joi, 30 iunie 2011

ipocrizie si rebeliune

Destul de des aud aruncandu-se vina copiilor peste parinti. X e un ratat pentru ca mama sau tatal sau amandoi au facut aia si aia si aia. Face asa pentru ca si taica-su/maica-sa a facut asa. A ajuns asa pentru ca ... ai lui nu au stiut sa il/o educe, creasca, disciplineze, corecteze. Uneori, parintii chiar nu fac nimic in disciplinarea copiilor lor insa nu pot arunca vina si peste David daca intru un pic mai mult in poveste.
Amnon ajutat de Ionadab isi violeaza sora si moare. E al doilea copil mort in casa lui David. Durere si mai mare pentru acest tata cand afla ca una din fiice ii fusese violata de un alt copil de-al lui. Un altul diintre copii lui decide sa ascunda totul sub pres, sa pastreze tacerea. Prima data m-am gandit: mai ce intelept ii Absalom asta. Vrea sa nu pateze imaginea fetei asteia, sa nu o faca de tot rasul in Israel. Numai ca frate-su isi foloseste sora nenorocita in scopuri proprii. Tamar va ramane in casa lui Absalom ca sa fie consolata. O priveaza de o posibila casatorie, de posibilitatea de a avea copiii tinand-o in casa lui reamintindu-i mereu si mereu de statutul ei de victima a propriului frate.
Insa si mai mult de atat, Absalom prin modul cum actioneaza arata clar ca nu ii pasa de legea lui Moise. Pacatul trebuia dat pe fata indiferent cine il comisese, Amnon trebuia ucis cu pietre. Insa el prefera sa tina ascuns secretul acesta, ca sa poata beneficia, sau mai bine spun profita, de pe urma lui. Il omoara pe Amnon dupa doi ani in care calculeaza aceasta crima, o mocneste, lasa gandul uciderii sa fie macinat de mintea lui. Si, dupa ce il ucide pe frate-su, fuge la Gheser, unde era rege bunicul lui Talmai. Din nou, fuge de asumarea responsabilitatii respectarii legii. Era vinovat de omor si legea spune ca trebuie sa moara cel ce o comite insa el da bir cu fugitii la bunicul sau care il tine la el.
David vede clar consecintele pacatului sau, stie clar ca nu e pedepsit de Dumnezeu pentru pacatul lui ci ca ceea ce se intampla e de fapt alegerea copiilor sai de a se razvrati, de a pacatui. Dar, e tata. Are deja doi copiii morti, al treilea e ca si mort, e fugar si o fata violata ascunsa intr-o casa a fugarului. Oare ce e in inima lui? Ni se spune ca il iubea pe fugar si il jelea in fiecare zi.
Numai ca oportunistii sunt peste tot si citind 2 Samuel 14 mi-am zis ca uite ce prieten bun e Ioab, in sfarsit i-a venit si lui mintea la cap, in sfarsit face si el ceva bun. Numai ca Ioab e un alt oportunist care se foloseste de altii ca sa isi duca planurile lui la capat. Cauta o femeie inteleapta si ticluieste o poveste cu care sa vina la David. Acestei femei ii tremura maduva in oase de frica lui Ioab si ... vrand nevrand vine la David. Numai ca David se prinde din niste expresii de-ale ei ca ceva e putred acolo si o intreaba direct daca nu e mana lui Ioab la lucru. Femeia usurata ca regele s-a prins ii marturiseste ca da, el a trimis-o cu povestea asta la el.
M-am enervat de numa realizand asta. Peste tot numai profitori, numai oportunisti, oameni in stare sa calce pe cadavre ca sa isi realizeze interesul lor, aparent le pasa de tine insa in realitate ... gandesc ce tepe sa iti mai traga sau ce foloase sa mai aibe de pe spatele tau.
Absalom este adus acasa de insusi Ioab. Si vreme de doi ani, nu isi vede tatal insa ii creste nivelul de nemultumire prin aceasta detentie la domiciliu. In loc sa vada ca a pacatuit, el incepe sa se vada fara vina. Crima comisa nu si-o atribuia, de pe urma tragediei lui Tamar el inca beneficia.
Ni se spune ca era foarte frumos si nu aveai ce sa reprosezi frumusetii lui. Ar fi castigat cu succes titlul de Cel Mai Frumos Barbat. Avea un par care daca era lasat sa creasca lung ajungea greu si cantarea cam 2,6 kilograme.
Dupa doi ani, David se intalneste cu ficioru-su si l-a sarutat ... banuiesc ca intalnirea a fost foarte emotionanta pentru David. Numai ca vipera de ficioru-su avea alte planuri. Se intoarce in casa la taica-su si se aseaza in calea celor ce veneau in audienta la rege spunandu-le ca acesta e foarte ocupat si nu are timp sa judece poporul, aratandu-se foarte indurerat de problemele celor ce veneau cu petitii la rege si le facea el dreptate. Iar oamenii au inceput sa il aprecieze pe Absalom, pe acest nesimtit ce surpa scaunul tatalui sau.
Nimeni nu ii spune lui David de ceea ce se intampla. Si povestea asta tine patru ani de zile. In patru ani, nu vede nimeni ca e ceva putred in asta? Nu duce pe nimeni mintea ca Absalom ii joaca pe oameni pe degete? Chiar nici unuia dintre slujitori nu ii pasa, nu realizeaza ca e un complot?
Dupa cei patru ani in care atrage inima barbatilor din Israel, Absalom cu mare tupeu si nesimtire de nedescris apare la David si ii cere voie (era tot in arest la domiciliu) sa mearga la Hebron, locul unde se nascuse el ca sa isi implineasca un juramant. David ii da voie si ii ureaza: "Mergi in pace". Si Absalom numai pace nu avea in minte, inima si planuri. Imediat ce a iesit de la rege a trimis mesageri in Israel ca oamenii sa vina sa il faca rege.
Absalom nu numai ca nu are nici o treaba cu ascultarea fata de taica-su, fata de autoritate insa nu ii pasa absolut deloc de Legea lui Dumnezeu, de Dumnezeu. Nu isi vede, recunoaste vinovatia si rebeliunea ii curge parca prin vene.
David este omul dupa inima Lui Dumnezeu iar Absalom, o frumusete de barbat este baiatul regelui si pot spune despre el ca e un ucigas, mincinos, ipocrit, profitor, uzurpator. Nu e vina lui David ca Absalom a decis sa devina ce a devenit.

2 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Oare educatia si o crestere buna sa fie zadarnica? Eu cred ca Absalom este exceptia care confirma regula, asta adaptand la timpurile noastre.
Te pup Cella draga!

cella spunea...

Elena,
nu as spune ca e zadarnica insa de unii nu se prinde ...
O zi de poveste! Vad ca te plimbi ;))