marți, 18 martie 2014

meditez în Valea Regelui

Aud mereu spunându-se că trăim vremuri grele, că lumea s-a stricat, că înainte era mai bine. Habar nu am când mai înainte ... Îl analizez pe Avram şi văd că nici la el viaţa nu era pe roze chiar dacă avuţiile îi creşteau. Din Egipt, unde a gafat teribil când pentru binele lui a ales să spună jumătate de adevăr şi să o sacrifice pe Sara, se întoarce cu bogăţii. Se desparte de Lot din cauza certurilor dintre slujitorii lor. Lot îşi aşează corturile în apropiere de Sodoma iar Avram a locuit in Canaan.

Despre locuitorii Sodomei ni se spune că "Oamenii din Sodoma erau răi, păcătuind peste măsură împotriva Domnului." Geneza 13:13 Lot însă avea alte priorităţi. Nu scrie nicăieri că L-ar fi căutat pe Domnul, că ar fi zidit altare, că ar fi vrut şi el să Îl audă pe Domnul ca şi Avraam, să Îl vadă. Nu, el era mulţumit cu ce îi spunea Avraam, o vreme au călătorit împreună, s-a bucurat de binecuvântarile lui Avraam şi ... atât.

Nu ni se spune câtă vreme trece şi în zonă izbucneşte un război. Lot împreună cu regele Sodomei este luat prizonier împreună cu tot ce avea. Vestea asta ajunge la Avraam. Dacă ajungea la mine vestea asta ... era rău tare de Lot.

Un aspect important aici e că Lot deja se mutase în cetate. Locuia cu oamenii despre care ni se scrie că "erau răi păcătuind peste măsură împotriva Domnului." Mai târziu voi vedea că ni se spune despre Lot că îşi chinuia sufletul acolo însă acum, de dragul afacerilor, poziţiei merge să locuiască între ei.

În timp ce Lot îşi vede de poziţie şi afaceri, Avram îşi antrenează slujitorii şi se pregăteşte de război cât încă este în vreme de pace. După ce aude vestea că nepotul îi fusese luat prizonier, îşi ia 318 dintre cei mai buni ostaşi crescuţi în casa lui, dintre robii lui şi pleacă după Lot împreună cu aliaţii lui. Avraam a făcut acorduri de pace cu vecinii şi acum are nevoie de ei iar aceştia merg cu el. Gândesc, plănuiesc şi acţionează împreună. O mână de oameni bate mulţimea armatelor regilor şi îl iau pe Lot şi ce era al lui înapoi.

Se întorc şi regele Sodomei îi iese în întâmpinare. Nu ni se spune nimic despre această întâlnire. Apare însă regele Salemului care îl binecuvântă pe Avram.

Avram pleacă din Ur pentru că i-a vorbit Domnul. La un moment dat I se arată Domnul şi el zideşte acolo un altar. Cu toate astea cred că Avram a primit multe întrebări de la Sara, de la slujitorii lui şi de la Lot cu privire la Dumnezeul lui, cu privire la deciziile lui ciudate, radicale. În Valea Şave sau Valea Regelui are parte de o confirmare publică a credinţei şi deciziilor lui. În faţa slujitorilor lui războinici, în faţa aliaţilor şi a suitei din Sodoma, în faţa lui Lot si a casei lui apare Melhisedek care "era preot al Dumnezeului cel Preaînalt" şi îl binecuvântă. „Binecuvântat să fie Avram de Dumnezeul cel Preaînalt, Creatorul cerului şi al pământului, 20 şi binecuvântat să fie Dumnezeul cel Preaînalt, Care i-a dat pe duşmanii tăi în mânile tale!“ Geneza 14:19-20

De unde ştia Avraam să dea zeciuială? Habar nu am. Dar cert e ca ştia de principiul zeciuielii.

Ajunge acasă Avraam şi cred în fiecare cort si casă, fiecare ostaş din oricare popor ar fi fost discuta cu ai casei lui despre evenimentele petrecute. Povesteau despre Melhisedek, despre Avraam, despre faptul că acesta a refuzat să dea oameni pentru bogăţii şi mai mult de atât, a refuzat să primească ceva de la cei pe care i-a salvat. Ce soi de om o fi ăsta? Cine este Dumnezeul Cel Preaînalt despre care spunea Melhisedek? Ce înseamnă că Dumnezeul l-a binecuvântat? Cum l-a binecuvântat?

Sunt în proces de a învăţa o lecţie de la Avram. Îmi e destul de greu să mi-o însuşesc pentru că trebuie să lupt cu mine până în măduva oaselor. Sunt categorică şi dacă am fost acuzată pe nedrept şi grav, dacă am sfătuit pe cineva multă vreme şi apoi a acţionat cum a vrut acea persoana, eu renunţ la relaţie definitiv.

Avram a avut parte de îndurare ca şi mine. El şi-a învăţat lecţia şi acordă har ... eu încă mă lupt să învăţ. Încă ţin la dreptatea mea, la mendrele mele, la orgoliul meu. Pentru Avram era clar ca era strain în ţara ce îi va fi dată ca moştenire şi nu se duce la cananiţi şi îi zboară din corturile lor aducându-le la cunoştinţă că Canaanul e a lui. El devine o mărturie între ei. Nu se ceartă cu Lot pentru că cananiţii se uitau la ei, îi analizau iar el avea nevoie de o relaţie bună cu Lot şi cu vecinii. Avram a decis să trăiască conform cu ceea ce îi spunea Dumnezeul lui. 

Niciun comentariu: