vineri, 16 martie 2012

intunericu-i lumina?

"18 Vai de cei ce trag nedreptatea cu funiile minciunii şi păcatul – cum ar trage frânghiile de la car, 19 de cei ce zic: «Să se grăbească, să-Şi facă repede lucrarea ca s-o vedem! Să se împlinească planul Sfântului lui Israel, ca noi să-l cunoaştem!»

20 Vai de cei ce numesc răul bine, şi binele rău, întunericul lumină, şi lumina întuneric, amărăciunea dulceaţă, şi dulceaţa amărăciune!
21 Vai de cei ce se cred înţelepţi şi de cei ce se consideră isteţi! 

22 Vai de cei ce sunt eroi la băut vin şi de neîntrecut la amestecat băuturi, 23 care pentru mită îl achită pe cel vinovat, şi-l lipsesc de dreptate pe cel nevinovat!" Isaia 5:18-23

Nu mai exista diferenta intre bine si rau. A pacatui era normal. Minciuna era mai obisnuita ca adevarul. Nu contau implicatiile aduse de minciuna. Si asta ca urmare a necredintei. Tocmai ei, poporul Israel, ajunsesera asa. Vorbesc de ziua judecatii cu infatuare. O asteapta. Se dau viteji si vor sa Il vada pe Domnul ce le va face. Ei cred ca nu cred ca exista Dumnezeu. De aici pleaca urmarile. 

De unde sa iei valori, principii daca nu crezi in Dumnezeu? Pe ce baza sa iti cladesti viata daca totul e relativ? Sau o alta idee care era si atunci ca si acum: totul e Dumnezeu ... Deci, cui sa dai socoteala? 

Nu e pacat sa ascunzi adevarul si sa spui ceva care te-ar favoriza pe tine sau pe altul.
Nu e pacat sa iti inseli partenerul de viata.
Nu e pacat sa ai relatii sexuale cu oricine.
Nu e pacat sa bei pana cazi sub masa sau pat si apoi sa faci tot felul de fapte de care sa iti fie rusine de sa nu iesi din casa si ca sa iti faci curaj totusi, mai bei ceva tarie.
Nu e pacat sa omori pruncul din tine.
Nu e pacat sa dai mita.
Nu e pacat sa umbli cat mai senzual/a.
Nu e pacat ca nu crezi in Dumnezeu.
Nu e pacat sa omori (fapta, vorba, atitudinea).
Nu e pacat sa iti vinzi trupul pentru bani.
Nu e pacat sa vinzi pe altul ca sa faci bani din asta.
Nu e pacat sa iti traiesti viata dupa dictonul: Carpe Diem!
Nu e pacat .... si lista continua.

Asta gandeau israelii vremii si asta o gasesc in societatea in care traiesc. "Tie iti este spalat creierul! Cum poti sa crezi toate astea? Se aplicau celor ce erau in desert si ... poate ca Moise fumase niste iarba si a crezut ca s-a intalnit cu Dumnezeu. E doar o carte de povesti scrisa de oameni. Ce judecata tu? Tu chiar crezi?"

Insa daca ma gandesc ca cei ce erau in fruntea tarii isi duceau traiul mai mult beti decat treji, mai mult traind in perversiuni decat curat, mai mult cheltuind bani si umilindu-si scalavii atunci ... ce sa le cer? Imi place cum spune Isaia: "Vai de cei ce numesc răul bine, şi binele rău, întunericul lumină, şi lumina întuneric, amărăciunea dulceaţă, şi dulceaţa amărăciune!". Adica sa mergi prin intuneric si sa crezi ca e ziua `namiaza mare. Sa faci o prostie si sa crezi ca e bine ... sa o crezi cu toata convingerea ta si sa injosesti pe cel care ti-ar spune ca ai gresit.

