joi, 13 martie 2014

Ce învăţ de la Estera?

Acţiunea cărţii Estera îmi dovedeşte că ceea ce a scris Isaia este perfect adevărat. Au venit babilonienii şi au luat pe Iuda în robie. Dar apare Cirus, despre care Isaia scrisese ca a fost ales de Domnul pentru a elibera din robie pe poporul Său. Imperiul babilonian va cădea şi pe scena omenirii apare imperiul Persan cu Cirus in frunte. Edictul de eliberare a venit însă nu toţi evreii au plecat înapoi in Iuda.

În Babilon, evreilor li s-a permis să se aşeze pe malurile Eufratului şi aici nu au stat cu mâna în sân. Au infiinţat şcoli, aveau afaceri şi tot în Babilon a luat naştere Talmudul. Aveau o viaţă bună aici, aveau funcţii înalte, poziţie în societate, afaceri care le mergeau bine ... de ce să plece? În anul 369 BC Cirus moare şi pe tronul Persiei urcă Ahaşveroş (Ahasuerus).

Cartea Estera este singura carte din Biblie în care Numele Domnului nu apare deloc însă e o carte de istorie unde văd Mâna Domnului la lucru, văd rugăciuni ascultate şi Îl văd lucrând şi salvând viaţa poporului Său.

M-am tot gândit la Estera şi la postul ei. Biblia spune că ea a postit împreună cu slujnicele ei. În mod cert, nu toate acestea erau evreice, erau fete şi femei din naţiunile ocupate de imperiul persan. Era împărăteasă şi dispunea de viaţa şi moartea supuşilor săi însă nu cred că Estera s-a purtat urât cu oamenii ei. Le era dragă femeia asta căreia viaţa îi atârna de un fir de păr şi postesc cu ea trei zile. Nu scrie nicăieri că le-a dat trei zile libere ca să postească şi să se roage. Viaţa şi-a continuat mersul ei cu ocupaţiile şi îndatoririle ce le avea fiecare.

Cui se rugau oamenii aştia? Contextul în care locuiau era unul idolatru. Statuile idolilor erau la tot pasul, templele ridicate in cinstea acestora se vedeau din depărtare. Şi totuşi, slujitoarele Esterei cui se rugau? Credinţa Esterei era una intimă? A spus ea cui se va ruga? A spus ea despre Dumnezeul ei? A vorbit slujitoarelor ei despre Dumnezeul lui Avraam, Isaac şi Iacov? Deşi amănuntele acestea nu ni se dau, din reacţiile şi acţiunile celor implicaţi văd că Estera a povestit despre Dumnezeul ei, despre un Dumnezeu ce face minuni, ascultă, e personal, intervine, salvează. A povestit istoria poporului ei, a povestit despre Dumnezeul în care ea şi-a pus încrederea.

Însă nu numai Estera e în post ci şi toti evreii din Şuşa şi din imperiul Persan. Aleseseră să nu plece în Iuda ci să îşi continue viaţa în Persia. Au crezut că le va fi bine. De ce să o ia de la capăt? De ce să se ducă într-o cetate vai de steaua ei şi să se apuce de reconstrucţie când aici aveau casă, afacere, şcoala, sinagogă?

Nu tot timpul planurile şi alegerile noastre sunt cele care ne vor duce la viaţă. Unele alegeri ne duc la moarte fizică şi spirituală. Domnul i-a lăsat să aleagă dacă vor ieşi din robie sau nu. Au ales să rămână şi era cât pe ce să îi coste viaţa pe toţi.

O orfană ajunge împărăteasă. Estera nu era din familie nobilă persană, era dintre captivii din Iuda însă pentru o vreme ca aceea ajunge la palat şi este aleasă de împărat ca soţie.

E posibil ca mulţi să nu dea doi bani pe mine. Nu sunt de viţă de nobilă din câte ştiu eu, familia mea nu are un renume, pe nici o spiţă a familiei nu au avut bogăţii şi averi dar nici săraci nu au fost. Apoi nici măcar nu am călcat pragurile universităţilor cu renume din Europa sau din lume şi din punct de vedere uman, pot fi nimeni în drum. Dar la Domnul nu merge aşa, planurile Lui, gândurile Lui sunt total diferite de ale mele şi de ale celor de lângă mine. Din punctul Lui de vedere sunt o prinţesă a Lui, sunt fiica Lui şi când inima tremură-n mine, El vine înarmat în fruntea cetelor de oşti ca să mă salveze. Tot ce există văzut şi nevăzut e a Lui.

Ce învăţ de la Estera? Păi ce a învăţat şi ea de la Isaia: "Căutaţi pe DOMNUL cât timp mai poate fi găsit! Chemaţi-L cât timp mai este aproape!" Isaia 55:6

Niciun comentariu: