sâmbătă, 25 iunie 2011

consecintele alegerilor

Tatalui meu ii placea sa aibe pe langa casa un caine mare, care sa latre puternic. Ma prapadeam de ras cum isi inchipuia el un caine perfect pentru casa noastra. Si, inainte de a iesi la pensie a adus acasa un caine ce semana cu Lassie (cainele dintr-un serial ce s-a difuzat imediat dupa revolutie). Aproape 10 ani Spik a fost cainele casei noastre. Nimeni nu intra in curte, nici o pisica straina nu indraznea sa calce in curte daca el nu era legat. Avea o placere de care nu l-am putut dezvata. Avea un stalp de la gard pe care ii placea sa se urce si sa vada cine trecea pe drum si daca nu ii placea de fata omului se apuca sa latre. Nu musca omul ce trecea pe drum insa il baga in sperieti. Niste vecini furiosi ca nu pot fura nimic de la noi l-au omorat. Spik a avut parte de o moarte cumplita. Mult l-am jelit fiecare dintre noi. Pare comic insa Spik era ca un membru al casei, avea locul lui in familie si avem o gramada de amintiri in care el este parte la actiune sau martor tacut in suferinta.
In 2 Samuel 12 citesc despre cum Nathan este trimis la David. Urie e mort, Batsheba isi terminase perioada de doliu. Nu cred ca a fost prea lunga perioada pentru ca burta crestea si ... David a luat-o repede in casa lui, a luat-o de sotie. A legalizat relatia ca .... cumva sa para ok toata afacerea. Numai ca afacerea asta ... asta nu a placut deloc Domnului
Nathan, profetul, prietenul, confidentul lui David este trimis la David. E profet in Israel. E prietenul lui David. Nu il inghesuie inima sa se duca la David acum .... insa este trimis de Domnul. Ca vrea sau nu, nu ni se spune insa ... ca sa apara la rege are nevoie de o poveste. Incepe sa povesteasca si tensiunea lui David creste incet incet pana aproape explodeaza. Nesimtitul de bogat sa dea de patru ori inapoi ... Pfuoailei ce i-ar face David daca l-ar vedea. "Cine e acest nesimtit Nathan? Cine e acest om cu suflet rau? Locuieste in imparatia mea? Spune ca ... il mananc de viu!". Banuiesc ca ii tremura maduva lui Nathan cand ii spune: "Dragul meu David ... tu esti acest om!"
Nu a facut stop cardiac David, nu i-a taiat capul lui Nathan, nu mai avea ce sa ii dea inapoi lui Urie, nu il putea invia ... De cand o vazuse pe Batseba, parca mintea ii fusese capturata de amoniti si nu a putut sa isi stapaneasca pofta, asa ca a trimis sa i-o aduca, sa se culce cu ea. Apoi a fost nevoie sa ii omoare barbatul pentru ca ramasese insarcinata. Numai ca toata treaba asta nu i-a dat pace ... vad asta in Psalmul 32. Nu mai putea dormi ... daca ar fi plecat la razboi cu baietii ar fi dormit tun, asa insa ... insomniile ii faceau viata insuportabila. Mancarea, cele mai bune scofeturi nu ii mai produceau nici o placere ... nici nu putea manca. Slabea vazand cu ochiii.
David, omul dupa inima lui Dumnezeu, o facuse lata, pacatuise si apoi ca sa ascunda un pacat a trebuit altul si altul si altul si altul. Dumnezeu nu l-a oprit. Nu l-a paralizat pe David, nu i-a blocat simturile, nu i-a anesteziat placerile. L-a lasat pe David sa aleaga si .... David a ales. Pacatul infaptuit nu i-a dat pace. A legalizat acum totul insa ... degeaba. Pacatul nu ramane fara consecinte. Nu te poti juca cu focul fara sa te arzi, fara sa iti dai foc, fara sa ramai cu cicatrici.
Batsheba, sotia lui Urie nu era una din sotiile acestui brav ostean. Era singura lui sotie, iubita lui si el era iubitul ei. Povestea lui Nathan asa spune. David avea sotii, tiitoare ... nu ni se spune de nici una dintre ele ca i-ar fi fost iubita, ca in mod special ar fi iubit una din ele in mod special. A adus-o pe Michal inapoi pentru ca fusese fata lui Saul si ridica in fata poporului imaginea lui Saul acest gest, apoi ii fusese data lui de sotie, era a lui. Insa nu era inebunit dupa ea. Abigail o luase pentru ca era inteleapta si avea nevoie de oameni intelepti langa el. Pe celelalte nu ni se spune de ce le-a luat. Avea harem in casa lui si a luat iubita vecinului sau. Urie nu era un om bogat. Deduc asta din faptul ca Batsheba foloseste o baie publica si nu are in propria casa o baie cu piscina si sauna si salon de masaj cum are David (poate nu se numeau asa insa aveau cu siguranta).
I se aminteste lui David de unde a fost luat, cine i-a dat ce are, cine l-a facut rege, cine l-a scapat de Saul, cine l-a pus conducator. Acum era rege, avea Iuda si Israel peste care domnea, avea sotii si tiitoare, copii multi, slujitori, o armata puternica, oriunde mergea avea victorie ... nu se putea opri sa aibe mai mult si mai mult si mai mult .... asa ca vrea si ce e a vecinului, ce nu e a lui. Nu se opreste de la nimic pentru a avea ce vrea ... si voia mai mult si mai mult ....
Da, David a facut-o lata insa nu pot folosi asta ca scuza ca sa o comit si eu. Oricine poate cadea la fel ca el. Oricand si oricine as si am fi, putem sa ne duce la vale exact ca el. Sunt indemnata:  "
Vegheaţi, staţi fermi în credinţă, fiţi bărbaţi, fiţi tari!
Tot ceea ce faceţi să faceţi cu dragoste. 
" 1 Corinteni 16:13-14.  Chiar daca judecata si consecintele pacatului meu nu sunt imediate asta nu inseamna ca Dumnezeu nu a vazut ce am facut. Nu exista nimic pe lumea asta de care Dumnezeu sa nu stie, nu respir fara ca El sa stie, nu imi cade un fir de par fara ca El sa stie. Ingaduie sa cad, ingaduie sa ma duc la vale .... la fel ca la David. Consecintele pentru David si casa lui au fost grele. Ceea ce David a facut pe ascuns lui i s-a intors in mod public si in stil mare ... Durerea pentru pacatul asta a fost mare .... unul din baietii lui, propriul lui copil si-a violat sora in casa lui David. Absalom, frumos Absalom s-a razvratit, i-a luat tronul, sotiile si s-a culcat cu ele tocmai pe acoperisul casei lui din Ierusalim, acoperis de pe care o vazuse el pe Batsheba. Tot ceea ce i-a spus Nathan s-a implinit aducand amaraciune in inima si viata lui David. Insa era constient ca sunt consecintele alegerii lui ...

Ce aleg? Aleg sa imi urmez placerile si sa cred ca Dumnezeu nu vede? Ca poate e ocupat cu altii? Alegerile mele au consecinte ce ma privesc direct si pe care eu trebuie sa mi le port. Da, prin jerfta lui Christos trecutul imi este iertat insa consecintele nu mi se iau, nu sunt scutita de ele. Mi le port cu varf si indesat.

Niciun comentariu: