marți, 6 octombrie 2009

"oare mai vede?"

Foarte multa vreme m-am intrebat de ce Dumnezeu nu mai actioneaza ca in trecut cu poporul Israel? Greseai si ori veneau serpi veninosi, ori se despica pamantul, ori cadea foc din cer, ori alte urgii. Am intrebat pe cei mai "teologi" ca mine si mi s-a raspuns ca traim vremi de har - adica nu e nevoie de jertfe pentru iertarea pacatelor, Hristos a murit pentru mine - jertfa suprema.
Dar ... ok, e vreme de har insa Dumnezeu nu mai face nimic? Numai sta si se uita la noi? Efectiv si-a impus sa nu faca nimic? Chiar nu vede in ce hal am ajuns?
Duminica dupa amiaza am vazut un documentar "Ziua cand Dumnezeul meu a murit". M-a frapat titlul asa ca am incercat sa vad filmul. Era vorba de niste copile intre 7-14 ani si inca o femeie tanara de 21 de ani ce fusesera vandute de apropiati si cunoscuti in traficul de persoane. Una din ele afirma "a fost ziua cand am crezut ca Dumnezeu a murit". Batai, umilinita, tot felul de boli, conditii inumane de viata, mizerie la orice nivel, coruptie pana in panzele de sus ale statutlui si ... ma uitam la fetele si femeile astea acum "salvate" din "iad" .... Intrebarea din spatele afirmatiilor lor era: Unde este Dumnezeu? Ii pasa?
Primul impuls ar fi sa zic ca ... a pierdut controlul sau ca ne iubeste prea mult ca sa intervina, sau cine stie ce aberatii mi-ar mai trece prin minte ... dar in Biblie, in cartea Romanic citesc: Mânia lui Dumnezeu se descoperă din cer împotriva oricărei necinstiri a lui Dumnezeu şi împotriva oricărei nelegiuiri a oamenilor, care înăbuşe adevărul în nelegiuirea lor. Fiindcă ce se poate cunoaşte despre Dumnezeu, le este descoperit în ei, căci le-a fost arătat de Dumnezeu.
Asta inseamna ca Dumnezeu e manios, manios pe orice si oricine ma duce la autodistrugere. El, Dumnezeu Sfant, Sfant, Sfant e manios pe cei ce imi spun ca adulterul e un mod de viata placut, pe cei ce ma imbie sa mint ca sa am beneficii mai mari sau mici, pe cei ce imi intind curse ca sa cad, pe cei ma fura, ma umilesc, pe cei care ma duc in imoralitate .... El, Tatal meu nu vrea sa ma autodistrug.
O alta dilema a fost cu cei ce nu au auzit de Dumnezeu niciodata, cu cei din triburi, cu cei ce au murit inainte de a fi tradusa evanghelia in limba sau dialectul lor. Si, imi ziceam: Doamne, doar nu vor merge in iad oamenii astia, ei chiar nu au stiut de Tine ... nu poti fi atat de nedrept ....
Psalmul 19:1-4 Cerurile spun slava lui Dumnezeu, şi întinderea lor vesteşte lucrarea mînilor Lui. O zi istoriseşte alteia acest lucru, o noapte dă de ştire alteia despre el. Şi aceasta, fără vorbe, fără cuvinte, al căror sunet să fie auzit: dar răsunetul lor străbate tot pămîntul, şi glasul lor merge pînă la marginile lumii. خIn ceruri El a întins un cort soarelui.
De unde aflu despre Tine? Cerurile, soarele, stelele, luna, fiecare noua zi, muntii, dealurile, apele, toata natura imi spun despre El. Orb, surd si mut pot fi si tot pot afla despre El.
Doamne, m-am tot intrebat daca mai vorbesti azi, daca mai faci semne si minuni, daca iti mai pasa insa ... nu mi-am pus intrebarea daca eu ascult ... Nu am vrut sa te vad, nu am vrut sa te recunosc, nu am vrut sa ascult crezand ca imi iei libertatea, ca nu mai e distractie cu Tine, ca ar inseamna o viata ca de calugarita ...
Contrar ideilor mele despre Tine, am aflat ca ascultand de Tine am libertate, am libertate sa spun clar si raspicat NU adulterului, curviei, minciunii, crimei, umplerii mintii cu tot felul de scene pline de senzualitate pana la porno, cu tot felul de imagini si povesti cu si despre crime, cu tot felul de povesti de dragoste dintre draci ...
Am libertate sa iubesc pe oricine, insa asta nu inseamna ca ii accept stilul si ideile de viata, ci asta inseamna ca imi pasa ca se autodistruge ci ca ii spun despre asta, nu il/o pot lasa acolo.
Tu nu esti Fat Frumos, nici Balaurul din nu stiu care poveste .... Tu esti Dumnezeu, esti vesnic, esti Creator al universului si nu pot accepta ca sunt o maimuta in evolutie, Tu esti dragoste, esti perfect, esti absolut. Ai pus in mine legea Ta, e inscrisa in codul meu genetic si nu pot sa spun ca nu exista bine si rau si ca totul e relativ ...
Tu vorbesti si azi, faci minuni si azi, le faci si in viata mea si a multora insa nu vor sa vada, esti prezent aici si oriunde, esti peste tot, esti plin de dragoste, esti Sfant, Sfant, Sfant, dar esti manios pe oricine si orice ma impiedica sa te cunosc si sa Te urmez. Tot ce ma duce la autodistrugere ma indeparteaza de Tine si Tu azi imi reamntesti ca esti manios pe orice si oricine face asta. Doamne, vad si simt atata dragoste din partea Ta si nu pot sa nu o accept, nu pot sa nu fug la Tine, sa te las pe Tine sa ai grija de mine ...
Oricare ar fi necazul, incercarea in care intru nu pot sa spun ca Dumnezeu a murit. Dumnezeul meu nu moare, El e vesnic ... insa e adevarat ca mintea mea nu poate pricepe prea bine ce inseamna vesnic ...
Dumnezeul meu nu e marginit, nu e limitat ... e atotputernic, omniprezent, omnipotent ... nu pot vedea lumea decat vizibilul insa El e conducatorul cetelor de ingeri, El lupta pentru mine cu toate duhurile, dracii, cu toate puterile ce ma tin departe de El. Lupta pentru mine pentru ca ma iubeste.

4 comentarii:

Tafnat_Paeneah spunea...

astazi te-ai intrecut pe tine insuti in acest eseu plin de har si adevar .. ma rog Domnului sa te tina la pieptul Lui ..e nevoie de asemenea trairi sfinte in partasie cu Tatal nostru . Aleluia -Maranata!

cella spunea...

mersi, ma distreaza ca tu oricum stii mia multe despre articole si tot comentezi ;))

elena marin-alexe spunea...

Din nefericire oamenii in majoritatea lor intreaba mereu, dar nu cauta raspunsul lui Dumnezeu.Eu am certitudinea ca Biblia are raspuns la orice intrebare omeneasca. Am probat asta.
Binecuvantarea Lui sa fie cu tine,Cella! Maranata!

cella spunea...

Da, sie cred ca are raspuns ...
Astazi in mod deosebit am inteles pasajul din Romani BINE. Sau mai bine zis in sfarsit l-am inteles.
Orice pun si punem inaintea Lui Dumnezeu, orice idee, orice om, orice sfat ...
Discutam azi dimineata dupa ce articolul era deja postat despre incredere vs neincredere in Dumnezeu, te doboara boala, frica si altele pentru ca nu crezi in Dumnezeu, pentru ca nu ai incredere.
Ar fi trebuit sa nu raman socata insa ... am ramas cand am auzit raspunsul: stii, astea sunt bune pentru cineva care nu crede in Dumnezeu, dar eu stiu despre Dumnezeu de multa vreme, am incredere in El insa boala mea e vindecata, rezolvata de un doctor/psiholog.
Mi-a revenit in minte versetul ... Dumnezeu de manie pe orice si oricine se interpune intre noi si El, intre noi si orice pare mai bun ca El, intre noi si orice ne duce la autodistrugere ...
Trebuie sa mergi la doctor, de asta sunt doctorii ... insa cand doctorul este mai presus de Dumnezeu ...
Ma opresc aici ca e mai bine.
va doresc o seara plina de har si binecuvantare!