luni, 3 martie 2014

ca să-mi meargă bine din cauza ta

Îmi continui călătoria cu Avram prin Geneza 12:8 şi primele 4 versete din 13. E o perioada tristă pentru Sarai. Plecaseră de lângă un altar, fusese chemat Numele Domnului, numai că foamea a venit, s-a instalat ca la ea acasă ... şi era o foamete mare. Avram e bărbat, gândeşte logic şi trebuie să acţioneze. A auzit că în Egipt e bine şi a decis să se ducă şi el să îşi câştige pâinea acolo pentru o vreme. I-a adus la cunoştinţă soţiei sale planul. Era un plan ce cerea sacrificiu si ... sacrificată trebuia sa fie Sara.

"8 De acolo a pornit spre munte, la răsărit de Betel şi şi-a întins cortul, având Betelul la apus, iar Ai la răsărit. El a zidit acolo un altar Domnului şi a chemat Numele Domnului.
9 Apoi Avram a călătorit în continuare spre Neghev.

Avram în Egipt
10 A venit o foamete în ţară şi, pentru că foametea era grea, Avram s-a dus în Egipt ca să locuiască acolo pentru o vreme. 11 Când era aproape de a intra în Egipt, Avram i-a zis soţiei sale, Sarai: „Ştiu că eşti o femeie frumoasă. 12 Când te vor vedea egiptenii şi îşi vor da seama că eşti soţia mea, pe mine mă vor omorî, iar pe tine te vor lăsa în viaţă. 13 Spune că eşti sora mea, ca să-mi meargă bine din cauza ta şi viaţa să-mi fie cruţată datorită ţie.“
14 Când Avram a intrat în Egipt, egiptenii au văzut că Sarai era foarte frumoasă. 15 Demnitarii lui Faraon au văzut-o, i-au lăudat-o, iar ea a fost adusă în familia lui. 16 Faraon l-a tratat bine pe Avram datorită ei şi i-a dat oi, boi, măgari, măgăriţe, sclavi, sclave şi cămile. 

17 Dar Domnul l-a lovit cu urgii pe Faraon şi familia lui din cauza lui Sarai, soţia lui Avram. 

18 Atunci Faraon l-a chemat pe Avram şi l-a întrebat: 
„De ce mi-ai făcut una ca asta? 
De ce nu mi-ai spus că ea este soţia ta?
19 De ce ai pretins că este sora ta, iar eu am luat-o de soţie? 
Ia-ţi soţia şi du-te!“ 
20 Faraon le-a dat porunci oamenilor săi cu privire la Avram, iar aceştia l-au izgonit împreună cu soţia lui şi cu tot ce avea. 

1 Avram a urcat din Egipt în Neghev împreună cu soţia lui şi cu tot ce avea, iar Lot a mers împreună cu el. 2 Avram era foarte bogat în turme, în argint şi în aur. 3 Din Neghev, el a călătorit până la Betel, până la locul în care şi-a întins cortul la început, între Betel şi Ai, 4 loc în care a făcut un altar şi a chemat Numele Domnului."

Nu ştiu dacă Sarai i-a comentat deciziile, nu ni se spune. Însă cărei femei întreagă la cap îi vine bine când i se spune că va fi dată de către soţul ei în haremul faraonului? Abia în Evrei 11:11 văd că de fapt Sarai a decis să se încreadă în Domnul şi să rămână în ascultare faţă de şotul ei.

Din cauza Sarei vin peste Egipt urgii şi Faraon e nevoit să îşi cheme vrăjitorii, preoţii zeilor, profeţii zeilor vremii lui, să facă consiliu şi să vadă din ce cauză se abat toate urgiile pe capul lor. Se descoperă că urgiile au venit la pachet cu Sarai. Mintea le merge repede şi bănuiesc că o întreabă dacă îi este soţie lui Avram iar ea spune adevărul. Până atunci nu s-a găndit nimeni să o întrebe şi pe ea cine e, ce face, de unde vine ... ce e cu ea?

Domnul intervine ca să o scape pe Sarai care " fiindcă a crezut in credinciosia Celui ce-i fagaduise." (Evrei 11:11b) Sara fusese cu Avram când se zidiseră altarele, el îi povestise cu lux de amănunte ce îi vorbise Domnul şi ea a decis să se încreadă în Domnul indiferent de contextul social, politic, economic, religios, conjugal prin care trecea. 

Avram este chemat de Faraon la curte şi e numit mincinos în faţa tuturor. Este făcut responsabil de urgiile ce veneau peste Egipt din cauza minciunii lui şi alungat din ţara unde crezuse că va trăi bine şi liniştit.

Nu putea Domnul să i se arate lui Avram şi să îi spună să stea liniştit pe lângă cananiţi? Nu putea să facă să plouă în Canaan în aşa fel încât Avram să nu plece în Egipt? Nu putea să transforme ţinuturile unde stătea Avram în ţinuturi mănoase? Ba da, putea. Dar, ne-a dat libertatea de a alege. Avram ştia că trebuie să ajungă în Canaan şi a ajuns acolo. Îi fusese promisă ţara asta pentru urmaşii lui şi el aici dăduse nas în nas cu cananiţii care nu păreau impresionaţi de el. A venit foamete şi el nu a mai întrebat pe Domnul ce să facă. A gândit, a acţionat, a lăsat măduva să îi tremure în oase, şi-a dat soţia ca să îşi scape viaţa, a primit bogăţii în schimbul ei ... Dar văd că Domnul e acolo cu el chiar şi când alegerile făcute nu sunt făcute cu El. 

Domnul alege să ne lase să trecem prin diverse situaţii pentru a ne creşte credinţa şi încrederea, pentru a alege să ascultăm de El indiferent de condiţiile de trai şi de contextele în care ne scăldăm. Însă pot să văd cum Domnul nu îşi lasă promisiunile neîmplinite şi intervine cu urgii pentru a-i scoate pe cei direct implicaţi din belele în care s-au băgat singuri. 

Orice decizie luată nu mă afectează numai pe mine oricât m-aş bate eu în piept. Urmările ei afectează pe cei din familia mea, din comunitatea unde trăiesc. Avram fusese chemat de Domnul şi i s-a promis că va fi o binecuvântare însă pentru egipteni ajunge opusul binecuvântării. 

Mă împresionează Domnul în modul cum lucrează cu Avram. Nu scrie nicăieri că l-a pedepsit pentru plecarea în Egipt şi că a spus jumătate de adevăr în ce o priveşte pe Sarai. Domnul vede credincioşia soţiei sacrificată "ca să-mi meargă bine din cauza ta şi viaţa să-mi fie cruţată datorită ţie" şi intervine să o salveze. Domnul este credincios promisiunii Sale. Avraam îşi pierduse direcţia dar Sarai rămăsese pe poziţie. 

Niciun comentariu: