miercuri, 14 martie 2012

consecintele beneficiilor materiale

"13 Şi astfel poporul Meu va merge în captivitate din lipsă de cunoştinţă; nobilii lor vor muri de foame şi mulţimea lor se va usca de sete.
14 De aceea Locuinţa Morţilor (Şeol) şi-a mărit pofta şi şi-a deschis gura peste măsură. Nobilimea lui Iuda şi mulţimea lui vor coborî în ea cu toţi gălăgioşii şi oamenii veseli.
15 Omul va fi trântit, fiecare va fi umilit şi privirile trufaşe vor fi smerite.
16 Dar DOMNUL Oştirilor va fi înălţat prin judecată şi Dumnezeul cel Sfânt Se va arăta sfânt prin dreptate.
17 Atunci mieii vor paşte ca pe păşunea lor, vor mânca printre dărâmăturile bogaţilor." Isaia 5:13-17

De ce va pleca poporul peste 100 de ani in captivitate? Adica Isaia le spune ce se intampla cu ei? Dar, de ce pleaca? 
"8 înşiraţi casă după casă şi uniţi ogor lângă ogor, până nu mai rămâne loc şi trăiţi singuri în ţară.
11 Vai de cei ce se trezesc dimineaţa devreme ca să alerge după băutură! 
Vai de cei ce stau până noaptea târziu, ca să se înfierbânte de vin!
12 Vai de cei care benchetuiesc cu lira şi cu harfa, cu tamburina, flautul şi vinul, dar nu ţin seama de faptele DOMNULUI, nu iau în considerare lucrarea mâinilor Sale! "

Monopol peste pamantul tarii, dorinta inversunata de inavutire, poporul nevoias a devenit sclavul celor cu bani sau a trebuit sa emigreze pentru un trai mai bun, dependenta de bautura, placerile de tot felul sunt motivele plecarii in robie. Toate astea i-au determinat sa uite de Domnul, sa nu stie de faptele Lui, sa nu ii mai pese de lucrarile Mainilor Sale.

In tara unde curge lapte si miere nobilii vor muri de foame si poporul se va usca de sete. Ironia ironiilor! Poporul Domnului merge in captivitate din lipsa de cunostinta. Dar, ce nu cunosteau? Nu stiau ei moda, abisul si raiul placerilor, preturile caselor, pamantului, cum sa distileze vinurile, lichiorurile cu diverse arome si celelalte bauturi cu multe grade? Nu de aceste cunostinte spune Isaia aici? Poporul nu mai stia despre Domnul, despre ceea ce spune El, despre lucrarile Lui. 

Asa cum ei s-au deschis catre placeri si au acceptat orice, tot asa si locuinta mortilor si-a deschis portile ca sa ii primeasca. Mai grav e ca nobilimea din Iuda impreuna cu multimea care il inconjoara si il ajuta la distractii nu constientizeaza unde merg. Sunt prea beti ca sa stie ce e cu ei. Cei ce si-au pus increderea in oameni isi vor vedea sperantele spulberate, cei carora nu le ajungeai nici cu prajina la varful nasului vor fi smeriti, umiliti, conditia lor materiala, fizica, psihica si spirituala ii va face sa umble cu capul in pamant. 

Este o diferenta intre dreptate si judecata sau justitie.
"But Yähwč יָהוֶה  Xćvä´ôą צְבָאוֹת  shall be exalted in judgment (מִשְׁפָּט mishpat {mish-pawt'}), and ´Ël אֵל  that is holy shall be sanctified in righteousness."
"DREPTÁTE, (rar) dreptăți, s. f. Principiu moral și juridic care cere să se dea fiecăruia ceea ce i se cuvine și să i se respecte drepturile; echitate; faptul de a recunoaște drepturile fiecăruia și de a acorda fiecăruia ceea ce i se cuvine."  - conform cu Dexonline
"Dreptatea - sfintenia divina exprimata in principii morale.
Judecata = aplicarea principiilor morale si juridice ale dreptatii." Alec J. Motyer

Am auzit despre Alec Motyer care facut o traducere a cartii Isaia si un comentariu din care s-au inspirat foarte multi. Am vazut ca se gaseste aici de cumparat http://www.amazon.com/Prophecy-Isaiah-Introduction-Commentary/dp/0830815937 sau toate cartile lui http://www.ivpress.com/cgi-ivpress/author.pl/author_id=278. Eu nu am comentariul asta (pentru "simplul fapt" ca traiesc in Romania :D) insa Dr. Constable il citeaza foarte des in comentariul sau despre Isaia. 

Dreptatea umana difera de cea divina. Iar cand umanitatea nu vrea sa mai aibe de a face cu Dumnezeu, dreptatea ei este la polul opus fata de dreptatea lui Dumnezeu. Dumnezeu este sfant, drept si El a promis ca nu se va schimba. Ramane acelasi: drept si sfant cu si fata de poporul Sau. Nu il poate judeca folosind dreptatea si judecata sau justitia umana.

In ziua cand se vor implini cuvintele lui Isaia, mieii strainilor care isi vor paste turmele prin daramaturile cetatilor lui Iuda se vor simti ca acasa. Strainii vor fi vecinii lor: asirienii, arabii, samaritenii si alte triburi nomade. 
Cetatile vor ramane pustii. 
Dansul, muzica, petrecerile imbibate in alcool si destrabalare se vor sfarsi. 
Va fi liniste .... totala. 
Va fi liniste pentru ca nobilii si multimea celor ce ii insotea va muri de foame si se va usca de sete, restul poporului va pleca in robie ...

Robia de alta data nu cred ca va mai exista insa ... intr-un fel sau altul ne dam robi aici sau departe. Sau, suntem robii placerilor noastre, ideilor ce ne duc direct in Şeol. 
Mai vedem semnele de pe marginea drumului? 
Mai auzim strigatele celor ce ne avertizeaza ca mai exista un drum? 
Un drum pe care sa mergem cu Dumnezeu! 

Niciun comentariu: