luni, 7 noiembrie 2011

"ce pot sa fac pentru tine?"

Cand vad cate un intelept imi doresc sa am si eu din intelepciunea lui, din modul cum vede el lucrurile, sa discern asa rapid ca el si sa nu imi bat capul ... cateodata de pomana. Ilie stie ca va fi rapit la cer. Elisei stie si el asta. Amandoi fusesera instiintati insa Elisei vrea sa fie cu Ilie cat mai mult posibil. Mentorul lui, omul care il luase "sub mantaua lui" si il invatase cum sa se apropie de Dumnezeu era gata sa plece la cer si el simtea ca i se rupe inima ....

Erau la Ghilgal si Ilie ii spune ca trebuie sa plece la Betel. Insa Elisei refuza sa il lase singur, si merge cu el. La Betel, se repeta scena, si Ilie, ii spune ca Domnul il cheama la Ierihon, apoi la Iordan. Elisei stia ce se va intampla. In Betel, Ierihon si Iordan se pare ca erau trei scoli pentru profeti si acestia stiau ca Ilie va fi luat de langa Elisei. Insa Elisei era ca un disc stricat si repeta aceeasi propozitie: "Viu este Domnul şi viu este sufletul tău că nu te voi părăsi, i-a răspuns Elisei". 


Profetii se apropie de Elisei si il intreaba soptind daca stie ca Ilie va fi luat de langa el. Stie asta bine de tot sufletul lui insa nu vrea sa discute asta. Ilie e inca pe pamant, Elisei inca mai poate invata de la el, mai poate vedea ce si cum face lucrurile, mai poate sa ii auda sfaturile. Nu are timp acum de pierdut si de despicat vestea in patru si apoi iar patru ...


Cei doi viziteaza scolile profetice din Betel, Ierihon si Iordan. Toti sunt bucurosi de vizitatorii importanti veniti sa ii vada. Cei din Iordan ies din cetate ca sa isi insoteasca o vreme musafirii. Ni se spune ca cincizeci de barbati dintre profeti au mers cu ei pana la raul Iordan. Scoala profetica nu avea numai 50 de persoane insa 50 dintre studentii de acolo voiau sa vada cum Ilie va fi ridicat la cer, voiau sa fie martori. Asa ca merg parte a evenimentului.

Ilie insa isi face mantaua sul, loveste apele Iordanului si acestea se despica iar ei trec prin Iordanul care acum avea pamantul uscat sub picioarele lor. Iordanul a mai fost despicat o data. Pe vremea lui Iosua cand a trecut impreuna cu poporul Israel. Ilie si Elisei stiau povestea aceasta, o credeau adevarata. O stiau si cei 50 de barbati din scoala profetica si banuiesc ca le ieseau ochii din orbite cand au vazut apele despicandu-se.

Acum, dincolo de Iordan, sunt doar ei doi, despartirea e mai aproape decat ar vrea Elisei. "După ce au trecut, Ilie i-a zis lui Elisei: 
- Spune-mi ce pot să fac pentru tine înainte de a fi luat de la tine? 
- Aş vrea să vină peste mine o îndoită măsură din duhul tău, i-a zis Elisei.
Ilie i-a răspuns: 
- Ai cerut un lucru greu, dar dacă mă vei vedea când voi fi luat de lângă tine, aşa ţi se va întâmpla; dacă nu, nu ţi se va întâmpla aşa.
Şi în timp ce mergeau şi vorbeau unul cu altul, un car de foc şi nişte cai de foc i-au despărţit pe unul de celălalt şi Ilie s-a înălţat la cer într-un vârtej de vânt. Elisei privea şi striga: „Părintele meu! Părintele meu! Carul lui Israel şi călăreţii lui!“"


Ca vreau sau nu sa recunosc, am langa mine oameni care s-au dedicat Domnului. Insa ei nu despica Bahluiul in doua si nici nu ar avea rost ca e cam uscat, Duhul nu ii ia sa ii duca in alte localitati, unii dintre ei nici nu sunt observati de cei din jur. Daca m-ar intreba ce vreau sa imi faca, pana acum as fi cerut intelepciunea lor, pasiunea cu care studiaza, se roaga, explica, invata, fac lucrurile. Pasajul asta insa ... m-a provocat sa vad ca ceea ce avea Ilie nu era intelepciunea lui naturala. Nu fusese inzestrat ca si Solomon cu intelepciune de sa stea lumea la rand ca sa il asculte. Ilie avea Duhul Lui Dumnezeu in el. Elisei a vazut asta si a cerut la despartirea lor sa primeasca duh indoit din duhul lui Ilie. Adica de doua ori cat avea Ilie. Si ... Ilie era cunoscut de tot Israelul. 


Carul si caii de foc au trebuit sa treaca printre ei ca sa ii desparta si Ilie sa fie luat la cer. Elisei insa nu s-a lasat pagubas, a vrut sa nu clipeasca, sa nu il scape din vedere pe Ilie, a vrut din toata inima sa vada pe Ilie pana cand cerul devine din nou senin ... si, l-a vazut. 


Ce cer de la oamenii care umbla cu Domnul? Ce vreau de la ei? Cartile, studiile, locurile vizitate, contextul in care au luat decizia de a-L urma pe Christos cu toata inima, intelepciunea naturala sau primita sau sa cer Domnului sa imi dea si mie duh indoit din duhul lor? Am raspuns cuiva ca as vrea duh indoit din duhul lui Elisei si a facut niste ochi mari intrebandu-ma: adica cat Ilie si inca de trei ori? Si i-am spus: Da, de ce nu? Daca cer putin, primesc putin. 
Daca cer mult, primesc mult.

6 comentarii:

Oana spunea...

Niciodata n-am inteles (si nici practicat) acest fabulos "Daca cer putin, primesc putin. Daca cer mult, primesc mult" de care amintesti tu.
Mi se parea ca fortez nota, ca Domnul vrea intai de toate smerenie, "sa ma multumesc cu putin"....
.... citind cele scrise de tine, inteleg mai bine.
Saptamina cu sens îţi doresc, Cella!

cella spunea...

Oana,
nu-s hapsina insa nu vreau putin. Nu pot sa ma multumesc cu putin.
Eu am alt principiu: Totul sau nimic!
Nimic nu imi place asa ca ... vreau Totul!
Il vreau pe El!

Livius spunea...

Bine si intelept a cerut Elisei.
Domnul Isus promite ca El da Duhul Sfant celor ce i-l cer. Oare ce altceva ne-ar trebui, cand Duhul Sfant este si putere, este si intelepciune, este si mangaiere, este... numeste-le tu pe cate vrei, ca ESTE TOT CE VREI. Numai ca, nu noi il manevram cum am vrea noi, ci este (purcede) de la Dumnezeu, vine la noi si ramane cu noi pana la sfarsit, iar dincolo de "sfarsit", te rog citeste Romani 8:15.

cella spunea...

"Voi n-aţi primit un duh de robie, ca să vă fie din nou teamă, ci aţi primit Duhul înfierii5 prin care strigăm: „Abba!“, adică „Tată!“"

Felicia spunea...

Draga Cella, oricat de tarziu ar fi, cu asa bucurie savurez cuvintele Dului traspunse in intelepciunea ta primita de la El, si modul extraordinar si particular in care sti sa descrii totul! Vezi aici se vede diferenta feluritelor daruri cu care am fost binecuvantati! Multumim pt tot ceea ce faci si ma rog ca Dumnezeu sa te ajute in continaure, si jertfele care le aduci zi de zi la altarul Dului pt multi oamenii sa fie de cel mai inalt miros placut inaintea Sa. Fi plina de pace, si fie ca Duhul Dului sa te calauzeasca mai departe in intelepciunea divina!
Imi place modul tau de abordare...compatibil cu al Dului Isus...'Fiule da-mi inima ta Mie', nu 1%, 5%-50-90%, inima ta ..toata! Dne ajuta, totul pt El, totul in El si totul doar prin El!
Love, pt the best Cella!!!

cella spunea...

Feli,
tu esti Pavel in varianta feminina?
Ma bucur ca framantatile mele nu-s numai ale mele ci si ale altora.
Si, mai mult de atat, ma bucur ca aud ca si altii decid sa-si lase viata schimbata de El, pentru El, in El.
O noua zi cu har sa ai Feli!