se iau de Elisei ca sa il batjocoreasca. Totul fusese pus la cale, gandit bine, analizat, "urarea" fusese ticluita bine, sa atinga unde era dureros spiritual, emotional si fizic. Batjocura lovea in Dumnezeu care Il rapise pe Ilie, caruia ii slujea Elisei. Insa Elisei inca era in perioada imediat urmatoare dupa rapirea lui Ilie, cand era bulversat, trist, ca dupa o inmormantare, grea pierdere. Si, apoi era chel sau partial chel. Preotii zeilor trebuiau sa fie rasi pe cap si tinerii astia nu erau niste needucati din acest punct de vedere. Stiau ei bine cum trebuie sa arate un preot baal-ist si cine era acest om chel cu o manta cunoscuta de toti oamenii. 


Elisei se uita la toti, cumva era inconjurat de ei, ii priveste pe toti si rosteste un blestem in Numele Domnului. Imediat apar doua ursoaice care ii sfasie pe 42 dintre acesti tineri. Nu ii omoara ci numai ii sfasie. Elisei nu are puterea de a teleporta doua ursoaice infuriate ci Dumenzeu este Acela care aduce fiarele, care nu se lasa batjocorit, luat in ras, nu isi lasa slujitorii la mana oricui. 


Nu poti sa iti bati joc de Dumnezeu si sa ramai nepedepsit. Nu poti sa te atingi spiritual, emotional si fizic de un om care a decis sa Il urmeze pe Dumnezeu si sa ramai nepedepsit. Dumnezeu nu se lasa batjocorit.  Pavel spune asta clar si raspicat: "Nu vă înşelaţi! Dumnezeu nu Se lasă batjocorit! Ce seamănă omul, aceea va secera." in Galateni 6:7. Mare mi-a fost surpriza sa descopar ca multe din valorile mele erau modernizate, cu susu-n jos, in nici un caz dupa standardul lasat scris de Dumnezeu. Am ales, aleg sa imi intorc valorile dupa standardul divin si asta nu ca mi-ar fi frica de ursoaice ci pentru ca divinitatea s-a apropiat de mine si m-a coplesit cu dragostea Sa, m-a infiat, salvat, iertat. Acum imi reasez valorile dupa cum spune Tata!

8 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Nu totdeauna valorile noastre corespund cu ale LUI...
Asa este Cella!

cella spunea...

Socant de descoperit asta ...

Unknown spunea...

Si noi credem...ah, asta e Dumnezeul Vechiului Testament! , de parca Dumnezeu se schimba de pe o zi pe alta...

Iulia spunea...

da...imi place mult cum ai explicat!

cella spunea...

Pai nu se schimba Oti draga;)

cella spunea...

Iulia,
ma bucur ca e explicit.
De-acum trecem la actiune, nu?

Cristina spunea...

Foarte adevarat dar foarte greu de schimbat. Sintem atit de obisnuiti sa nu ne gindim la astfel de lucruri!!

cella spunea...

Pentru ca sunt in proces de schimbare ... din radacini, pot sa spun: Da, e greu insa nu IMPOSIBIL.