Isaia isi continua discursul: "Vai de cei ce se cred înţelepţi şi de cei ce se consideră isteţi!". Ca si limbaj nu ii puteai "bate". Ei stiau foarte bine limbajul si cuvintele lui Dumnezeu insa ... isi avea propriul lor dictionar pentru cuvintele pe care le foloseau. Si profetul Amos scrie despre asta in capitolul 5:7 "Ei sunt cei ce prefac judecata în pelin şi aruncă dreptatea la pământ! " 

Nu puteau spune ca nu aveau Cuvantul Domnului, ca nu exista asa ceva la ei, ca nu auzisera despre el. Ca nu stiau Psalmii sau Proverbele. 
"Frica de DOMNUL este începutul înţelepciunii, şi cunoaşterea Celui Sfânt este pricepere." Proverbe 9:10. "Frica de Domnul este începutul înţelepciunii; toţi cei ce o păzesc au o minte sănătoasă. Lauda Lui este statornicită pe vecie." Psalmul 111:10

Daca incep sa vad ca sunt doar un om, o creatura si ca am un Creator, am pe Dumnezeu deasupra capului meu, e mai mare ca mine incep sa devin inteleapta. Daca caut mai mult de atat, caut sa aflu cine este Dumnezeu, care e relatia dintre mine si El devin priceputa, voi avea o minte sanatoasa, voi invata ca lauda i se cuvine Lui si nu mie. Si e posibil ca oamenii care nu vor sa Il cunoasca, recunoasca ca Dumnezeu Atotputernic sa nu ma creada inteleapta, priceputa, sanatoasa ... Dar, la ziua judecatii eu voi sta fata in fata cu Dumnezeu, in nici un caz cu oamenii care prefera sa traiasca si sa sa se injoseasca pana la nivelul patrupedelor actionand instinctual.

 Am auzit si eu de concursuri de betii, de campioni la baut si se face mare tam tam din asta. Insa daca stau stramb ca sa judec drept, asta e campion? E un 0m - burete impregnat cu bautura. Cred ca pana si creierul ii navigheaza in alcool. Si, din nou aici Isaia precizeaza ca nu e doar vin sau bere sau ... socata. Nu, e vorba de bauturi tari, cu multe grade in alcool. 

Am auzit de Domnul?
Mi-i frica de El? Il recunosc ca si Creator a toate? Recunosc ca sunt o faptura creata?
Il cunosc?
Care e relatia dintre noi doi?
Ce valori si principii am? 
Concorda ele cu ce spune Domnul?
Actionez pe baza principiilor si valorilor Lui?
Fac diferenta dintre bine si rau? 
Merg prin intuneric de-mi scot ochii si strig in gura mare ca nu vad de-atata lumina?
Fac diferenta dintre pelin si dulceata?

4 comentarii:

Tafnat_Paeneah spunea...

Daca vreodata te simti singura si parasita nu uita:
-ca ai pe cineva sus care vegheaza si care TE IUBESTE asa cum esti! Si daca pentru o persoana nu esti indeajuns de buna asta nu insemna ca nu esti buna deloc ,ci inseamna ca aceea persoana nu e buna pentru tine si nu stie sa aprecieze fiinta ta
...nu uita!
esti un dar special pentru aceasta lume...
ASA CUM ESTI asa cum te vezi cu defecte mici sau mari EL te-a creat asa pentruca EL te vede perfecta si pentru EL tu esti totul.
- Nu uita chiar si atunci cand nu mai poti, El e cu tine!-
NU ESTI SINGURA,
AI O SPERANTA...
esti unica ..asa cum esti,
iubita Cella!

cella spunea...

Ioi, mi-au dat lacrimile ....

Multumesc frumos!

Asa multumesc Domnului pentru voi si ma simt in siguranta stiindu-va tinandu-mi "spatele".

elena marin-alexe spunea...

Vai de cei ce numesc răul bine, şi binele rău, întunericul lumină, şi lumina întuneric, amărăciunea dulceaţă, şi dulceaţa amărăciune!

Multa lume traieste in confuzie totala din cauza pacatului care le intuneca drumul.
Mi-a placut meditatia ta, draga Cella!

cella spunea...

Oare nu de asta mai suntem inca pe pamant?
Sa spunem: helllo Domnul spune ca El e Adevarul!

Mersi Elena!